Odkrivanje najlepših hrvaških plaž s pomočjo mobilne aplikacije

Za pregled nad atraktivnimi hrvaškimi plažami je nastala mobilna aplikacija.
Fotografija: FOTO: Duje Klarić / Cropix
Odpri galerijo
FOTO: Duje Klarić / Cropix

Za Hrvaško gospodarstvo je turizem izjemnega pomena, saj prispeva kar 20 odstotkov k skupnemu BDP-ju. Na leto državo v povprečju obišče kar 18 milijonov turistov. Po številu turistov se Hrvaška uvršča med 20 najbolj obiskanih držav na svetu. Za počitniško destinacijo si jo izbirajo predvsem Nemci, Avstrijci, Slovenci, Italijani, Poljaki, Čehi, Slovaki in Angleži. Velik del turistov pa predstavljajo tudi domači gosti. Statistični podatki kažejo, da je kar 75 odstotkov vseh turističnih bivanj realiziranih v poletnem času.

Hrvat Dejan Grepo, ki v turizmu dela že 15 let, se dnevno srečuje s takšnimi in drugačnimi vprašanji turistov. Najpogosteje ga vprašajo, kje se nahaja plaža. V pogovoru s turističnimi delavci, ki so zaposleni na relaciji od Dubrovnika do Pule, je ugotovil, da je to vprašanje tudi sicer eno najpogostejših, ki so jih deležni s strani turistov. Postavljeno je kar v 70 odstotkih primerov.
image_alt
Bosna in Hercegovina: idiličen kraj za preživljanje počitnic

Na taka vprašanja turistični delavci običajno odgovarjajo tako, da gostu ponudijo zemljevid v tiskani verziji. Kar je precej staromoden in nepraktičen način. Prav zato se je Grepo odločil zasnovati bolj novodobno rešitev v obliki mobilne aplikacije. Lansirana je bila že januarja, do sredine marca pa je bila prenesena že več kot 1000-krat.
 

Aplikacija za iskanje najbližjih hrvaških plaž


Mobilna aplikacija Plaja – Beach Finder omogoča uporabniku prikaz najbližjih hrvaških plaž glede na njegovo trenutno lokacijo. Iskanja plaž se lahko loti tudi po različnih kriterijih. Možen je prikaz plaž, ki so dostopne invalidom, plaž, na katerih so dovoljeni hišni ljubljenčki, in nudističnih plaž. Uporabniki se lahko odločijo za iskanje skalnatih, peščenih plaž ali plaž z mivko. Možno je zgolj vtipkati ime iskane plaže in uporabnik bo dobil želene podatke o oddaljenosti in karakteristikah posamezne plaže. Pogled 360 stopinj omogoča pregled plaže, kot bi se dejansko nahajal tam.
Makarska, FOTO: Tomi Lombar / Delo
Makarska, FOTO: Tomi Lombar / Delo

Vsako plažo je možno tudi oceniti in komentirati. Mnenja so nato vidna drugim uporabnikom. Aplikacijo je možno uporabljati tudi brez internetne povezave, kar je njena velika prednost, pojasnjuje Grepo. Aplikacija turističnim organizacijam omogoča objavo aktualnih dogodkov, ki se jih turisti lahko udeležijo v času bivanja na Hrvaškem.

»Med raziskovanjem sem prišel do podatka, da je v hrvaškem registru približno 1600 plaž. Po podrobnejšem preučevanju pa sem ugotovil, da je dejanska števila še precej, tudi trikrat, večja. To Hrvaško uvršča na sam vrh glede na število plaž ne le v Evropi, pač pa tudi na svetu. V enem mesecu smo uspeli digitalizirati več kot 15 odstotkov hrvaške obale,« je povedal Grepo.

Mobilna aplikacija Plaja – Beach Finder je uporabna tudi za mednarodni trg. Predstavljena bo tudi na turističnih sejmih, je dodal Grepo. Snovalec aplikacije meni, da je prišel čas, da po 1000 letih uporabe zemljevidov turistom ponudijo modernejši in preglednejši način iskanja hrvaških plaž.
image_alt
Hrvaške eko superge poneslo na sam vrh v svetovnem merilu

Več iz rubrike