Zaradi smrtonosne okužbe školjk, hrvaško ministrstvo prosi za pomoč

Zaradi strašnega izbruha smrtonosne okužbe, velikemu leščurju grozi izumrtje po celotnem Sredozemlju.
Fotografija: Živi leščurji se odzivajo na zunanje dražljaje. Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Živi leščurji se odzivajo na zunanje dražljaje. Foto: Getty Images/iStockphoto

Kot piše Poslovni dnevnik je nedavno izbruhnila smrtonosna okužba, ki ogroža obstoj morske školjke veliki leščur. Na hrvaškem ministrstvu za varovanje okolja so se lotili akcije, s katero želijo odkriti lokacije, kjer je veliki leščur prisoten, pri tem pa bi radi vključili tudi javnost. V ta namen pozivajo ljudi, da jim sporočijo, ali v morju opazijo tovrstno školjko.
image_alt
Hrvaška: zvesti turisti rešili sezono

Število živih posameznikov se zmanjšuje


Veliki leščur je največja mediteranska školjka, ki je v Sloveniji zaščitena. V ekosistemu ima pomembno funkcijo, saj poveča raznolikost in je pomemben filtrator. Število živih primerkov se zmanjšuje, zato je izredno pomembno, da se najdejo posamezniki, ki so odporni in bi se lahko še naprej razmnoževali ter tako ustvarjali naravno imunost, razlagajo strokovnjaki.

 

Slovensko morje za enkrat še v redu


Strokovnjak z Morske biološke postaje NIB, Borut Mavrič, je povedal, da je veliko območij v Sredozemlju, kjer so leščurji praktično popolnoma izginili. Severni Jadran naj bi bil eno zadnjih neprizadetih območij, kar pa se v zadnjem letu spreminja.
Lupine velikega leščurja je naplavilo tudi v Slovenijo, vendar strokovnjaki ugotavljajo, da so dotične školjke umrle po naravni poti. Kot poročajo nekateri mediji, slovenski strokovnjaki zatrjujejo, da je slovensko morje za enkrat še v redu. Če bi bili leščurji okuženi, se ne bi razmnoževali in odzivali na zunanje dražljaje, razlagajo strokovnjaki.
Veliki leščur je v Sloveiji zaščiten. Foto: Getty Images/iStockphoto
Veliki leščur je v Sloveiji zaščiten. Foto: Getty Images/iStockphoto

Realna slika šele jeseni


Akcija hrvaškega ministrstva bo trajala celo leto, najbolj kritično obdobje pa bo konec poletja in začetek jeseni. Takrat je namreč konec razmnoževanja in bodo školjke izmučene. Mavrič pojasnjuje, da so takrat temperature morja najvišje, kar poveča možnost okužb. Šele takrat se bo torej realno videlo, koliko množičnih poginov se bo pojavilo.
image_alt
To so najlepše plaže na svetu

Glede na stanje okužbe bodo izvajali varstvene ukrepe


Projekt hrvaškega ministrstva za gospodarstvo in trajnostni razvoj »Ohranjanje plemenitih školjk v Jadranskem morju« se izvaja preko treh podprojektov, ki jih sofinancira sklad za varstvo okolja in energetsko učinkovitost. Namen projekta je oceniti stanje napredovanja okužbe na hrvaškem Jadranu in glede na rezultate izvesti varstvene ukrepe.

Najprej je treba določiti lokacije neokuženih leščurjev in tiste, kjer so prisotni živi posamezniki, ti so namreč lahko v okuženem območju potencialno odporni, kar bi lahko bila osnova za regeneracijo populacije velikega leščurja, razlagajo strokovnjaki.

Več iz rubrike