Dubaj vse bolj mamljiv za bogataše

Dubaj je s svojim razkošjem privlačen tako za turiste kot tudi za bogate podjetnike. Kaj jim ponuja ta arabska prestolnica?
Fotografija: Burj Al Arab, Dubaj. Foto: Posnetek zaslona/LuxuryColumnist
Odpri galerijo
Burj Al Arab, Dubaj. Foto: Posnetek zaslona/LuxuryColumnist

Dubaj daje s svojim bliščem, luksuznimi avtomobili, razkošnimi nepremičninami in arhitekturnimi presežki občutek, da gre za mesto, v katerem se vse vrti okrog denarja. Tudi svetovni bogataši se v Združenih arabskih emiratih (ZAE) počutijo domače, zato jih veliko izbere Dubaj za svoj dom.

Forbes navaja zgodbo bogatega podjetnika, ki se je letos poleti iz Los Angelesa preselil v Dubaj. S seboj je pripeljal svojo družino, družinsko pisarno in floto 30 avtomobilov. Med pandemijo covida-19 se je kriminal v Ameriki še povečal in ker si za družino želi varno okolje, se mu je zdela selitev na to območje odlična ideja.
image_alt
Dubaj bogatejši za novo veličastno letovišče

Posel z nepremičninami cveti

 
Kot navaja Forbes, je Rohal Kohyar, direktor marketinga v nepremičninskem podjetju Luxhabitat Sotheby's International Realty, povedal, da je bilo hišo za podjetnika, ki želi ostati anonimen, izjemno težko najti. Tudi vzpostavitev pisarne ni bila enostavna. Družinske pisarne v takšnem obsegu upravljajo zasebno premoženje v vrednosti več 100 milijonov dolarjev, za kar je potrebna ekipa vsaj 30 strokovnjakov.

Kot velika težava se je pokazalo tudi zaposlovanje pomočnikov. Tem so namreč morali zvišati plačo, da jih je delovno mesto dovolj pritegnilo.
Prodaja nepemičnin je letos močno narasla. Foto: nicky39/Getty Images/iStockphoto
Prodaja nepemičnin je letos močno narasla. Foto: nicky39/Getty Images/iStockphoto

Forbes poroča, da je med pandemijo veliko priseljencev zapustilo Dubaj in se vrnilo v svojo domovino. Posledično je vse manj strokovnjakov za naložbe. Ker se v Dubaj priseljuje vedno več bogatašev, je to problem. Zaposlovalci morajo namreč ponujati velike spodbude, da privabijo strokovnjake nazaj v ZAE, razlagajo strokovnjaki.

Kohyar ocenjuje, da je nepremičnine v Dubaju letos kupilo 20 milijarderjev. Forbes navaja, da je Luxhabitat Sotheby's International Realty v primerjavi z enakim obdobjem lani letos zabeležil 300-odstotno rast poslovanja.

Obseg prodaje nepremičnin v Dubaju se je namreč močno povečal. Letos je bilo v primerjavi z enakim obdobjem lani za 124 odstotkov več prodanih vil v vrednosti 23,3 milijona evrov. Kot pravi Kohyar, so letos sklenili že devet tovrstnih poslov, medtem ko v povprečju sklenejo le dva na leto.
image_alt
Bogataši dedičem nočejo zapustiti preveč premoženja

Večina bogatašev, ki kupujejo razkošne nepremičnine, prihaja iz večjih evropskih držav, kot so Velika Britanija, Švica in Nemčija. Med njimi je tudi veliko Američanov. Vedno več zanimanja za življenje v Dubaju pa kažejo podjetniki iz Singapurja in Hongkonga, piše Forbes.
 

Uspešen boj s pandemijo, zlati vizum in davek


Eden izmed razlogov, da je Dubaj privlačen za ultra bogataše, je tudi uspešen spopad s pandemijo. Cepiva so bila razdeljena hitro, država pa je bila zaprta le za kratek čas marca in aprila 2020.

»Zdaj smo bolj zaposleni kot pred pandemijo. To se bo nadaljevalo, dokler se Evropa, Združeno kraljestvo in ZDA ne bodo uspešno spopadli s pandemijo,« meni Zehra Clark, vodja zaposlovanja za regijo MENA (območje držav Bližnjega vzhoda ter Severne Afrike) v agenciji Tiger Recruitment.

Se pa tudi Dubaj ni povsem izognil posledicam pandemije, razlagajo poznavalci. Primanjkovalo je delovnih mest, življenjski stroški pa so se povišali, zato so se priseljenci, med katerimi je bilo veliko strokovnjakov, vračali domov. Dubajski vladarji so se začeli zavedati, da je njihovo gospodarstvo nestanovitno.
image_alt
Razkošna superjahta za novodobni svet

Da bi preprečili tako imenovan beg možganov, je začela vlada ZAE ponujati zlate vizume za najbolj uspešne. Gre za 10-letni rezidenčni vizum, ki je bil oblikovan leta 2019. Od začetka letošnjega leta se ta podeljuje uspešnim podjetnikom, nagrajenim igralcem in najboljšim študentom.

Kot poroča Forbes, je dobilo junija zlate vizume 45 študentov. Dubaj se želi uveljaviti kot tehnološko središče, zato želijo v naslednjih petih letih ustanoviti 1000 velikih digitalnih podjetij. V ta namen so ponudili 100.000 zlatih vizumov za računalniške programerje.

Zlati vizum lahko dobijo tudi bogataši, vendar morajo zanj odšteti 23,3 milijona evrov. Po novem odloku pa lahko s seboj pripeljejo tudi družinske pisarne. 
image_alt
Luksuzna lepotica vabi na razkošno plovbo

Kot navajajo poznavalci, zlati vizum ni najbolj privlačna stvar v ZAE. Veliko bogatašev pritegne dejstvo, da v Dubaju dohodek ni obdavčen. Kohyar meni, da je to glavno, kar privlači bogate podjetnike, da se preselijo v Dubaj. »Če se ljudje sem preselijo z družinami in podjetji, bodo tukaj zagotovo ostali,« še dodaja.

Več iz rubrike