Slovenija: Vremenska napoved za poletno sezono 2021

Se nam po deževni in hladni pomladi obeta pravo poletje? Kaj napovedujejo meteorologi?
Fotografija: Slovenija: Vremenska napoved za poletje 2021. Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Slovenija: Vremenska napoved za poletje 2021. Foto: Getty Images/iStockphoto

Pri vodilni svetovni službi za meteorologijo AccuWeather so objavili poletno napoved za Evropo.

V Sloveniji lahko pričakujemo suho in vroče poletje. Vročina se bo k nam širila od Španije in Italije.

Običajne poletne temperature junija in julija pri nas znašajo od 20 do 25 stopinj Celzija, avgusta pa se spustijo na 19 do 21 stopinj Celzija. V letošnjem poletju naj bi junijske in julijske temperature sledile povprečnim, avgusta pa naj bi ostale na višji ravni kot sicer.

Po napovedih meteorologov lahko pričakujemo sušno poletje, kar bo lahko povzročilo težave v kmetijstvu; Predvsem pri pridelavi poletnih pridelkov, kot sta pšenica in koruza.
image_alt
Hrvaška: Vremenska napoved za poletno sezono 2021

Suhe in vroče vremenske razmere lahko pričakujemo predvsem v sredini in ob koncu poletja, vendar možnost močnih nalivov in neviht ni izključena, napovedujejo pri AccuWeather.

Po vsej srednji Evropi lahko pričakujemo podobne vremenske razmere kot v Sloveniji. Še posebej vroče naj bi bilo na območju Pariza in Berlina.
 

Španija, Portugalska in Italija


Tudi v Španiji, na Portugalskem in v Italiji lahko pričakujemo vroče poletje. Povprečne temperature na tem območju sicer junija znašajo 21 do 26 stopinj Celzija, julija pa 26 do 34 stopinj Celzija. Avgusta se začne ozračje postopoma ohlajati.
Pričakujemo lahko vroče poletje, FOTO: Shutterstock
Pričakujemo lahko vroče poletje, FOTO: Shutterstock

Poletne temperature naj bi se v Jugovzhodni Evropi letos gibale nad povprečjem, količina padavin pa naj bi bila manjša kot sicer. Napoved sušnega poletja bi lahko te države spravila v stisko zaradi pomanjkanja vode. Vendar je zaradi deževne pomladi v rezervoarjih ostal višek, zaradi česar naj to ne bi bil problem, poroča AccuWeather.

Zaradi napovedanega sušnega poletja lahko na tem območju sicer pričakujemo težave s pridelki, tudi z oljkami. Te so sicer odporne na sušo, vendar pa na novo posajena drevesa potrebujejo vlažno zemljo, da lahko uspevajo.

Združeno kraljestvo, Irska in Škotska


Za to območje meteorologi napovedujejo običajne poletne temperature; med 15 in 21 stopinj Celzija. Junija in del julija bodo tudi padavine obilne. Preostali del poletja naj bi bila njihova količina pod povprečno poletno vrednostjo.
image_alt
Zaradi dolgih delovnikov do kroničnih bolezni in prezgodnje smrti

Med 1. julijem in 15. avgustom bodo temperature dosegle najvišje vrednosti. Občasno se bodo povzpele tudi na 30 stopinj Celzija.
 

Skandinavija in Baltske države


Poletne temperature bodo pod povprečnimi. Pričakovane so nevihte in obilne padavine, poroča AccuWeather.

Meteorologi so pojasnili, da bo vročinski val prihajal z jugozahodnega dela Evrope in se bo ustavil na območju vzhodnega dela Nemčije. Na Poljskem in v Baltskih državah lahko pričakujemo deževno poletje.

Običajne poletne temperature na območju Nemčije in Poljske se povzpnejo na 21 do 26 stopinj Celzija.
 

Več iz rubrike