Hrvaška: zvesti turisti rešili sezono

Turistična sezona na Hrvaškem je v polnem razmahu. Od začetka leta do sredine julija so zabeležili za 4,2 milijona gostov več kot leto poprej.
Fotografija: Največ turistov je v Splitu. Foto:
Odpri galerijo
Največ turistov je v Splitu. Foto:

Trenutno v Splitu biva več kot 14.000 turistov, v sistemu eVisitor pa je od začetka julija na območju Splita zabeleženih 67.600 turističnih prihodov in 254.000 prenočitev, kar je 94-odstotno povečanje števila prihodov in 80-odstotno povečanje prenočitev v primerjavi z lanskim letom, poroča Slobodna Dalmacija.
image_alt
Hrvaška: Vremenska napoved za poletno sezono 2021

Največ Poljakov, Nemcov in Francozov


Največ gostov, ki so prenočili, je bilo iz Nemčije, ZDA, Hrvaške, Francije in Poljske, ravno slednji pa so najštevilčnejši. Od začetka leta do 22. julija je na Hrvaško prispelo kar 935.000 poljskih turistov, je povedal Joško Stella, direktor Turistične skupnosti Splitsko-dalmatinske županije.
Trenutno v Splitu biva 14.000 turistov. Foto: Leon Vidic/DELO
Trenutno v Splitu biva 14.000 turistov. Foto: Leon Vidic/DELO

Spodbuda za vse, ki so utrpeli gospodarsko škodo


Približno pol milijona naj bi bilo domačih gostov, veliko pa je tudi Čehov in Slovencev. Stella pojasnjuje, da že deset let prevladujejo turisti, ki prihajajo z avtomobilom. »Na srečo nas avtoceste zelo dobro povezujejo z najbogatejšimi evropskimi državami, hkrati pa imamo odlična letališča,« je zadovoljen Stella in dodaja, da so Nemci, Čehi, Poljaki in Slovenci njihovi najzvestejši gosti in da sezona za zdaj poteka odlično.
image_alt
Dih jemajoči in najbolj edinstveni otoki na svetu

Zabeleženo je že skoraj 70 odstotkov prometa od rekordnega leta 2019, poroča Slobodna Dalmacija. Če bodo sezono nadaljevali s takim tempom, se bo končala nad pričakovanji in tako bodo lahko koraki v jesen bolj mirni. Hkrati bo uspešno zaključena sezona velika spodbuda za vse, ki so zaradi pandemije covida-19 utrpeli gospodarsko škodo.
 

Težave zaradi testiranj in karantene


Manj gostov je iz Azije, pa tudi Američani in Britanci še niso prišli v velikem številu. Američani so včasih pogosto prihajali na križarjenje, danes pa je tega veliko manj, je povedal Stella. Komentiral pa je tudi napovedan prihod britanskih turistov, katerih vlada je pred kratkim odpravila vse epidemiološke ukrepe.

»Največ težav nam povzroča testiranje turistov ob vrnitvi domov in predpisana karantena,« je potarnal. Prepričan je, da to ljudi odvrača od dopustovanja. Logično bi bilo, da turistom, ki prihajajo iz države, ki nima ukrepov, ne vsiljujemo svojih ukrepov. Tako bi z lahkoto pripotovali k nam na dopust, je optimističen Stella.

Več iz rubrike