Digitalno covidno potrdilo nam ne bo odprlo vseh mej

V Sloveniji bo covidno digitalno potrdilo dokončno zaživelo 1. julija.
Fotografija: Digitalno potrdilo bo olajšalo prehod meje, a nam ne bo odprlo vseh. Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Digitalno potrdilo bo olajšalo prehod meje, a nam ne bo odprlo vseh. Foto: Leon Vidic/Delo

Slovenija je 24. junija testno uvedla covidno digitalno potrdilo, v začetku julija pa naj bi sistem zaživel v polni meri. Vsem, ki so že bili cepljeni, bodo 30. junija poslali potrdilo po navadni pošti, malo kasneje pa še vsem prebolelim in cepljenim z enim odmerkom.  
image_alt
Potovanje: Evropske države z najmanj omejitvami

Potrdilo lahko natisnete v lekarni 


Julija naj bi zaživela tudi mobilna aplikacija, ki bo uporabnikom omogočala enostaven dostop do digitalnega potrdila v portalu zVem. Potrdilo bo od 1. julija možno pridobiti tudi na lokacijah cepljenja in testiranja, prav tako pa ga bo mogoče natisniti v večini lekarn.  
 

Na voljo v digitalni in papirnati obliki 


Prvo pobudo za digitalno potrdilo je pred pol leta dal grški premier Kiriakos Micotakis z namenom, da bi potnikom olajšali prehajanje meja. Kljub temu, da so vse države članice uvedle enotno potrdilo, pa še vedno vsaka država samostojno določa omejitve glede vstopa v državo. 
image_alt
FDA opozarja: cepivo proti covidu-19 lahko povzroči vnetje srca

Potrdilo bo na voljo v digitalni in papirnati obliki, poleg osnovnih osebnih podatkov pa bo vsebovalo še informacijo o prebolelosti, cepljenju in če ima oseba negativen izvid testa.  
Države bodo še naprej same določale pogoje za vstop. Foto: Jure Eržen/Delo
Države bodo še naprej same določale pogoje za vstop. Foto: Jure Eržen/Delo

»To ni potovalni dokument« 


Posebnost potrdila je QR koda, ki bo vsebovala podatke o izpolnjevanju pogoja PCT (prebolelost, cepljenje, test). S skeniranjem bodo pristojni enostavno preverili veljavnost potrdila, kar bo veliko olajšalo prečkanje mej. Vendar pa to ni potovalni dokument, tako da osebno izkaznico ali potni list še vedno potrebujete, opozarjajo na ministrstvu.  
 

Dokazilo za obisk javnih dogodkov 


Izvajalci obljubljajo, da bodo osebni podatki na varnem in šifrirani. Osnovna funkcija potrdila je olajšanje potovanja po vseh članicah Evropske unije, Švici, Islandiji, Norveški in Lihtenštajnu. V nekaterih državah bodo uporabo razširili tako, da bo lahko služil kot dokazilo PCT za obisk javnih dogodkov, nočitve v hotelih, obisk restavracije in udeležbe prireditev v notranjih prostorih.  
image_alt
Hrvaška želi turiste razpršiti po celotni obali

Veljavnost različno dolga 


Digitalno covidno potrdilo bo veljavno različno dolgo, in sicer glede na pogoj PCT, ki ga oseba izpolnjuje. Torej, če ste covid-19 preboleli, bo potrdilo veljalo pol leta, če ste se testirali, pa toliko, kot je veljaven test. V primeru, da se boste ob vrnitvi v svojo državo morali testirati, bo covidno potrdilo izdala država, v kateri se boste testirali.  
 

Države same določajo pogoj za vstop 


V primeru potovanja bodo otroci potrebovali svoje digitalno covidno potrdilo.  Potrdilo bo sicer veliko olajšalo potovanje, ne bo pa pogoj za prečkanje meje, pravijo na ministrstvu. 

Države članice bodo glede na epidemiološke razmere še naprej same določale pogoje za vstop v državo. Zato je treba celo sezono spremljati razvoj epidemioloških razmer in kakšni so pogoji za vstop v določeno državo. 

Več iz rubrike