Hrvaška: kako oglasi za nastanitve zavajajo turiste

Nekateri ponudniki turističnih nastanitev obljubljajo zasebno plažo, vendar, strokovnjaki opozarjajo, da gre največkrat za prevaro.
Fotografija: Ponudniki na Hrvaškem obljubljajo zasebno plažo. Foto: Pilin Petunyia/Getty Images
Odpri galerijo
Ponudniki na Hrvaškem obljubljajo zasebno plažo. Foto: Pilin Petunyia/Getty Images

Lokalni hrvaški mediji pišejo o nedavnem dogodku, ki se je pripetil na manjšem otoku Drvenik Veli blizu Trogirja, ko je »bahač« češkim turistkam prodal zgodbo, da je plaža pred njegovo hišo zasebna.
image_alt
Kakšna je kakovost slovenskih in hrvaških kopalnih voda?


Turistke, ki so bile njegove gostje v apartmaju, so misleč, da so res na zasebni plaži naletele na ostale kopalce. To jih je zelo vznemirilo, zato so po telefonu klicale »lastnika plaže«. Niso pa vedele, da so naletele na hrvaško novinarko Tonko Alujević, ki je prepir tudi posnela. Lastnik je, kljub temu da mu je novinarka povedala, kakšen je zakon, nanjo kričal, da je plaža njegova in da bo poklical policijo.

Ta primer pa še zdaleč ni osamljen. Kot pišejo hrvaški lokalni mediji, se je že večkrat zgodilo, da je bila turistom poleg apartmaja obljubljena tudi zasebna plaža. Na portalu Booking.com kar 1574 objektov na hrvaški obali obljublja zasebno plažo. Od tega je tako oglaševanih 886 apartmajev in 95 hotelov, ostalo pa kampi, koče in razne vile. Nekateri med njimi sicer ne oglašujejo direktno zasebne plaže, vendar so razvrščeni po parametru »zasebna plaža«. Zato je treba napisane številke vzeti z rezervo.

 

Koncesij je zelo malo


Strokovnjak za pomorstvo Goran Vojković je za hrvaški Index povedal, da morska obala ni v lastništvu in jo lahko uporablja kdorkoli. Lahko pa ima nekdo (po navadi kamp ali hotel) koncesijo za plažo in je uporaba dovoljena izključno njihovim gostom, oziroma zunanjim gostom zaračunajo vstopnino. Takšna koncesija mora biti navedena v javnem registru, pravi Vojković.
image_alt
Digitalno covidno potrdilo nam ne bo odprlo vseh mej

Načeloma je koncesij za uporabo plaže na Hrvaškem zelo malo. Veliko večjih hotelov je namreč ugotovilo, da se jim bolj splača imeti odprt dostop do plaže, saj lahko tako zaslužijo še več, na primer s pijačo in dodatno opremo.

»Če nekdo trdi, da ima koncesijo, lahko to preprosto preverite na spletu,« pravi Vojković.

Več iz rubrike