Študija: prekomerna teža negativno vpliva na družinski dohodek

Nova študija je pokazala, da obstaja statistično pomembna povezava med fizičnim videzom in družinskim dohodkom.
Fotografija: Študija pokazala, da znižanje telesne mase pri ženskah poveča družinski dohodek. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Študija pokazala, da znižanje telesne mase pri ženskah poveča družinski dohodek. Foto: Shutterstock

Ugotovitve raziskave, ki so bile nedavno objavljene v znanstveni reviji PLOS ONE, dokazujejo tako imenovano »lepotno premijo«, pojav, pri katerem fizično bolj privlačni ljudje zaslužijo več kot njihovi manj privlačni kolegi.
image_alt
V polovici izdelkov za ličenje našli nevarne kemikalije

Napake pri poročanju telesnih meritev


Raziskovalec Suyong Song je s kolegi opazil, da so meritve, uporabljene za merjenje fizičnega videza, utrpele določene omejitve. Eden od izzivov, s katerim so se srečali raziskovalci, je bil, kako premagati napake pri poročanju telesnih meritev, kot sta višina in teža. Večina prejšnjih študij je namreč pogosto opredeljevala fizični videz iz subjektivnih mnenj na podlagi anket, poroča PsyPost.
Povezava med napakami v meritvah in pravo meritvijo. Foto: PLOS ONE
Povezava med napakami v meritvah in pravo meritvijo. Foto: PLOS ONE

Drugi izziv je bil, kako iz dobljenih telesnih mer opredeliti telesne oblike, saj so meritve preveč preproste, da bi zagotovile popoln opis telesnih oblik, razlaga Song. »V tej študiji uporabljamo nove podatke, ki vsebujejo tridimenzionalne preglede celotnega telesa. Z grafičnim avtoenkoderjem, najsodobnejšo tehniko strojnega učenja, smo odpravili to dilemo,« je povedal Song za PsyPost.
 

Uporabili podatke skoraj 2400 posameznikov


Raziskovalci so uporabili metode globokega strojnega učenja za prepoznavanje pomembnih fizičnih lastnosti pri pregledu celotnega telesa 2383 posameznikov iz Severne Amerike.
image_alt
Lahko tablete za zniževanje telesne temperature podaljšajo življenje?

Kot poroča PsyPost, so podatke dobili iz projekta Civilni ameriški in evropski vir površinske antropometrije, študije, ki jo je med letoma 1998 in 2000 izvajala ameriška letalska sila.
 

En centimeter v višino poveča dohodek za skoraj 1000 dolarjev


Song je povedal, da so ugotovitve pokazale, da dejansko obstaja povezava med fizičnim videzom in družinskim dohodkom, povezave pa se med spoloma razlikujejo. Zlasti moški položaj naj bi pozitivno vplival na družinski dohodek, medtem ko ima prekomerna teža žensk negativen vpliv.

Znanstveniki so ocenili, da povečana rast za en centimeter pri moških, ki zaslužijo 70.000 dolarjev družinskega dohodka, poveča dohodek za 998 dolarjev. Pri ženskah pa naj bi veljalo, da se dohodek poveča za 934 dolarjev, če se indeks telesne mase zniža za eno enoto.
image_alt
Če menite, da je voda iz plastenke čistejša, se motite

Song je povedal, da ugotovitve med drugim poudarjajo pomembnost pravilnega merjenja telesne oblike za zagotovitev ustrezne javne politike za izboljšanje zdravstvenega varstva in blažitev diskriminacije na trgu dela.
 

Raziskava vključuje le družinski dohodek


Nova študija se hkrati izogiba veliki omejitvi prejšnjih raziskav, ki so temeljile na izračunih privlačnosti in izračunu indeksa telesne mase, ki ne razlikuje med maščobo, mišicami ali kostno maso.
Meritve za izračun indeksa telesne mase. Foto: Shutterstock
Meritve za izračun indeksa telesne mase. Foto: Shutterstock

Vseeno ima nova študija eno omejitev. Nabor podatkov namreč vključuje le družinski dohodek in ne individualni dohodek. Song pojasnjuje, da bi lahko to odprlo nove poti, po katerih bi fizični videz lahko vplival na družinski dohodek.
image_alt
Študija: skrb vzbujajoča visoka slanost Jadranskega morja

» V tej študiji smo ugotovili kombinirano povezavo med telesno obliko in družinskim dohodkom prek trga dela in porok. Tako bi bile nadaljnje preiskave o dohodku posameznika zanimiva smer za prihodnje raziskave,« dodaja znanstvenik.

Več iz rubrike