Ikonična jahta Steva Jobsa

Steve Jobs je svoj znani slogan »razmišljaj drugače« uporabil tudi pri zasnovi ikonične super jahte z edinstvenim dizajnom.
Fotografija: Edinstven dizajn jahte Steva Jobsa. Foto: Boat International
Odpri galerijo
Edinstven dizajn jahte Steva Jobsa. Foto: Boat International

Super jahta Venus je bila izdelana leta 2012 posebej za ustanovitelja Appla, Steva Jobsa. Oblikoval jo je Phillippe Starck, zgradilo pa podjetje Feadship. Kot navaja spletna stran Boat International, je Jobs pomagal pri zasnovi edinstvenega designa.
image_alt
Luksuzna lepotica vabi na razkošno plovbo

Razkošna jahta je bila dokončana eno leto po Jobsovi smrti. Tako ustanovitelj Appla nikoli ni imel priložnosti stopiti nanjo. Plovilo je zdaj v lasti njegove vdove Laurene Powell Jobs. Venus je popolnoma v zasebni lasti in ni na voljo za najem, poročajo tuji mediji.
 

Aluminijast trup, paluba obložena s tikovino


Zunanjost jahte, dolge 78,2 metra in široke 11,8 metra, je preprosto edinstvena. Prevladuje srebrna barva, bleščeči detajli iz nerjavečega jekla in vrsta pravokotnih oken pa dajejo plovilu privlačen stil.
Garaža za plovila. Foto: Boat International
Garaža za plovila. Foto: Boat International

Njena zunanjost je prekrita z ravnimi črtami in 90-stopinjskimi koti. Premec je v obliki sekire, krma pa je nenavadno ravna in »kvadratna« ter ob odprtju razkrije garažo za plovila. Prednja paluba, obložena s tikovino, je brez vidnega radarskega loka ali satelitske opreme, kar lepo poudari njeno zunanjo osnovo, pravijo poznavalci.

Trup je aluminijast, nizko nameščena nadgradnja pa je v celoti izdelana iz stekla.
 

Pod zastavo Kajmanskih otokov


Jahto je zasnoval Philippe Starck, ki je oblikoval tudi njeno notranjost. Ta sicer v javnosti še ni bila videna, poznavalci pa so prepričani, da je tako razkošna in izjemna kot zunanjost.
image_alt
40-metrski luksuzni katamaran očara na prvi pogled

Bruto tonaža jahte je 1500 GT, njeno moč pa zagotavljata dva dizelska motorja MTU. Na njej je prostora za 12 gostov in 22 članov posadke, navaja spletna stran Boat International.

Venus spada med pet odstotkov najboljših plovil na svetu in je ena od 105 motornih jaht v velikostnem razponu 70-80 metrov.
Kot poročajo tuji mediji, naj bi jahta trenutno plula pod zastavo Kajmanskih otokov. Zastava te države je druga najbolj priljubljena, saj je pod njo skupno registriranih 1229 jaht.
 

Kot elegantna Applova trgovina


Fotograf Giovanni Romero je imel čast jahto fotografirati prvi in to takoj, ko je prispela v Sredozemlje z dvorišča podjetja Feadship na Nizozemskem.
Vrsta računalnikov v notranjosti. Foto: Boat International
Vrsta računalnikov v notranjosti. Foto: Boat International

»Resnično so me presenetili steklo, polirana kovina in minimalističen videz jahte nasploh,« je takrat komentiral Romero in dodal, da je bilo fotografiranje jahte Venus izkušnja, ki je ne bo nikoli pozabil.

Ob pogledu na most je fotografa presenetil pogled na vrsto računalnikov. »Tako nenavadno. Kot elegantna Applova trgovina,« je dejal. Dolgoletni slogan Steva Jobsa je bil »razmišljaj drugače«, zato je jasno, da je želel s svojo ikonično jahto ustvariti nekaj neverjetno drugačnega, so prepričani poznavalci.
image_alt
Michael Jordan v Splitu porabi milijon evrov tedensko za najem jahte

Več iz rubrike