Raziskava: Višja volilna udeležba posledica visoke udeležbe mladih

Na mladih svet stoji. Tudi politični. 
Fotografija: Volilna udeležba narasla predvsem po zaslugi mlajše generacije po vsej Evropski uniji. REUTERS
Odpri galerijo
Volilna udeležba narasla predvsem po zaslugi mlajše generacije po vsej Evropski uniji. REUTERS

Rezultati ene najbolj celovitih javno dostopnih kvantitativnih raziskav o letošnjih evropskih volitvah, je volilna udeležba narasla predvsem po zaslugi mlajše generacije po vsej Evropski uniji. Ta je bila najvišja po letu 1994. 

Zlasti mladi volivci v starosti do 25 let (+14 odstotnih točk), kot tudi tisti, stari od 25 do 39 let (+12 odstotnih točk) so se volitev udeležili v precej večjem številu kot doslej.

Udeležba v Sloveniji je bila 28,89-odstotna oziroma najvišja doslej.
 

V uredništvu Sveta kapitala smo si rekli: izvoljeni kandidati za evropske poslance bodo dobili zaposlitev za določen čas. Vsakdo, ki se poteguje za delovno mesto, pa mora opraviti tudi zaposlitveni razgovor. Tako smo potencialne evropske poslance, iz vsake stranke po enega, povabili na pogovor.



Zakaj na volitve?



Na udeležbo je močno vplival brexit, saj je 22 odstotkov vprašanih dejalo, da je vplival na njihovo odločitev, da gredo volit.
Volivce je motiviral večji občutek državljanske dolžnosti, večje prepričanje, da udeležba na volitvah lahko pripelje do sprememb, kot tudi večja podpora ljudi Evropski uniji.

Pomemben faktor so bili globalni izzivi, npr. gospodarstvo in rast (EU28-44 %, Slovenija 42 %), boj proti podnebnim spremembam in varovanje okolja (EU28-37 %, SL-39 %) ter spodbujanje človekovih pravic in demokracije  (EU28-37 %, SL-39 %), način dela EU v prihodnosti (EU28-36 %, SL-32 %) ter priseljevanje (EU28-34 %, SL-32 %). 


ALI VESTE? Udeležba na volitvah je obvezna v petih članicah – Belgiji, Bolgariji, Luksemburgu na Cipru in v Grčiji.

Na udeležbo je močno vplival brexit. REUTERS
Na udeležbo je močno vplival brexit. REUTERS





 

Več iz rubrike