Bosna in Hercegovina: idiličen kraj za preživljanje počitnic

Bosna in Hercegovina je pravi raj za ljubitelje narave, zgodovinskih mest in odlične kulinarike.
Fotografija: Mostar, Foto: Leon Vidic / Delo
Odpri galerijo
Mostar, Foto: Leon Vidic / Delo

Poletje se vztrajno približuje in misel na brezskrbnost in odklop od službenih obveznosti se zdi že bolj otipljiva. Večina Slovencev se bo tudi letos tradicionalno odpravila na Hrvaško ali pa bo zaradi številnih omejitev počitnice preživela na domačih tleh. Tisti, ki še iščejo ideje, kam bi se odpravili, bodo morda ugotovili, da je Bosna in Hercegovina destinacija, ki jim je pisana na kožo.
image_alt
Hrvaške eko superge poneslo na sam vrh v svetovnem merilu

Bosna in Hercegovina se lahko pohvali s slikovito naravo, zgodovinskimi mesti in okusno tradicionalno hrano. Med glavnimi turističnimi atrakcijami je možno prehajati z avtobusom ali avtom. Država je prepletena z gorami in nedotaknjenimi gozdovi. Prizori, ki jih je možno videti, so včasih kot iz filma Avatar, poročajo pri Daily Sabah.
 

Mostar – zgodovinsko mesto s pogledom na zelene gorske vrhove


Bosansko mesto Mostar je peto največje mesto v državi in se nahaja ob reki Neretvi. Ime je dobilo po znamenitem Starem mostu, ki je rekonstruiran obokani most iz srednjega veka. Ta je bil uničen med vojno s Hrvaško med leti 1992 in 1995. Leta 2004 je bil most s pomočjo Turčije obnovljen, kmalu po tem pa uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine.

Zgodovinske ulice v Mostarju ponujajo trgovine s spominki. V restavracijah strežejo tradicionalne bosanske jedi, kot so čevapi in kebabi. Med sprehodom po mestu se odpira osupljiv razgled na zelene gorske vrhove.
FOTO: Chris Spencer-Payne / Pixabay
FOTO: Chris Spencer-Payne / Pixabay

Po ogledu starega mesta se je smiselno odpraviti še v vasico Blagaj. Ta leži v jugovzhodni regiji mostarske kotline na robu Bisceške ravnice in velja za enega najbolj zanimivih krajev, kjer se prepletajo urbani in podeželski elementi. Vreden ogleda je samostan Blagaj Tekija, ki je bil zgrajen okoli leta 1520 in velja za nacionalni spomenik, še navajajo pri Daily Sabah.
 

Tulza – kamnite ulice in edino evropsko slano jezero


Tulza je tretje največje bosansko mesto. Je gospodarsko, kulturno, zdravstveno, izobraževalno in turistično središče severovzhodnega dela države. V njej se nahaja edino evropsko slano jezero. Najdemo ga v osrednjem parku. Primerno je tudi za kopanje. Sprehod po kamnitih ulicah ponuja možnost za raziskovanje mesta in doživetje njegovega utripa.
image_alt
Skrivni evropski otoki ponujajo čudovito naravo in oddih pred gnečo

Sarajevo – glavno mesto, ki slovi po verski in kulturni raznolikosti


Sarajevo je glavno mesto Bosne in Hercegovine, ki slovi po verski in kulturni raznolikosti. V njem se namreč hkrati nahajajo mošeja, katoliška cerkev, pravoslavna cerkev in sinagoga. Staro mesto jedro ponuja številne možnosti za raziskovanje. Prepleteno je s trgovinami, kavarnami in restavracijami z odlično tradicionalno kulinariko.
image_alt
Zgodba mladeniča, ki mu je bitcoin spremenil življenje

Več iz rubrike