Znani najbogatejši Američani leta 2021

Po 25 zaporednih letih je Trump zdrsnil s Forbesovega seznama, 400 najbogatejših Američanov pa je sicer za 40 odstotkov premožnejših kot prejšnje leto.
Fotografija: Nekdanji predsednik ZDA in nepremičninski mogotec Donald Trump. Foto: Jim Watson / AFP
Odpri galerijo
Nekdanji predsednik ZDA in nepremičninski mogotec Donald Trump. Foto: Jim Watson / AFP

Premoženje nepremičninskega mogotca in nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je ocenjeno na 2,16 milijarde evrov. To pa je očitno 346 milijonov evrov premalo, da bi se uvrstil na letošnji Forbesov seznam. »Če Trump išče krivca, lahko začne pri sebi,« je na spletni strani Forbes zapisal njihov višji urednik Dan Alexander.
 
Nepremičninski mogotec je sicer prav tako bogat kot pred letom dni, ko je na lestvici zasedal 339. mesto, vendar je od začetka pandemije izgubil 520 milijonov evrov. Tehnološke delnice, kriptovalute in druga finančna sredstva so v obdobju pandemije dobro uspevala. »Nepremičnine v velikih mestih, ki predstavljajo večino Trumpovega premoženja, pa so propadale, zaradi česar je nekdanji predsednik izpadel iz najbolj ekskluzivnega kluba v državi,« navaja Alexander.
image_alt
Kako bogati so Barack Obama, Joe Biden in ostali ameriški predsedniki?

Trump se je odločil po svoje

 
Alexander je pojasnil, da je Trump pred petimi leti imel odlično priložnost, da poveča svoje premoženje. Pred ameriškimi volitvami leta 2016 so namreč razni uradniki za etiko pritiskali na Trumpa, naj se znebi nepremičnin. Če bi jih upošteval, bi lahko denar ponovno vložil v indeksne sklade in prevzel funkcijo predsednika ZDA brez navzkrižja interesov.
 
Trump Tower v New Yorku. Foto: Mike Segar / Reuters
Trump Tower v New Yorku. Foto: Mike Segar / Reuters
Ostali v ameriški izvršilni veji oblasti sicer nimajo drugih možnosti, kot prisluhniti uradnikom za etiko, sicer bi kršili kazenski zakon o navzkrižju interesov. Predsednik države pa je iz tega zakona izvzet, kar je Trump ponosno poudaril na tiskovni konferenci devet dni pred vstopom v Belo hišo, kjer je dejal: »Dejansko lahko vodim svoje podjetje in vlado hkrati. [..] Bil bi edini, ki bi to lahko storil.«
 
In tako je Trump tudi storil ter obdržal svoje premoženje v nepremičninah, ki je bilo takrat vredno približno tri milijarde evrov po odbitku davka. Če bi se takrat odločil za prodajo, bi se njegovo premoženje v najslabšem primeru zmanjšalo za 950 milijonov evrov, pojasnjuje Alexander. Tako bi mu ostali 'zgolj' dobri dve milijardi evrov, vendar če bi to vložil v indeksni sklad, ki sledi indeksu S&P 500, bi bil danes s 3,9 milijarde evri za 80 odstotkov bogatejši. »Z drugimi besedami, njegova zavrnitev prodaje premoženja ga je stala skoraj dve milijardi evrov,« je pojasnil Alexander.
 
image_alt
Kitajski Evergrande pustil posledice na svetovnih finančnih trgih

Zaradi svojega vztrajanja je Trump po četrt stoletja izpadel iz Forbesovega seznama 400 najbogatejših Američanov. Sicer pa je Trump večkrat ponovil, da ga bo predsedovanje drago stalo in očitno imel je prav.
 

Najvišja mesta zaseda tehnološka smetana

 
Skupno premoženje 400 najbogatejših Američanov se je v zadnjem letu povečalo za 40 odstotkov na 3900 milijard evrov, navaja Forbes. Skoraj vsi so bogatejši kot pred letom dni, z izjemo Trumpa. Pojavilo se je 44 novih imen, za uvrstitev na letošnji seznam pa potrebujete minimalno 2,5 milijarde evrov neto premoženja, kar je 690 milijonov evrov več kot lani.
 
Izvršni direktor Amazona Jeff Bezos. Foto: Jason Redmond / Reuters
Izvršni direktor Amazona Jeff Bezos. Foto: Jason Redmond / Reuters

Žal pa se ni povečala njihova velikodušnost. Število članov Forbesovega seznama, ki so od lanskega leta razdelili več kot 20 odstotkov svojega premoženja, se je zmanjšalo z deset na osem. Obenem pa se je število tistih, ki so razdelili manj kot odstotek svojega premoženja, povečalo s 127 na 156.
 
V samem vrhu seznama so vsem znana imena tehnološkega sektorja. Prvo mesto med najbogatejšimi Američani je zasedel ustanovitelj Amazona Jeff Bezos, katerega premoženje je ocenjeno na 174 milijard evrov. Drugo mesto zaseda ustanovitelj Tesle Elon Musk s 165 milijardami evrov, tretje pa prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg s 116,5 milijarde evrov.
 
image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Ustanovitelj Microsofta Bill Gates je po 30 zaporednih letih s 116 milijardami evrov padel na četrto mesto, na petem in šestem mestu pa sta ustanovitelja Googla. Eden najuspešnejših vlagateljev na svetu Warren Buffett je na osmem mestu, prva ženska pa se nahaja na 12. mestu, to je Alice Walton, edinka ustanovitelja ameriške trgovske verige Walmart.
 
uvrstitev Ime in priimek Premoženje (mrd. €) Podjetje
1. Jeff Bezos 173,9 Amazon
2. Elon Musk 164,8 Tesla, SpaceX
3. Mark Zuckerberg 116,4 Facebook
4. Bill Gates 116 Microsoft
5. Larry Page 106,4 Google
6. Sergey Brin 102,5 Google
7. Larry Ellison 101,5 Oracle
8. Warren Buffett 88,2 Berkshire Hathaway
9. Steve Ballmer 83,5 Microsoft
10. Michael Bloomberg 60,6 Bloomberg LP
11. Jim Walton 59,5 Walmart
12. Alice Walton 58,7 Walmart
13. Rob Walton 58,5 Walmart
14. Phil Knight in družina 51,5 Nike
15. MacKenzie Scott 50,6 Amazon
16. Charles Koch 44,1 Koch Industries
17. Julia Koch in družina 44,1 Koch Industries
18. Michael Dell 43,3 Dell Computers
19. Stephen Schwarzman 32,3 Blackstone
20. Len Blavatnik 31,7 Access Industries
21. Jacqueline Mars 27,5 Mars
22. John Mars 27,5 Mars
23. Daniel Gilbert 26,7 Quicken Loans
24. Miriam Adelson 26,3 Las Vegas Sands
25. Leonard Lauder 25 Estée Lauder
26. Pierre Omidyar 21,9 eBay
27. Abigail Johnson 21,8 Fidelity Investments
28. Jim Simons 21,1 Renaissance Tech.
29. Dustin Moskovitz 20,8 Facebook
30. Dustin Moskovitz 20,7 Google
Vir: Forbes
 

Več iz rubrike