Kitajski Evergrande pustil posledice na svetovnih finančnih trgih

Evergrande se je izognil stečaju, vendar pred tem pretresel svetovne finančne trge. O dogajanju smo povprašali svetovno priznanega avtorja Roberta Roliha.
Fotografija: Kitajska zastava pred centrom Evergrande, Šanghaj, Kitajska, 22. september 2021. Foto: Aly Song / Reuters
Odpri galerijo
Kitajska zastava pred centrom Evergrande, Šanghaj, Kitajska, 22. september 2021. Foto: Aly Song / Reuters

Finančne trge je ta teden pretresla novica o finančnih težavah in morebitnem propadu druge največje nepremičninske družbe na Kitajskem. Tokrat se je Evergrande sicer izognil stečaju, vendar težavam podjetja še zdaleč ni videti konca. Avtorja mednarodne uspešnice The Million Dollar Decision, Roberta Roliha, smo vprašali, kako bo dogajanje vplivalo na borzne trge po svetu.
 

Težavam podjetja še zdaleč ni konec

 
Iz podružnice podjetja Evergrande so sporočili, da so se z vlagatelji dogovorili glede načrta za poplačilo obresti njihove obveznice v vrednosti več kot 30 milijonov evrov, ki poteče leta 2025, navaja Slovenska tiskovna agencija (STA). Niso pa pojasnili, kaj bo s poplačilom obresti dolarske obveznice v vrednosti 71 milijonov evrov, ki jim ročnost poteče v četrtek, 23. septembra. STA piše, da mora družba Evergrande poleg tega do naslednje nedelje poplačati še več kot 40 milijonov evrov.
 
Robert Rolih. Foto: osebni arhiv
Robert Rolih. Foto: osebni arhiv

Rolih, ki je bil med drugim leta 2015 tudi evropski javni govorec, nam je pojasnil, da je razvoj dogodkov v primeru Evergrande odvisen od reakcije kitajskih oblasti in njenih strateških interesov. »Ker Kitajska komunistična partija razmišlja na zelo dolgi rok, je težko oceniti, kaj jim je bolj v interesu; da kaznujejo veliko podjetje, ki se je preveč zadolžilo in ga pustijo propasti ter s tem dopustijo velik pretres v svojem gospodarstvu; ali ga rešijo, prestrukturirajo in z davkoplačevalskim denarjem rešijo upnike.«
 
Evergrande je sicer druga največja nepremičninska družba na Kitajskem, ki je zadolžena pri skoraj 300 bankah in drugih finančnih ustanovah. V lasti ima več kot 1300 nepremičnin na Kitajskem in upravlja skoraj 2800 nepremičninskih projektov.
 
image_alt
Kitajski nepremičninski velikan v težavah; zadolžen pri 292 bankah

Rolih meni, da številni dobavitelji in kupci, ki so že plačali za nepremičnine, morda nikoli ne bodo dobili ključa od vhodnih vrat. »Ker podjetje ni sposobno odplačevati svojih dolgov, bodo lahko vsi ti akterji ostali brez svojega denarja. To lahko povzroči velik pretres kitajskega gospodarstva, na kar svetovno gospodarstvo ne more biti imuno,« je pojasnil eden vodilnih svetovnih predavateljev o investiranju.«
 
Evergrande je v preteklih dneh že priznal, da se sooča z izjemnimi pritiski, dolg družbe pa znaša že več kot 250 milijard evrov. Kot so opozorili, svojih finančnih obveznosti morda ne bodo mogli izpolniti, navaja STA. Prvi mož podjetja in nekoč najbogatejši Kitajec, Xu Jiayin, je medtem napovedal, da bo podjetje kmalu izstopilo iz najtemnejšega obdobja v svoji zgodovini.
 

