Bogataši dedičem nočejo zapustiti preveč premoženja

Nedavna raziskava je pokazala, da se bogataši na splošno bojijo, da bi prevelika količina zapuščine slabo vplivala na njihove otroke.
Fotografija: Koliko dediščine je preveč? Foto: maurusone / Getty Images / iStockphoto
Odpri galerijo
Koliko dediščine je preveč? Foto: maurusone / Getty Images / iStockphoto

Bogati zvezdniki, kot je Daniel Craig, ter podjetniki, kot sta Warren Buffett in Kevin O'Leary, niso edini, ki jih skrbi, da bi svojim otrokom zapustili preveč denarja. Nedavna raziskava je pokazala, da so milijonarji na splošno vse bolj zaskrbljeni, koliko svojega premoženja naj podarijo in zapustijo svojim otrokom.
image_alt
Amerika pred prvim finančnim bankrotom v svoji zgodovini

Dediščino bi zapustili pod določenimi pogoji


V raziskavi, ki jo je izvedlo podjetje The Motley Fool, je bilo udeleženih 2000 oseb z neto premoženjem vsaj 870.000 evrov. Kar 67 odstotkov anketirancev je odgovorilo, da jih skrbi, da bodo svojim dedičem zapustili preveč denarja.
Koliko zapuščine je preveč? Foto: nito100 / Getty Images / iStockphoto
Koliko zapuščine je preveč? Foto: nito100 / Getty Images / iStockphoto

Kot poroča CNBC, so imeli anketiranci številne pomisleke glede posledic, če bi otrokom zapustili prevelik delež premoženja. Predvsem naj bi jih skrbelo, da bo denar neodgovorno porabljen. Skrbi jih tudi, da bi se dediči polenili, če bi imeli veliko denarja.
Jack Caporal, analitik pri raziskavi, je za CNBC povedal, da ni nič nenavadnega, da so bogataši zaskrbljeni zaradi posledic prevelike zapuščine.

»Zavedajo se problema in aktivno razmišljajo o tem, da bi dediščino zapustili pod določenimi pogoji,« pravi analitik. S tem bi dediče spodbudili, da prevzamejo vrednote, ki se jim zdijo pomembne, kot so trdo delo, šolanje in iskanje dobre poklicne poti, še razlaga.
image_alt
Znani najbogatejši Američani leta 2021

Na rezultat vplivale lastne izkušnje


Raziskava je pokazala, da se 85 odstotkov oseb z visokim neto premoženjem, ki so morale izpolniti določene pogoje, da so prejele svojo dediščino, strinja, da je dedičem mogoče zapustiti preveč denarja. Med anketiranci, ki so prejeli dediščino v vrednosti med 433.000 in 870.000 evri, se jih s tem strinja 84 odstotkov, navaja CNBC.
 
»Na rezultat ankete so vsekakor vplivale njihove lastne izkušnje, ko so podedovali veliko premoženja, kar je zanimivo, saj dobiš občutek, da to niso neutemeljeni pomisleki,« pravi Caporal.

Po drugi strani so rezultati raziskave pokazali, da se je s trditvijo strinjalo le 78,5 odstotka tistih, ki so prejeli dediščino med 86.500 in 433.000 evri in 69 odstotkov tistih, ki so prejeli manj kot 87.000 evrov.
image_alt
Dinastija Rothschild: najbogatejša družina na svetu

Toda kljub pomislekom glede višine zapuščine je 60 odstotkov anketirancev izjavilo, da se jim zdi zapuščina zelo pomembna, približno 34 odstotkov pa, da nameravajo dedičem zapustiti več kot 50 odstotkov svojega premoženja.

Več iz rubrike