Na Hrvaškem nova turistična prevara

Hrvaški prevaranti so s prevaro finančno oškodovali najmanj 15 nemških družin.
Fotografija: Številni turisti so zaradi prevare ostali brez dopusta. Foto: Blaž Samec/DELO
Odpri galerijo
Številni turisti so zaradi prevare ostali brez dopusta. Foto: Blaž Samec/DELO

Turistična sezona na Hrvaškem je v polnem razmahu, z njo pa tudi iznajdljivost prevarantov, ki na tak in drugačni način izvajajo goljufije in tako služijo kar precej denarja.
image_alt
Hrvaška: Vremenska napoved za poletno sezono 2021

Oškodovali kar 15 družin


Hrvaški mediji so nedavno poročali, da so do zdaj še neznani prevaranti ogoljufali več turistov, predvsem nemško govorečih. Vsaj 15 družin naj bi bilo finančno (in posledično tudi psihično) oškodovanih.

Goljufije so se lotili tako, da so na nemški spletni strani objavili oglas s slikami hiše, katere naj bi bili lastniki in jo oddajali po smešno nizki ceni. Počitniška hiša v Istri se je oddajala kot vila Imamović, na slikah pa je bil napis Casa Delphia, kar se je nemški turistki zdelo sumljivo, zato je poklicala »lastnike«. Prevaranti so se iz zagate poskušali izvleči tako, da so natvezli zgodbo, da so hišo kupili, plošče pa še niso zamenjali, poročajo lokalni mediji.
image_alt
Zaradi smrtonosne okužbe školjk, hrvaško ministrstvo prosi za pomoč

Turistki je bila zadeva še vedno sumljiva, zato je začela raziskovati. Ugotovila je, da lastnik, s katerim se je pogovarjala, sploh ni dejanski lastnik hiše.
 

Najbolj oškodovana mati samohranilka


Tudi Nemec Edmond Rama je povedal svojo zgodbo o tem, kako je želel svojim staršem rezervirati dvotedenske počitnice na Hrvaškem, a ko je ponovno poklical številko iz oglasa, se ni nihče oglasil. »Želel sem jih prositi za slike hiše, da bi jih lahko pokazal svojim staršem. Poskušal sem stopiti v stik z njimi prek spletne platforme in po telefonu, vendar neuspešno,« je bil razočaran Rama. Oškodovan je bil za približno 850 evrov, poročajo Hrvaški mediji.
Otroci na morju zelo uživajo. Foto: Pilin Petunyia/Getty Images
Otroci na morju zelo uživajo. Foto: Pilin Petunyia/Getty Images

Najslabše pa jo je odnesla samohranilka s tremi otroki. Ko je bila oškodovana, ni vedela, kako naj otrokom razloži, kaj se je zgodilo in da nima več denarja za dopust.

Pravi lastniki z vsemi oškodovanimi zelo sočustvujejo. Čeprav sami niso nič krivi, se čutijo do teh ljudi dolžni, ker je bila vpletena njihova hiša, je povedal Boris Lisica, solastnik hiše, vpletene v prevari.
 

V primeru suma na goljufijo pokličite policijo


Kot poročajo Hrvaški mediji, policija za enkrat ne razkriva stopnje preiskave, znano naj bi bilo le ime prevaranta – Samir Fabian Imamović ter bančni račun, na katerega so žrtve nakazovale denar.
image_alt
Hrvaška: kako oglasi za nastanitve zavajajo turiste

Predstavnica istrske policije Suzana Sokac turiste opozarja, naj bodo pri rezerviranju nepremičnine previdni. Najemodajalce lahko preverijo preko turistične skupnosti, v primeru suma na goljufijo pa naj se obrnejo na policijo.

Več iz rubrike