Največje superjahte na svetu

Milijarderji se strinjajo, da je velikost pomembna, vsaj kar se razkošnih jaht tiče. Katere so največje jahte na svetu?
Fotografija: Ena največjih jaht na svetu. Foto: Posnetek zaslona/Luxury Hotel
Odpri galerijo
Ena največjih jaht na svetu. Foto: Posnetek zaslona/Luxury Hotel

V zadnjem času povpraševanje po jahtah močno narašča. Temu botruje tudi dejstvo, da bogati postajajo vse bogatejši in si lahko zamislijo katerokoli nepredstavljivo drago igračo. Znano je, da vozni park najbolj premožnih krasi vsaj ena superjahta. Pri nakupu se vsi držijo načela, da je velikost (jahte) pomembna. CNN je sestavil seznam največjih superjaht.

image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Azzam

Jahto je po navodilih inženirja Mubaraka Saada al Ahbabija zgradila ladjedelnica Lurssen. Kot navaja CNN, naj bi izgradnja stala 530 milijonov evrov.

180 metrov dolgo plovilo velja za največjo superjahto v zasebni lasti na svetu. Sprva je bilo mišljeno, da bo jahta 35 metrov krajša, vendar je med postopkom optimizacije postajala vse daljša in tako postala najdaljša na svetu.

Na jahti je prostora za 36 gostov in 80 članov posadke, poleg razkošnih apartmajev pa se na njej nahajata tudi velika telovadnica in soba za trening golfa.

image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

Eclipse

Jahta ruskega milijarderja Romana Abramoviča v dolžino meri 162,5 metra. Plovilo poganjajo štirje dizelski motorji MTU, pri plovbi pa doseže hitrost 22 vozlov.

Foto: GULIVER/GETTY IMAGES
Foto: GULIVER/GETTY IMAGES

Superjahta na krov sprejme 36 gostov v 18 kabinah in 66 članov posadke. Njena posebna značilnost sta dva helidroma in 16 metrov dolg bazen, ki se spremeni v plesišče.

Dubai

Lastnik 162 metrov dolgega plovila je Šejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum iz Dubaja. Na krovu se nahaja vse, kar gostje potrebujejo za neomejeno zabavo; od diskoteke do kina in celo podmornice.

Jahto je zasnoval Andrew Winch, zgradila pa jo je ladjedelnica Platinum Yachts v Dubaju. Razkošna jahta je ocenjena na 353 milijonov evrov.

image_alt
Najbolj razkošne jahte v lasti slavnih in bogatih

Dilbar

Jahto je za milijarderja Alisherja Usmanova zasnoval pomorski arhitekt Espen Olno. Čeprav z dolžino 156 metrov ne spada med najdaljša plovila, pa velja za največjo jahto glede na notranjo prostornino.

Ta razkošna ladja sprejme 24 gostov in kar 100 članov posadke. Na njej najdemo dva helidroma, obsežen vrt in 25-metrski bazen, ki velja za največji bazen, ki je bil kadarkoli nameščen na jahto.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

Sailling Yacht A

Jahto je ruski milijarder Andrej Melničenko kupil svoji ženi kot darilo za rojstvo drugega otroka. Zasnoval jo je francoski arhitekt Philippe Starck, izdelana pa je bila v nemški ladjedelnici.

image_alt
Luksuzna jahta namenjena razkošnim zabavam

Futuristična superjahta v dolžino meri 143 metrov, njena posebnost pa so trije 100-metrski jambori. Poleg razkošne notranjosti se jahta ponaša s podvodno stekleno opazovalno ploščo in helidromom.

Razkošno plovilo je bilo večkrat zasidrano v Splitu, saj sta Melničenkova oboževalca hrvaške obale. Te dni pa je bila jahta opažena tudi v Piranskem zalivu.

Flying Fox

Jahta v dolžino meri 136 metrov in velja za največjo ladjo, ki je na voljo za najem. V zadnjem letu se je zanimanje zanjo zelo povečalo, kljub temu da je treba za enotedenski najem odšteti vrtoglave tri milijone evrov, navaja CNN.

Plovilo lahko na krov sprejme 22 gostov in 50 članov posadke, ki se med drugim lahko sproščajo v 400 kvadratnih metrov velikem zdravilišču.

image_alt
Futuristična luksuzna jahta privablja poglede

Lastništvo jahte ostaja skrivnostno, nedavno pa so na njej opazili pevko Beyonce z družino, zato nekateri sklepajo, da je Flying Fox v njeni lasti.

Več iz rubrike