Hrvaške eko superge poneslo na sam vrh v svetovnem merilu

Hrvaška znamka Miret je na Global Footwear Award osvojila kar tri nagrade.
Fotografija: FOTO: Miret
Odpri galerijo
FOTO: Miret

Zgodbe o uspehu so vedno navdihujoče. Govorijo o tem, da so cilji uresničljivi in da se vložen trud lahko bogato poplača. Mnogi podjetniki priznajo, da je bila pot do uspeha polna izzivov in preprek. Kar na prvi pogled zgleda uspeh čez noč, je pogosto zgodba, ki se je pisala leta in leta.

Še posebej pa so nam lahko zgled podjetniške zgodbe, katerih edini cilj ni generiranje dobička, ampak hkrati narediti nekaj dobrega za okolje, v katerem živimo. V zadnjih letih se vse bolj zavedamo vplivov človekovega delovanja na naravo in zavest, da tako ne bo šlo v nedogled, se vse bolj širi.
 

Superge izdelane iz 97 odstotkov naravnih materialov


Domagoj in Hrvoje Boljar sta brata s Hrvaške. Blagovno znamko Miret sta prvič predstavila pred več kot šestimi leti. Posebnost njunih izdelkov, superg, je v tem, da so te izdelane iz kar 97 odstotkov naravnih materialov.
image_alt
V času pandemije z lastno blagovno znamko do 1,7 milijona evrov

Nedavno je v sklopu Global Footwear Awards potekalo podeljevanje nagrad. Hrvoje Boljar je v kategoriji manjših podjetij osvojil prvo mesto za nabavo materialov in prav tako prvo mesto v kategoriji biorazgradljivih materialov. Ana Boljar, ki prav tako dela v podjetju, je osvojila drugo mesto za kolekcijo Miret Forest za nabavo materialov.
FOTO: Timy Sarec
FOTO: Timy Sarec

Domagoj je ob prejemu nagrad za lokalne medije povedal, da gre za veliko priznanje za trdo delo in nenehne raziskave, ki so jih vložili v razvoj izdelkov. Razložil je, da je vizija podjetja trajnostno ravnanje z okoljem. Z ekipo se trudijo, da bi javnost v čim večji meri opozarjali na nujnost okoljskih ukrepov.

»Človekove dejavnosti škodujejo okolju, vendar obstajajo načini, kako zmanjšati te vplive. Nagrade kažejo smer, v katero gremo, in kaj je tisto, k čemer stremimo,« je dodal Domagoj Boljar.
 

Znanje iz izdelave obutve sta brata pridobila od očeta


Trajnostne superge Miret so izdelane na Hrvaškem. Ekipa se je z njimi najprej podala na domači trg, kar pa ni tudi končni cilj. V prihodnje se namreč želijo širiti tudi v tujino.

Brata Boljar sta znanja in izkušnje iz obutvene industrije pridobivala od očeta, Josipa Boljarja, ki je v tem sektorju delal vse življenje. Hrvoje je sicer po izobrazbi industrijski oblikovalec, Domagoj pa ekonomist.
image_alt
Investirala v »ničvredno« kriptovaluto in postala multimilijonarja

Za izdelavo ekoloških superg Miret se uporablja kar 10 naravnih materialov; konopljo, kenafo, lan, pluto, les, koruzo, juto, evkaliptus, gumo in volno z Nove Zelandije. Ta je certificirana po najstrožjih okoljskih merilih.

Ekipa se je lansko leto zbiranja sredstev lotila tudi prek platforme za množično financiranje, Kickstarter. Pri tem so pridobili nekaj več kot 50.000 evrov. Lani je Miret na IDA Design Awards 2020 osvojil zlato medaljo.
image_alt
Bitcoin: Kaj se je zgodilo na trgu kriptovalut

Več iz rubrike