Amerika pred prvim finančnim bankrotom v svoji zgodovini

Amerika se zaradi prevelikega dolga prvič v svoji zgodovini nevarno približuje bankrotu. Kaj to pomeni za svetovno gospodarstvo?
Fotografija: Joe Biden. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters
Odpri galerijo
Joe Biden. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters

Ameriška finančna ministrica Janet Yellen je napovedala, da z 18. oktobrom zvezna vlada ne bo več mogla financirati svojih dolgov, kar bi lahko pomenilo prvi bankrot javnih financ v ameriški zgodovini.
image_alt
Pandorini dokumenti razkrivajo vedno bolj zveneča imena

Po oceni strokovnjakov naj bi Združene države Amerike le nekaj tednov ločilo od tega, da prvič ne bi izpolnile finančnih obveznosti. Trenutna omejitev dolga, ki je bila vzpostavljena 1. avgusta, znaša 24.500 milijard evrov, poroča CNN Business. Od takrat dalje vzdržuje ministrica za finance nacionalne finance z uporabo manevrov za nujne primere.
image_alt
Destinacije, kjer so naprodaj poceni počitniške hiše

Napovedan datum le domneva


Ti »izredni ukrepi« omogočajo vladi, da si izposodi dodatna sredstva, ne da bi kršila zgornjo mejo dolga. Yellenova je ta teden opozorila zakonodajalce, da bo zvezna vlada »izredne ukrepe« izčrpala do 18. oktobra, če kongresu ne bo uspelo dvigniti ali vsaj začasno odložiti zgornje meje dolga.
Janet Yellen. Foto: CNN
Janet Yellen. Foto: CNN

»Pričakujemo, da bodo takrat ministrstvu za finance ostala zelo omejena sredstva, ki se bodo hitro izčrpala,« je Yellenova zapisala v pismu kongresu. Hkrati je dodala, da država po tem datumu verjetno bo več zmožna plačevati svojih obveznosti.
Neizpolnjevanje obveznosti lahko Ameriki pusti katastrofalne posledice.
 
Napovedan datum je treba razumeti kot najboljšo domnevo finančnega ministrstva in ne kot določen rok, ki bi temeljil na natančnih znanstvenih dognanjih. Drugače povedano; Amerika lahko doseže zgornjo mejo dolga nekaj dni pred 18. oktobrom ali nekaj dni po njem, menijo poznavalci.
 
Jamie Dimon, izvršni direktor ene od največjih ameriških bank JPMorgan Chase, je opozoril, da bi neizpolnjevanje obveznosti povzročilo ogromno katastrofo, kar bi Ameriki škodovalo za naslednjih 100 let. Za kongres bi bilo preveč tvegano, da se približa napovedanemu znesku, kaj šele, da bi ga presegel, še opozarja strokovnjak.
 
image_alt
Razkrita državna skrivnost Velike Britanije

Poznavalci so prepričani, da so sekretarji za finance pustili dovolj manevrskega prostora, ko so napovedali datum bankrota - za primer, da bi kongres ta datum prekoračil.

Podobno se je namreč zgodilo leta 2011. Takrat Washington datuma sicer ni prekoračil, vendar je zamuda Ameriko stala odlične bonitetne ocene agencije S&P in hkrati pretresla finančne trge.
image_alt
Odličnjakinja za tekočim trakom

Koliko je manevrskega prostora?


Nekateri strokovnjaki se zato sprašujejo, koliko manevrskega prostora je sploh ostalo. Yellenova je povedala, da sicer manevrski prostor obstaja, ampak ga ni veliko, in da ne ve, kaj se bo zgodilo 19. oktobra, poroča CNN Business.

»Finančno ministrstvo bo na ta dan ali nekaj dni pozneje v nemogočem položaju. Imamo zelo omejena sredstva, ki bodo kmalu izčrpana,« opozarja Yellenova.
image_alt
Dinastija Rothschild: najbogatejša družina na svetu

Kongresni proračunski urad (CBO) je nedavno objavil poročilo, ki kaže, da imajo zakonodajalci po 18. oktobru morda še nekaj časa, da se izognejo katastrofalnemu neplačilu, navajajo tuji mediji.

Mark Zandi, glavni ekonomist pri agenciji Moody's Analytics, je v sredo za CNN povedal, da je Yellenova verjetno nekoliko konzervativna, vendar ne pretirano. Hkrati je dodal, da bo verjetno ključni dan nastopil okoli 20. oktobra. »To pomeni nekaj manevrskega prostora, vendar ne veliko. Vsekakor pa ne toliko, kot ga je bilo leta 2011«, meni Zandi.
 
image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Težava je v tem, da je določitev natančnega datuma danes izjemno težka, saj je gibljivih faktorjev še več kot med prejšnjimi spopadi glede zgornje meje dolga.

Poleg običajnih izdatkov za postavke, kot sta socialna varnost in zdravstveno zavarovanje, nudi ministrstvo za finance finančno pomoč ob naravnih nesrečah in pokriva covidne programe. Hkrati so davčni prihodki zaradi vpliva pandemije bolj nestanovitni.
»Običajno teh stvari ni težko napovedati, tokrat pa je situacija drugačna,« je dejal Thomas Simons, višji ekonomist za denarni trg pri Jefferiesu.

Yellenova je opozorila, da je dnevni bruto denarni tok vlade v zadnjem letu v povprečju znašal skoraj 43 milijard evrov na dan in je pri tem celo presegel 260 milijard evrov.
image_alt
ECB: Neobjavljen scenarij namiguje na predčasen dvig obrestnih mer

Še 10. septembra je Jefferies na podlagi napovedi o stanju denarnih sredstev in posodobljenih podatkov o izrednih ukrepih predvideval, da bi se ministrstvo za finance lahko izognilo neplačilu do 10.-15. novembra, poroča CNN Business.

Stvari so se od takrat spremenile. Višina denarnih sredstev je namreč upadala hitreje, kot je bilo pričakovano, opozarja Simons.
image_alt
Bo zlato kmalu doseglo rekordne vrednosti?

Kot pravi, se bodo začele 18. oktobra zaloge denarnih sredstev ministrstva za finance zelo zniževati. Dodal je še, da se z Yellenovimi trditvami bolj ali manj strinja.

»Še vedno mislim, da bo sredi oktobra ministrstvo za finance zelo blizu temu, da mu zmanjka denarja. Zelo zaskrbljen sem, kaj se bo zgodilo sredi oktobra,« je povedal za CNN.
image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Več iz rubrike