Dubaj ustvarja luksuzni koralni greben

Vzdolž Dubajske obale nameravajo ustvariti 500.000 kvadratnih metrov koralnega grebena.
Fotografija: Cilj Srca Evrope je pokazati, da lahko razvoj človeka in morsko življenje sobivata v trajnostnem okolju. Foto: VitalyEdush/Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Cilj Srca Evrope je pokazati, da lahko razvoj človeka in morsko življenje sobivata v trajnostnem okolju. Foto: VitalyEdush/Getty Images/iStockphoto

Največje evropsko neprimičninsko podjetje v Dubaju Kleindienst Group, ki stoji za projektom Srce Evrope, mega resorta oziroma dela mreže umetno narejenih otokov, imenovanih The World, je ustanovil inštitut za nego in obnovo koral.
image_alt
Študija: skrb vzbujajoča visoka slanost Jadranskega morja

Korale bodo negovali in varovali

 
Kot so pojasnili strokovnjaki, bodo na inštitutu uporabljali tehniko drobljenja, kjer koščke koral razrežejo z majhno električno žago, kar omogoča, da se vsaka korala potencialno regenerira več stokrat.

Kose koral bodo nato shranili v posebne rezervoarje za vodo. Skupina morskih biologov jih bo spremljala in negovala, dokler ne bodo korale dovolj velike, da jih prepustijo naravi. 
 
Predsednik inštituta Josef Kleindienst je za CNN povedal, da bo inštitut ohranil in zaščitil genetsko zalogo koral v Arabskem zalivu.
image_alt
Koper: 616.000 evrov evropskih sredstev za ureditev obale

Izumrtje koral zaradi podnebnih sprememb

 
Študija iz leta 2018 je pokazala, da je kar 73 odstotkov koral v Združenih arabskih emiratih odmrlo v procesu beljenja, predvsem kot posledica podnebnih sprememb in človeškega poseganja.
Beljenje koral se pojavlja vedno pogosteje. Foto: Acropora/British Wikipedia
Beljenje koral se pojavlja vedno pogosteje. Foto: Acropora/British Wikipedia

Beljenje koral nastane zaradi prekinjene simbioze med koralami in algami. Kadar je morje pretoplo, alge odmirajo, fotosinteze ni več, korale pa postanejo bele. To lahko vodi celo do izumrtja koral.

Prvič so ta pojav zasledili leta 1998, nato še leta 2002. Po nekaj letnemu premoru se je proces ponovno pojavil leta 2016 in 2017, v katerem je bilo poškodovanih skoraj dve tretjini Avstralskega Velikega koralnega grebena, ki je dolg 2300 kilometrov.
 
image_alt
To so najčistejša jezera na svetu

Zaradi podnebnih sprememb je teh pojavov čedalje več in tudi škoda je vedno večja, opozarjajo strokovnjaki.
 

Razvoj in morsko življenje v simbiozi

 
Kleindienst poudarja, da je cilj Srca Evrope pokazati, da lahko razvoj človeka in morsko življenje sobivata v trajnostnem okolju. Korale bodo prispevale, da bo mesto okolju prijazno, hkrati pa bodo postala krajinska značilnost luksuznih hotelov, 4000 stanovanjskih rezidenc in več kot 50 turističnih znamenitosti Srca Evrope, vključno z znamenitimi Floating Seahorse vilami.

Več iz rubrike