Hrvati odprli meje, hitijo s cepljenjem, čakajo na turiste brez mask

Hrvaška je s čudovito jadransko obalo ena izmed prvih evropskih držav, ki je ukinila večina ukrepov, da bi lahko začela sprejemati turiste.
Fotografija: Rovinj je najbolj priljubljena hrvaška turistična destinacija. Foto: Ekaterina_Polischuk/Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Rovinj je najbolj priljubljena hrvaška turistična destinacija. Foto: Ekaterina_Polischuk/Getty Images/iStockphoto

Hrvaška je evropska država, ki je zelo odvisna od turizma. Kar 20 odstotkov prihodkov prihaja iz naslova tujih turistov. Lani, ko je pandemija covid-19 močno prizadela vse turistične destinacije, je Hrvaško močno »udarilo po žepu«. Zato so Hrvati letos bolj pripravljeni, pravijo hrvaški turistični delavci.
 

»Celotna sezona je odvisna od predpisov v drugih državah«


Goran Pavlović, vodja turistične organizacije v obmorskem letovišču Opatija, pravi, da je Hrvaška pripravljena na prihod turistov, vendar pa se zavedajo, da je celotna sezona odvisna predvsem od predpisov v drugih državah. Še posebej, če bodo ob vrnitvi domov morali v karanteno.
image_alt
Hrvaška: Vremenska napoved za poletno sezono 2021

Lansko leto zaradi nespoštovanja ukrepov povečanje okužb


Ministrica za turizem Nikolina Brnjac je na novinarski konferenci dejala, da Hrvaška izvaja stroge zdravstvene ukrepe, ker se bojijo, da se bo ponovil scenarij iz lanskega leta. Obiskovalci so ignorirali ukrepe, nihče se ni držal socialne distance na plažah in v barih, nato pa se je morala hrvaška turistična sezona nenadoma končati, saj so se soočili z naraščanjem okužb.
image_alt
Obiskovalce portoroških plaž bodo letos pričakale novosti

Širši kriteriji naj bi kmalu začeli veljati povsod po Evropi


Da bi čim bolj zajezili širjenje okužb, bodo vsi turistični delavci imeli prednost za cepljenje, hkrati pa bo nameščenih več postaj za testiranje, kar bo turistom olajšalo pot domov. »Naša dolžnost je, da zagotovimo vse pogoje za varno in udobno dopustovanje,« je dejala turistična ministrica na nedavnem spletnem seminarju o varnem potovanju. »Hrvaška je verjetno prva evropska turistična destinacija, ki že uporablja širše kriterije za prihod turistov. Enake kriterije, ki naj bi kmalu začeli veljati povsod v evropski uniji,« je še dodala.

Dopust samo z dokazili


Priljubljena turistična država že sprejema turiste iz ZDA in skoraj cele Evrope, vendar pod določenimi pogoji. Turist, ki pride na Hrvaško, mora imeti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali negativen izvid testiranja na covid-19. Zdravstveni uradniki so te ukrepe sprejeli nekaj tednov preden se je svet EU odločil, da države članice odprejo meje za vse potnike iz tretjih držav, ki so v celoti cepljeni proti covidu-19.
 
Hrvaška upa, da bo letos več turistov kot lani. Foto: Marko Feist/Delo
Hrvaška upa, da bo letos več turistov kot lani. Foto: Marko Feist/Delo
 

»Želimo si končno videti goste brez mask«


Število okužb na Hrvaškem upada, po počasnem uvajanju cepiv v državi, se je cepljenje pospešilo. Uradniki pričakujejo, da bo polovica celotne hrvaške populacije, cepljene do sredine poletja. Hrvaška je na turiste pripravljena. V Opatiji denimo je vzdušje je sproščeno, ležalniki so zunaj, bari odprti. Hoteli in restavracije pozdravljajo obiskovalce in upajo, da jih bo letos več kot lani. »Želimo si končno videti nasmejane in sproščene goste, brez maske,« nam je dejala nasmejana receptorka v enem izmed hotelov v Opatiji.

image_alt
Slovenija: Vremenska napoved za poletno sezono 2021

Več iz rubrike