V Srbiji se odpira nov rudnik zlata

V vzhodnem delu Srbije odpirajo nov rudnik zlata. Pričakujejo, da bo vrednost nakopane rude znašala vsaj milijardo evrov.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Kot poroča medij B92, je dalo srbsko ministrstvo za gradbeništvo, promet in infrastrukturo na javni vpogled različico prostorskega načrta za izkopavanje zlata na raziskovalnem območju Potaj čuka-Tisnica. Če bo predlog ministrstva odobren, se bo izkopavanje najverjetneje začelo že prihodnje leto, poročajo tuji mediji.
image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Predelava rude bo potekala v dveh fazah


Izdelavo načrta, ki ga je pripravil Inštitut za arhitekturo in urbanizem Srbije, je naročilo podjetje Avala Resources, ki deluje v okviru kanadskega podjetja Dundee Precious Metals. Kot navaja B92, naj bi skupna površina zemljišča glede na načrt obsegala skoraj 300 kvadratnih kilometrov.

Strokovnjaki predvidevajo, da bo izkopavanje trajalo sedem let. Ruda zlata se bo izkopavala na površinskih kopih, medtem ko se bo predelava oksidne rude za pridobitev zlata izvajala z metodo izluževanja.

Po izteku življenjske dobe rudnika bodo morala podjetja poskrbeti za sanacijo zemljišča, kar naj bi trajalo eno leto, poročajo mediji.
image_alt
Amerika pred prvim finančnim bankrotom v svoji zgodovini

Glede na geološke raziskave, opravljene na omenjenem raziskovalnem območju, strokovnjaki ocenjujejo, da je na voljo 19,2 megatone zalog s povprečno vsebnostjo zlata 1,07 g/t. Predelava rude bo potekala v dveh fazah, so še pojasnili poznavalci.

Kot je navedeno v načrtu, kemijski postopek izluževanja vključuje tudi tvorbo kompleksa zlata in cianida ter uporabo aktivnega oglja za vezavo kompleksa zlata.
image_alt
Razkrita državna skrivnost Velike Britanije

Uporaba cianida je najbolj pogosta metoda za pridobivanje in uporabo zlata v evropskih rudnikih. Sodobna tehnologija uporablja cianid za proizvodnjo plemenitih kovin izključno v zaprtem sistemu, celoten postopek pa se v celoti spremlja digitalno, razlagajo strokovnjaki.

Kot navaja B92, Evropska unija meni, da je ta proizvodni proces najboljša razpoložljiva tehnika z zelo strogimi standardi za proizvodni krog in naprave za izluževanje.
Po trenutnih ocenah naj bi izkopano zlato prineslo milijardo evrov. Foto: farakos/Getty Images/iStockphoto
Po trenutnih ocenah naj bi izkopano zlato prineslo milijardo evrov. Foto: farakos/Getty Images/iStockphoto

Po poročanju tujih medijev naj bi podjetja, ki bodo rudnik upravljala, pričakovala, da bo v njem najdenih približno 20.000 kilogramov zlata. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko glede na trenutne cene na trgih vrednost izkopane rude znašala skoraj milijardo evrov.

Začetna naložba naj bi po prvih napovedih znašala 128 milijonov evrov, poroča B92.
 

Prvi trajnostni rudnik

 
V Srbiji se nahajajo pomembni viri kovinskih in nekovinskih mineralnih surovin, trdijo poznavalci. Proti koncu letošnjega leta se obeta odprtje rudnika bakra, s katerim bo postala Srbija drugi proizvajalec bakra v Evropi. Proizvodna zmogljivost rudnika naj bi znašala 3,3 milijona tone na leto.
image_alt
Dinastija Rothschild: najbogatejša družina na svetu

Dejan Milijanović, pomočnik ministra za rudarstvo in energetiko, je nedavno povedal, da bo to prvi trajnostni rudnik. Hkrati je izrazil upanje, da bi bilo takih rudnikov v prihodnje še več, navaja B92.

»Verjamem, da lahko dokažemo, da je v Srbiji mogoče razvijati rudarstvo, ki je trajnostno in okoljsko odgovorno,« je poudaril Milijanović.
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.