Elon Musk razkriva, kako postati genij

Najbogatejši človek na svetu, Elon Musk, je nedvomno mojster podjetništva. Kako mu je uspelo doseči tak uspeh?
Fotografija: Elon Musk. Foto: Aly Song/REUTERS
Odpri galerijo
Elon Musk. Foto: Aly Song/REUTERS

Elon Musk velja za enega izmed najboljših podjetnikov. Znan je kot ustanovitelj dveh zelo dobičkonosnih podjetij, Tesle in SpaceX, sodeluje pa tudi pri številnih uspešnih projektih, s katerimi je dokazal, da je mojster podjetništva.

image_alt
Kdo je najbogatejši Evropejec?

Čeprav včasih svoje sledilce zmede z objavami na Twitterju, je jasno, da obvlada številna področja in vztrajno sledi svoji viziji. Poznavalci menijo, da so ravno njegove številne spretnosti zaslužene za njegov uspeh.

Poznavanje osnov je pomembno za nadaljevanje

Musk je bil že od nekdaj mnenja, da ni treba biti osredotočen na eno stvar, da bi jo obvladali, navaja Inc. Svojo metodo kompozitnega učenja priporoča vsem, ki želijo postati mojstri na več področjih.  

Foto: ALY SONG/REUTERS
Foto: ALY SONG/REUTERS

Že kot otrok je prebral dve knjigi na dan, kar je zagotovo pripomoglo k lažjemu učenju. Ko so ljudje navdušeni nad učenjem nečesa novega, želijo običajno preskočiti na najbolj zanimiv del, ki je navadno tudi najnaprednejši. Pri tem zaobidejo osnove in se tako ne naučijo najbolj pomembnih delov, kar jim nato povzroča težave, meni Musk.

Ljudje, ki vedo več, niso nujno bolj inteligentni

Znanstveniki z Univerze v Oxfordu pravijo, da je um stroj, ki obdeluje informacije z vzpostavljanjem povezav. Naši možgani si namreč vedno prizadevajo ugotoviti odnose, da bi dopolnili manjkajoče informacije.

image_alt
Znanstveniki predstavili podkožni mikročip, ki ga vsadijo z injekcijo

Drugače povedano; če si predstavljamo, da je en delček znanja referenčna točka na voljo za povezovanje, velja, da več kot imamo točk, hitreje lahko ustvarjamo povezovanje in dopolnjujemo svoje znanje.

Ljudje, ki vedo več, niso nujno tudi bolj inteligentni, temveč imajo njihovi možgani več referenčnih točk, kar jim omogoča hitrejše učenje novih tem, navaja Inc.

image_alt
V Srbiji se odpira nov rudnik zlata

Širša slika je ključna pri ustanavljanju zagonskega podjetja

Musk je sposoben učenja novih področij z neverjetno hitrostjo, hkrati pa ima neverjetno sposobnost videti veliko širšo sliko, kar mu omogoča, da lahko počne stvari drugače kot drugi.

image_alt
Dedinja L'Oréala je najbogatejša ženska na svetu

Sposobnost obvladanja več področij je ključna spretnost, ki bi jo morali imeti vsi podjetniki, menijo poznavalci. Zaradi vse večjih obveznosti in posledično pomanjkanje časa je sposobnost hitrega učenja različnih stvari lahko v veliko pomoč.

Večopravilnost in obvladanje več področij hkrati sta nepogrešljivi veščini ustanoviteljev zagonskih podjetij. Paleta znanja in referenčnih točk umu omogoča, da vidi širšo sliko, kljub temu da se ta osredotoča le na eno temo. In ravno na podlagi širše slike lahko podjetniki, kot je Musk, ustvarjajo milijardna podjetja.

image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Več iz rubrike