EU razgovor z Ljudmilo Novak (VIDEO)

V uredništvu Sveta kapitala smo si rekli: izvoljeni kandidati za evropske poslance bodo dobili zaposlitev za določen čas. Vsakdo, ki se poteguje za delovno mesto, pa mora opraviti tudi zaposlitveni razgovor.
Fotografija: Ljudmila Novak Foto: V. V.
Odpri galerijo
Ljudmila Novak Foto: V. V.


Ljudmila Novak Foto: A. S. H.
Ljudmila Novak Foto: A. S. H.

 

Karierni zmenek v dvigalu z Ljudmilo Novak si poglejte TUKAJ.

 

Kateri je vaš največji dosedanji uspeh/dosežek?


V kariernem smislu je to zagotovo moja politika. Bila sem županja občine Moravče, kjer sem izvedla kar nekaj projektov. Kot evropska poslanka sem bila prva poročevalka iz Slovenije za dokument Europass, ki je eden najuspešnejših dokumentov v EU. V državnem zboru pa sem kljub temu, da sem v opoziciji, uspela s predlogom zakona o dostojnem pokopu in prikritih grobiščih – tudi na moje začudenje je bil sprejet in se dobro izvaja. V zasebnem življenju pa sem ponosna na svojo veliko družino.
 

Opišite tri lastnosti, ki jih občudujete pri drugih ljudeh, pa jih sami nimate.


Trudim se za te lastnosti. To so dobro znanje različnih jezikov, poznavanje financ, kar ni moje področje, in mladost.
 

Opredelite, kaj pomeni odlično delo na vašem področju.


Odlično delo pomeni, da prisluhneš ljudem, poslušaš njihove probleme, zanje iščeš rešitve in te rešitve potem poskušaš uresničiti na področju, kjer deluješ. Če je seveda to v tvoji moči. Sicer pa ljudi napotiš na ustrezne institucije ali k posameznikom, ki jih bodo lahko pomagali uresničiti.
 

Naštejte pet razlogov, zakaj vas zanima delo evropskega poslanca, in navedite, kje vidite svoj doprinos k blaginji Slovenije.


To delo me zanima, ker je zanimivo, ker sem ga že opravljala in ga dobro poznam. Na ta način lahko dobro zastopaš interese svoje države, hkrati pa uresničuješ tiste politike, ki se ti zdijo pomembne. Delovati želim v dobro ljudi, za boljše delovne pogoje prebivalcev v EU, za boljše in preglednejše delovanje evropskih institucij z manj birokracije, za ohranjanje kulturne dediščine, za kulturo, izobraževanje in seveda za varnost, svobodo in zaupanje.
 

Če bi imeli čez en teden nagovor pred Evropskim parlamentom – o kateri problematiki bi govorili in katere rešitve bi predlagali?


Izpostavila bi, da se mora Evropa ponovno vrniti k svojim koreninam. Da moramo opraviti razpravo o tem, katere so tiste vrednote, iz katerih izhajata EU in demokracija. Nanje smo namreč pozabili in jih moramo znova utrditi, da bomo lahko EU še bolje vodili, ustvarjali in v njej skupaj živeli.
 

Izpostavite tri trenutno najbolj pereče izzive v politiki Evropske unije in predlagajte rešitev za vsaj enega izmed njih.


To sta skupna varnostna in obrambna politika – okrepitev evropskih sil, ki bodo varovale zunanje meje –, s čimer je povezana tudi migracijska politika. In seveda skrb za človeka.Več iz rubrike