Razkošna superjahta za novodobni svet

Število superjaht se hitro veča, kar pa ima negativen vpliv na okolje. Podjetnik iz Singapurja se je odločil ustvariti megajahto brez izpuha škodljivih emisij.
Fotografija: Foto: Iddes Yachts
Odpri galerijo
Foto: Iddes Yachts

Razkošne jahte so doživele med pandemijo covida-19 izjemen razcvet. Njihovi lastniki so največkrat milijarderji in vplivneži, ki si želijo zagotoviti zasebnost v najbolj luksuzni obliki. Kot poroča CNN, je povpraševanje po jahtah letos močno poskočilo, naročila pa še prihajajo.
image_alt
Luksuzna lepotica vabi na razkošno plovbo

Povezali bi znanstvenike in najbogatejše ljudi


Flota razkošnih jaht se tako hitro veča, kar pa ima negativen vpliv na okolje. Nedavne raziskave so namreč pokazale, da ena megajahta s celotno posadko, podmornico, helikopterjem in bazenom na leto ustvari več kot 7000 ton izpustov ogljikovega dioksida.

Podobnim kriterijem ustreza približno 300 jaht, kar pomeni, da vse skupaj letno ustvarijo dva milijona ton škodljivih emisij, navaja CNN.
Plovilo brez škodljivih emisij. Foto: Iddes Yachts
Plovilo brez škodljivih emisij. Foto: Iddes Yachts

Podjetnik Aaron Olivera je dobil idejo, da bi izkoristili razkošje super jahte, dodali znanstvena dognanja in ustvarili mega jahto, ki ne ustvarja škodljivih emisij.

»Zakaj ne bi najbogatejše ljudi na svetu povezali z najpametnejšimi podnebnimi znanstveniki in jim omogočili, da sami doživijo dogajanje,« se sprašuje podjetnik iz Singapurja.
 

Plavajoči računalnik, ki uporablja lastnosti kvantne mehanike


Idejni projekt, vreden 700 milijonov evrov, predvideva gradnjo elegantnega 300-metrskega plovila s 13 nadstropji. Na plovilu z imenom Earth 300 bi v 24 vrhunsko opremljenih laboratorijih 160 znanstvenikov zbiralo podatke o potovanju in hkrati iskalo rešitve za blaženje podnebne krize.
image_alt
Ikonična jahta Steva Jobsa

Svetovni skupnosti bo sodelovanje omogočala odprtokodna platforma, ki bo delovala na kvantnem računalniku. Nova vrsta računalnika uporablja lastnosti kvantne mehanike za doseganje neverjetne hitrosti in moči, poroča CNN.

Tako kot večina tehnologije, za katero Olivera upa, da bo del plovila Earth 300, kvantni računalnik še ni na voljo. Trenutno je ta predmet eksperimentalnih študij, ki jih izvajata Google in IBM.

Na jahti bo večinoma 160 znanstvenikov in 165 članov posadke. Na krovu bo tudi 20 študentov in 20 strokovnjakov z različnih področij; ekonomistov, inženirjev, raziskovalcev, umetnikov, aktivistov in politikov.

Nekateri gostje bodo premožni turisti. Nameščeni bodo v 20 razkošnih apartmajih. Za križarjenje bodo morali odšteti 862.000 evrov na osebo, navajajo tuji mediji.
image_alt
Futuristična luksuzna jahta privablja poglede

Navdih dobil ob gledanju umirajočih koral


Olivera razlaga, da lahko gostje pozabijo na ekskluzivnost. »Ta ladja bo plavajoč računalnik, ki bo omogočil ljudem z vsega sveta udeležbo na potovanju. To pomeni, da bodo morali bogataši na krovu deliti izkušnje s celim svetom,« je povedal idejni vodja projekta.

Olivera si želi, da bi postala Earth 300 ikona generacije ter jo primerja z olimpijsko baklo in Eifflovim stolpom. Kot razlog za gradnjo megajahte je navedel svetovni problem podnebne krize. »Potrebujemo globalno plovilo,« pravi Olivera in dodaja, da so oceani srce sveta, ki absorbira večino ogljika. Prav tako si želi, da se ljudje povežejo v zaprtem okolju in doživijo občutek pustolovščine.

Podjetnik je dobil navdih za projekt med potapljanjem in opazovanjem umirajočih koral. Ladjo načrtuje kot način združevanja dveh svetov; razkošja in okoljevarstva, poročajo tuji mediji.
image_alt
Superjahta iz karbonskih vlaken za 350 milijonov dolarjev

Na krovu bi gostil Elona Muska in Greto Thunberg


Olivera pravi, da sta zasnova ladje in inženirski del zaključena, zdaj pa išče primerne ladjedelnice, ki bodo poskrbeli za gradnjo. Prepričan je, da je superjahto možno sploviti do leta 2025. Sredstva za uresničitev projekta bodo iskali pri zasebnih vlagateljih in bankah, dodaja.

Da bo ladja lahko izpolnjevala pogoj delovanja popolnoma brez izpustov škodljivih emisij, Olivera načrtuje zasnovo pogonskega reaktorja na tekočo sol. Sodoben tip reaktorja bo jahti omogočil neomejeno plovbo s polno energetsko avtonomijo.

Tudi ta tehnologija je, tako kot kvantni računalnik, še v fazi razvoja, razlagajo strokovnjaki. Razvijalo naj bi jo britansko podjetje Core Power v sodelovanju s podjetjem za jedrski inženiring, ki mu predseduje Bill Gates.

Olivera bi na krovu jahte rad gostil tudi Elona Muska, Greto Thunberg, Naomi Klein, Michelle Obama ter okoljevarstvenika Yvona Chouinarda. Znane milijarderje bi rad povezal z drugimi navdihujočimi ljudmi iz vseh družbenih slojev, vseh kultur in vseh starosti, ki bi pluli brezplačno. S tem bi ljudem, ki si križarjenja sicer ne morejo privoščiti, omogočili, da doživijo to edinstveno izkušnjo, navaja CNN.
Earth 300. Foto: Iddes Yachts
Earth 300. Foto: Iddes Yachts

Več iz rubrike