To so najčistejša jezera na svetu

Jezera so nekaj najlepšega, kar je ustvarila narava. Kje se nahajajo najčistejša in najlepša jezera?
Fotografija: Jezero Melissani, Grčija. Foto: Thetravel.com
Odpri galerijo
Jezero Melissani, Grčija. Foto: Thetravel.com

Jezero je večja vodna površina, ki jo iz vseh strani obdaja kopno. Največkrat nam ponujajo mesto za kopanje, športne aktivnosti, kampiranje in ribolov. Nekatera pozimi tudi zamrznejo in postanejo še bolj atraktivna. Niso pa vsa jezera enako čista in ne ponujajo vsa čarobnega pogleda v svojo globino. Katera so najčistejša jezera na svetu?
image_alt
Dih jemajoči in najbolj edinstveni otoki na svetu

Jezero McKenzie, Avstralija


Jezero McKenzie se nahaja na otoku Fraser v Queenslandu in je največje jezero na svetu. Ker je zelo čisto mu pravijo tudi »dragulj otoka Frasier« Jezero je del nacionalnega parka Great Sandy, po mnenju domačinov pa gre za reinkarnacijo njihove boginje K'gari. Sicer pa je jezero kislo, kar onemogoča nastanitev vodnih organizmov. Vseeno je jezero na pogled naravnost osupljivo.
Jezero McKenzie, Avstralija. Foto: thetravel.com
Jezero McKenzie, Avstralija. Foto: thetravel.com

Jezero Melissani, Grčija


To jezero je znano po briljantni čistosti in bistrosti. Nahaja se v Kefaloniji, njegova posebnost pa je, da gre skozi jamo. Po grški metodologiji naj bi bilo jezero dom nimf. Obisk jezera se najbolj priporoča poleti, ko jezero odbija sončno svetlobo in ustvarja čudovit učinek. Vožnja s čolnom po jezeru poda čudovit pogled na strugo, kar ga uvršča med najčistejša jezera na svetu.
 

Bajkalsko jezero, Rusija


Najčistejše, najgloblje in po količini sladke vode tudi največje jezero na svetu. Ker zelo hitro zamrzne, je v Rusiji velika turistična atrakcija, saj je pogled na vodno življenje skozi ledeno ploskev še bolj čaroben. Nastali led je dovolj debel, da po njem dovoljuje vožnjo z avtomobilom.
image_alt
To so najlepše plaže na svetu

Jezero petih cvetov, Kitajska


Jezero je zelo čisto, vendar zelo plitvo. Čista voda omogoča pogled na stara debla v jezeru. Zaradi prisotnosti hidrofitov in kalcijevih karbonatov v jezeru, se na jezeru pojavi več barv, rumena, zelena in modra. Domačini so prepričani, da je jezero del ogledala, ki je padlo iz rok njihove boginje.
 

Jezero Torch, ZDA


Jezero Torch je znano kot najdaljše celinsko jezero v celotnem Michiganu. V njem prebivajo različne vrste rib, kot so atlantski losos, morski bas in bela riba. Zaradi miru, ki ga ponuja, je idealen za potapljanje in vožnjo s kanujem.
 

Jezero Tahoe, ZDA


Sladkovodno jezero Tahoe se nahaja v Sierri Nevadi. Med najčistejša jezera na svetu ga uvršča jasen pogled skozi vodno gladino. Prav zaradi tega je postalo središče potapljanja, kajakaštva, veslanja in drugih vodnih športov. Jezero se nahaja na 1897 metrih nadmorske višine in je vsekakor vreden ogleda.
Jezero Rotomairewhenua, Nova Zelandija. Foto: Thetravel.com
Jezero Rotomairewhenua, Nova Zelandija. Foto: Thetravel.com

Modro jezero Rotomairewhenua, Nova Zelandija


Številka ena med najčistejšimi jezeri na svetu je jezero Rotomairewhenua, katerega pogled seže kar 800 metrov v globino. Domačini v jezeru ne dovolijo plavanja ali drugih aktivnosti, saj se bojijo, da bi lahko spremenili njegovo jasnino in modro globino. Jezero se nahaja na 1200 metrov nadmorske višine, zato ni treba poudarjati, da je voda hladna. Čeprav je kopanje prepovedano, pa lahko obiskovalci ob jezeru kampirajo in lovijo ribe.
image_alt
Na Hrvaškem nova turistična prevara

Več iz rubrike