Strateški interesi Kitajske komunistične partije

 
Stota obletnica ustanovitve Kitajske komunistične partije, Šanghaj, Kitajska, 30. junij 2021.Foto: Aly Song / Reuters
Stota obletnica ustanovitve Kitajske komunistične partije, Šanghaj, Kitajska, 30. junij 2021.Foto: Aly Song / Reuters
V primeru, da bi Kitajska dopustila propad družbe Evergrande, bi to seveda pomenilo večji padec svetovnih borznih trgov, nam je povedal Rolih. To bi bil za kratkoročne špekulante lahko velik problem, saj je tveganje padca zelo veliko. »Za dolgoročne vlagatelje, ki vlagajo za minimalno pet do 10 let, pa bi bila to lahko kvečjemu velika priložnost za nove nakupe delnic oziroma delniških skladov.«
 
Ob vsakršni globalni paniki pa se zelo hitro in sunkovito odzove tudi trg kriptovalut, kar potrjuje včerajšnji več kot 10-odstotni padec bitcoina pod mejo 40.000 dolarjev oziroma 34.080 evrov. Izkušeni vlagatelji na kripto trgu so takšnih padcev navajeni, je dejal Rolih in dodal: »Novince pa seveda takšni premiki zelo hitro spravijo v obup in v odprodajo kripto kovancev z izgubo.«
 
Na padec vrednosti kriptovalut pa je prav tako vplival včerajšnji govor Garyja Genslerja, predsednika ameriške Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC). Gensler je trg kriptovalut ponovno označil kot 'divji zahod'. Rolih meni, da prihodnost pripada decentraliziranim financam, NFT-jem, digitalnim svetovom in spletnim igram.
 
image_alt
Predsednik SEC želi ukrotiti »divji zahod« na kripto trgu

»Zelo verjetno je, da bo imel kripto trg v prihodnjih letih daleč najvišje donose od vseh tipov sredstev, saj na tem trgu deluje Metcalfejev zakon, ki pravi, da se vrednost mreže z njeno širitvijo eksponentno veča,« je pojasnil Rolih. Dodal je še: »Ko vlagaš v nove tehnologije, so takšna nihanja običajna.«
 

Vpliv dogajanja na nepremičninske trge


Mednarodno priznanega avtorja smo še vprašali, če lahko potencialen zlom podjetja Evergrande vpliva tudi na slovenski nepremičninski trg. »Mislim, da so nepremičnine lokalna zadeva in da dogajanje na nepremičninskem trgu Kitajske ne more pomembno vplivati na naš nepremičninski trg,« je odgovoril Rolih.

China Evergrande Group. Foto: Aly Song / Reuters
China Evergrande Group. Foto: Aly Song / Reuters
Kriza v podjetju Evergrande je poudarila negotov položaj kitajske vlade, ki se spopada z enim od ključnih elementov svojega gospodarskega modela, poroča Financial Times. Nedavni podatki kažejo, da se je avgusta v 30 kitajskih mestih število prodanih novih stanovanj na letni ravni zmanjšalo za 24 odstotkov, prodaja zemljišč pa se je v 100 mestih količinsko zmanjšala za 53 odstotkov. Oba kazalnika sta se v začetku septembra še poslabšala.

Padec prodaje nepremičnin je prizadel tudi podjetje Evergrande, ki za poplačilo svojih 250 milijard evrov visokih obveznosti nujno potrebuje denar za izpolnjevanje obveznosti do dobaviteljev in upnikov. Jezni vlagatelji so prejšnji teden protestirali pred sedežem podjetja in zahtevali vračilo svojega denarja, saj se je pričakovalo, da bo podjetje propadlo, navaja Financial Times.
image_alt
Bo kriza s kontejnerji uničila božič?

O Robertu Rolihu

 
Robert Rolih ni finančni svetovalec, borzni posrednik ali registrirani investicijski svetovalec. Ne priporoča določenih delnic, kriptovalut, skladov ali kakšnih drugih finančnih instrumentov. Če so omenjene kakšne delnice, skladi ali drugi tipi finančnih instrumentov, so omenjeni zgolj iz ilustrativnih ali izobraževalnih namenov. Preden sprejmete kakršnokoli odločitve glede investiranja, se o tem posvetujte s svetovalcem, ki ima ustrezno licenco.
 

Več iz rubrike