Kakšna je kakovost slovenskih in hrvaških kopalnih voda?

Kako primerne so za kopanje slovenske in hrvaške morske in sladkovodne kopalne vode?
Fotografija: Izola, Foto: Voranc Vogel / Delo
Odpri galerijo
Izola, Foto: Voranc Vogel / Delo

Pred nekaj tedni so bile opravljene analize hrvaških morskih kopalnih vod. Rezultati kažejo, da ostaja Hrvaška v evropskem merilu država, ki se lahko pohvali z izjemno čistimi kopalnimi vodami, poroča Croatia Week.

Vzorec kopalnih vod je bil vzet na 997 plažah vzdolž hrvaške obale. Na podlagi meritev so bile lahko vode na posameznih plažah glede na kakovost kategorizirane kot odlične, dobre, zadostne ali slabe.
image_alt
Gradbeništvo v območju evra upadlo; v Sloveniji skoraj najhuje

Kar 993 plaž se glede na meritve ponaša s kopalno vodo odlične kakovosti. Kopalna voda na treh plažah dosega dobro kakovost, na eni pa zadostno. Nobena od plaž se glede na kakovost kopalnih vod ni uvrstila med slabe.

Testiranje vod s tem ni zaključeno. Meritve bodo potekale čez celo poletje in se izvajajo skladno z Uredbo o kakovosti morskih kopalnih vod in Direktivo EU o upravljanju kakovosti kopalnih vod. Hrvaška sicer podatke o kakovostih morskih kopalnih vod spremlja že od leta 1989. Skupaj s Ciprom in Malto se uvršča med evropske države, ki se lahko pohvalijo z najboljšo kakovostjo vod.
Bohinjsko jezero, Foto: Jure Eržen / delo
Bohinjsko jezero, Foto: Jure Eržen / delo

Tudi Slovenija se lahko pohvali z odlično kakovostjo kopalnih vod


Na ravni Slovenije je za spremljanje kakovosti kopalnih vod pristojna Agencija RS za okolje, o čemer izdaja tudi letna poročila. Maja letos je bilo izdano Poročilo za leto 2020. Meritve so bile izvedene na jezerih, rekah in morju.

Blejsko jezero, Šobčev bajer, Bohinjsko jezero in Soča so med jezeri in rekami kopališča z odlično kakovostjo kopalnih vod. Kolpa je odlično kakovost dosegla na odsekih Prilesje – Kot, Damelj, Učakovci – Vinica, Adlešiči, Pobrežje - Fučkovci in Podzemelj. Na odsekih Radenci in Dragoši – Griblje in Sodevci je bila zaznana dobra kakovost vode. Primostek je dosegel zadostno oceno. Kakovost reke Krke je bila izmerjena na dveh koncih. V Žužemberku je prejela zadostno oceno, na Straži pa dobro. Nadiža je prejela na enem odseku dobro, na dveh pa odlično oceno.

Na slovenski obali so bile meritve izvedene na Debelem rtiču, v Ankaranu, Kopru, v Izoli, v Strunjanu, Pacugu, Piranu in Portorožu. Kopalne vode v Žusterni so dobile zadostno oceno, na vseh drugih merilnih mestih pa je bila prepoznana odlična kakovost vod.
image_alt
V tem sektorju se pričakuje 40-odstotno rast delovnih mest

Kar 85,1 odstotka slovenskih kopalnih vod je tako odlične, 8,5 odstotka dobre in 6,4 odstotka kopalnih vod zadostne kakovosti. Kot so pojasnili pri Agenciji RS za okolje, nobeno območje kopalnih vod ni dobilo oznake nezadostne kakovosti.

Slovenija se sicer na ravni Evrope uvršča med 11 držav, v katerih so vse kopalne vode primerne za kopanje. Med te države spadajo še Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Grčija, Hrvaška, Litva, Malta, Romunija in Slovaška, kot izhaja iz Evropskega poročila o stanju kopalnih voda.  
 

Več iz rubrike