Na pot se odpravlja prvi avtodom na solarno energijo

Nizozemski študentje se odpravljajo na potovanje s prvim avtodomom na svetu, ki ga v celoti poganja sončna energija.
Fotografija: Avtodom Stella Vita. Foto: Solar Team Eindhoven
Odpri galerijo
Avtodom Stella Vita. Foto: Solar Team Eindhoven

Delež električnih avtomobilov v zadnjem času sunkovito narašča in tak trend se bo v prihodnje le še stopnjeval. Ekipa nizozemskih študentov pa je naredila še korak dlje in nedavno zasnovala prvi avtodom, ki ga poganja izključno solarna energija. Avtodom Stella Vita se v kratkem odpravlja na svojo prvo pot, kot navaja Ars Technica.
 
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Skupina 22 nizozemskih študentov, ki obiskujejo tehnološko univerzo Eindhoven, je predstavila prvi avtodom, ki deluje izključno na solarno energijo. Na strehi vozila se nahajajo sončni kolektorji. Ti naj bi proizvedli dovolj energije, da bi avtodom lahko v enem dnevu prevozil do 724 kilometrov.
 
Avtodom Stella Vita je zasnovan v obliki solze. Design naj sicer ne bi bil najbolj privlačen, vendar je taka oblika strehe nujna, da se zagotovi dovolj veliko površino za postavitev solarnih celic. V notranjosti vozila se nahaja majhen prostor za kuhanje in hladilnik, ki prav tako delujeta na sončno energijo. Del opreme so tudi stranišče, kavč in zakonska postelja.

Avtodom se napaja dva do tri dni

 
Da bi se avtodom v celoti napolnil, se mora polniti dva do tri dni. Potovanje z njim je tako primerno za popotnike, ki načrtujejo lagodno potovanje in se nameravajo nekaj časa zadržati na posamezni lokaciji.
Ekipa se s svojo novo pridobitvijo na pot odpravlja že konec tega meseca. Ta se bo začela v Eindhovnu, njihova ciljna točka pa je Punta de Tarifa; gre za najjužnejši del Španije. Razdalja med točkama znaša 2363 kilometrov, kar pomeni, da bo potovanje dober preizkus zmogljivosti avtodoma.
 
image_alt
To so najdražja živila na svetu

Za ekipo nizozemskih študentov to sicer ni prvi projekt, ki se ga je lotila. V preteklih letih je namreč zasnovala že nekaj učinkovitih vozil na solarno energijo in z njimi tekmovala na svetovnih solarnih izzivih. Tokrat je izdelala streho s solarnimi strešniki, ki predstavlja osnovo za izvedbo avtodoma.
 
Solarna streha zbira energijo za 60 kWh litijsko ionsko baterijo. Največja hitrost vozila znaša 120 kilometrov na uro. Streha je dvižna, kar omogoča vozniku in potnikom, da se v notranjosti vozila brez težav gibljejo in stojijo.
 

Več iz rubrike