Hrvaška želi turiste razpršiti po celotni obali

Hrvaška z novim projektom turiste usmerja na manj obiskana območja na južnem delu obale.
Fotografija: Z novim projektom želi Hrvaška povezati turistične destinacija na jugu Dalmacije: Foto: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Z novim projektom želi Hrvaška povezati turistične destinacija na jugu Dalmacije: Foto: Tomi Lombar/Delo

Podeželske kulturne in etnografske znamenitosti južne Dalmacije bodo od sedaj naprej povezane preko zgodovinskih poti. Cilj programa je turistom približati tradicijo in zgodovino kraja, ki ga obiščejo. Z vključitvijo dodatnih turističnih točk, želijo v območju zadržati turiste čim dlje.
image_alt
Odkrivanje najlepših hrvaških plaž s pomočjo mobilne aplikacije

Projekt, ki povezuje


Projekt »Zgodovinske poti« je izobraževalna, kulturna in etnografska turistična atrakcija. Temelji na obnovi kulturne dediščine in si prizadeva ustvariti kulturno-turistično destinacijo, ki vključuje posamezna podeželska območja, povezana v unikatno turistično storitev.
 

Prenovili turistične znamenitosti


V sklopu projekta so bile prenovljene določene turistične znamenitosti na otokih Korčula in Mljet, ter na Pelješcu in v Slanem. Obnovljeni so bili Mestni muzej Korčula, Domačo hišo Dubrovnika, Muzej zlatih in srebrnih Smokvic ter tematske poti Babičino polje in avstrijsko cesto.
image_alt
Hrvati odprli meje, hitijo s cepljenjem, čakajo na turiste brez mask

Prispeval tudi Evropski sklad


Hrvaška je s projektom začela leta 2017, izveden pa je bil v okviru operativnega programa Konkurenčnost in kohezija 2014-2020. Vrednost projekta nekaj manj kot 34 milijonov kun (4,5 milijona evrov), od tega je 27,7 milijona kun (3,7 milijona evrov), krito iz naslova nepovratnih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.
 

Načrtujejo dodatne promocije


Vladimir Bakić, direktor Zavoda za turizem Dubrovačko-neretvanske županije, je za Croatia Week povedal, da želijo s prenovljenimi znamenitostmi privabiti turiste na manj obiskana območja. »Projekt zgodovinske poti pripoveduje čudovito zgodbo o kulturni dediščini, zato smo cenjeni tudi na svetovnem trgu,« je dodal Bakić. Hkrati pa napovedal dodatne promocije projekta preko različnih dejavnosti.
Gradnja mostu na otok Pelješac naj bi bila kmalu končana. Foto: Jure Eržen/Delo
Gradnja mostu na otok Pelješac naj bi bila kmalu končana. Foto: Jure Eržen/Delo

Gradnja Pelješkega mostu bo kmalu končana


Bakić je v nedavnem intervjuju za lokalni medij povedal, da so letošnje leto še bolj pripravljeni na turistično sezono. Poleg projekta »Zgodovinske poti« bodo kmalu uspešno zaključili tudi gradnjo Pelješkega mostu. Projekt je Bakić označil kot velik dosežek za povezovanje celotne Hrvaške, most bo namreč omogočil tudi potovanje po jugu brez prestopa državne meje s sosednjo Bosno in Hercegovino. Slednje bo vsekakor olajšalo potovanje do Dubrovnika, do otokov Korčula in Mljet, posledično pa bo več turistov na tem delu Hrvaške, kar je tudi cilj projekta »Zgodovinske poti,« meni Bakić. Že zdaj je zanimanje za nove naložbe v turistične objekte na Pelješcu veliko, kar bo vplivalo tudi na uspeh nedavno predstavljenega projekta, je zadovoljen direktor županije.

Več iz rubrike