Skrivni evropski otoki ponujajo čudovito naravo in oddih pred gnečo

​Čudoviti evropski otoki za pobeg pred množico ljudi.
Fotografija: Porquerolles, Francija FOTO: Diane Poujol / Pixabay
Odpri galerijo
Porquerolles, Francija FOTO: Diane Poujol / Pixabay

Tako kot lansko, bomo tudi letošnje poletje preživeli v nekoliko drugačni obliki, kot smo vajeni. Za prehod meje bo treba priložiti potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali testiranju. Podobni pogoji bodo očitno obveljali tudi ob koriščenju nastanitev v hotelih in apartmajih. Številne skrbi tudi gneča na plažah, ki je v času sezone stalnica.

Kaj ko bi letošnje poletje preživeli na drugačen način in se na počitnice odpravili nekam, kjer bo možno pobegniti od vrveža? Morda za dopustniško destinacijo izberete katerega od 'skrivnih' evropskih otokov?
 

Lastovo, Hrvaška


Ta hrvaški otok leži južno od Korčule. Velja za enega najbolj gozdnatih otokov na Hrvaškem in je redko poseljen. Še posebej je priljubljen med ljubitelji ribolova in ribjih jedi. Nudi številne kolesarske in sprehajalne poti. Najvišji hrib na otoku je Hum. Nad Lastovim bodo še posebej navdušeni vsi, ki uživajo v miru in tišini. Na otoku se nahaja kar 40 cerkvic in kapelic iz različnih zgodovinskih obdobij.
image_alt
Švedi si med tednom privoščijo malo soboto

Otok Oronsay, Škotska


Škotsko sestavlja kar 790 otokov. Eden izmed njih je tudi očarljivi otok Oronsay, ki se lahko pohvali z neokrnjeno naravo in nekoliko mističnim pridihom. Pokrajina otoka predstavlja pravo pašo za oči. Ogledati si je možno številne pečine in jame.
 

Gozo, Malta


Do otoka je možno priti iz glavnega severnega pristanišča na Malti. Vožnja s trajektom traja 25 minut. Gozo je podeželski otok z raznoliko kulturo, ki se ponaša z baročno arhitekturo. Stojnice na poti so založene z okusnim lokalno pridelanim oljem, vinom in kruhom. Gre za destinacijo, ki je zelo priljubljena tudi med potapljači.
Formentera FOTO: Marcin Czerniawski / Pixabay
Formentera FOTO: Marcin Czerniawski / Pixabay

Formentera, Baelerics (Španija)


Otok je le nekoliko oddaljen od obljudene Ibize. Dovolj, da bo zadostil potrebam turistov, ki za dopustovanje iščejo umirjene kotičke. Formantera je znana po belih peščenih plažah in jantarnih sončnih zahodih. Glavna plaža Illetes je zagotovo vredna obiska. Lokalne restavracije bodo s ponudbo sredozemskih jedi navdušile še tako zahtevne gurmane. Otok ponuja tudi številne poti za kolesarjenje.
image_alt
Hrvatica, ki se je z modnimi torbicami prebila v New York

Porquerolles, Francija


Otok Porquerolles meri le sedem kilometrov v dolžino. Turisti ga obiskujejo tudi zaradi zelo ugodnega podnebja. Ima namreč več kot 300 sončnih dni na leto. Poletja so vroča, vendar vedno po malo piha veter. Na otoku pridelujejo vrhunsko vino. Na severnem delu se nahajajo tri čudovite peščene plaže, morje pa je zelo čisto. Veličastno pokrajino je najlažje opazovati s svetilnika, ki omogoča celosten pregled nad otokom. Večina sprehajalnih poti se nahaja v senci borovcev.
 

Več iz rubrike