Klimatska naprava, ki jo poganjata le sol in sonce

Nov sistem za hlajenje bi lahko deloval brez električne energije; zgolj z uporabo soli in sončne svetlobe.
Fotografija: Nova tehnika hlajenja temelji na hladilnem učinku, ki nastane kot posledica raztapljanja nekaterih soli v vodi. Foto: Marian Vejcik / Getty Images
Odpri galerijo
Nova tehnika hlajenja temelji na hladilnem učinku, ki nastane kot posledica raztapljanja nekaterih soli v vodi. Foto: Marian Vejcik / Getty Images

V času največje poletje vročine je klimatska naprava nepogrešljiva oprema, ki nam zagotovi boljše počutje tako na delovnem mestu kot v domačem okolju. Medtem ko je v razvitem svetu hlajenje s klimo nekaj običajnega, do nje v številnih manj razvitih državah, kjer se dnevno soočajo z visokimi temperaturami, nimajo dostopa. Hladilni sistem, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije, bi lahko prav prišel tudi v zahodnem svetu, saj bi ga lažje vzeli s sabo in ga med drugim uporabili za hlajenje hrane.
 
image_alt
V polovici izdelkov za ličenje našli nevarne kemikalije

V reviji Energy & Environmental Science so nedavno poročali o novi tehniki hlajenja, ki temelji na hladilnem učinku, ki nastane kot posledica raztapljanja nekaterih soli v vodi. Raztopina nato izhlapi s pomočjo sončne energije.

Tak nizkocenovni hladilni sistem, ki hkrati ustvarja le malo emisij, bi se lahko uporabljal pri ohlajanju prostorov in hrane na območjih, kjer električna energija ni na voljo.
 
»Sistem je primeren za zagotavljanje hladilne energije za oddaljene regije ali skupnosti, ki niso povezane z električnim omrežjem. Še posebej bi bil lahko koristen pri zagotavljanju potreb po hlajenju na revnejših območjih,« je dejal Peng Wang, profesor za okoljske znanosti in inženiring na univerzi za znanost in tehnologijo King Abdullah, ki je sodeloval v raziskavi.
 
image_alt
Na pot se odpravlja prvi avtodom na solarno energijo

Zaradi ohlajanja prostorov porabljenih 10 odstotkov celotne električne energije

 
Klimatske naprave in drugi hladilni sistemi porabijo za svoje delovanje velike količine energije. Hlajenje bivalnih prostorov naj bi že zdaj predstavljalo 10 odstotkov svetovne porabe električne energije. Ta delež bi se lahko v prihodnje le še stopnjeval, skladno z naraščanjem povprečnih temperatur zaradi globalnega segrevanja, navajajo na Antropocene Magazine.
 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Po podatkih mednarodne agencije za energijo naj bi se povpraševanje po elektriki za delovanje klimatskih naprav do leta 2050 potrojilo. To naj bi zahtevalo količino energije, kot jo trenutno proizvedejo ZDA, Evropska unija in Japonska skupaj. Po drugi strani pa številne skupnosti v vročih in sušnih regijah trpijo zaradi pomanjkanja zanesljive oskrbe z električno energijo.
 
Wang je skupaj s sodelavci razvil nov princip hlajenja, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Tehnologija temelji na absorbciji energije, do katere pride, ko se kristali soli raztopijo v vodi.
 
image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Po tem ko so raziskovalci testirali različne vrste soli, so se odločili za rabo amonijevega nitrata, za katerega sta značilni dobra topnost in učinkovitost hladilne energije. Gre za cenovno ugoden vir energije, ki se med drugim uporablja tudi pri proizvodnji gnojil.
 
image_alt
Če menite, da je voda iz plastenke čistejša, se motite

Sistem je sestavljen iz kovinske skodelice, ki je nameščena v škatli iz polistirenske pene. Ko se sol v skodelici postopoma raztaplja, pade njena temperatura s 25 na 3,6 stopinje Celzija. V sklopu testiranja je ostala temperatura približno osem ur pod 10 stopinjami Celzija, več kot 15 ur pa pod 15 stopinj Celzija, kar zadostuje za ohranjanje primerne temperature hrane.
 
Raziskovalci so postavili solno raztopino v visoko posodo iz materiala, ki absorbira velik razpon sončnega spektra. Posodo so zavili v tkanino, ki skrbi za odvajanje vode, naprava pa plava na vrhu solne raztopine. Ko raztopina potuje po tkanini, se segreva in izhlapi. To spodbudi rast kristalov soli amonijevega nitrata.
image_alt
40-metrski luksuzni katamaran očara na prvi pogled

 

Več iz rubrike