Lahko tablete za zniževanje telesne temperature podaljšajo življenje?

Fizik Geoffrey West preučuje dejstva, ki nakazujejo na možnost podaljšanja človeškega življenja.
Fotografija: Lahko tableta za zniževanje telesne temperature podaljša življenje? Foto: GettyImages
Odpri galerijo
Lahko tableta za zniževanje telesne temperature podaljša življenje? Foto: GettyImages

Teoretični fizik Geoffrey West iz inštituta Santa Fe v Novi Mehiki se ukvarja s temeljnimi vprašanji fizike, še posebej ga navdušuje narava, ki neprestano uporablja iste nelinearne oblike in strukture v manjšem in večjem merilu.
image_alt
Prebivalci katerih držav živijo najdlje?

Narava je enostavno fascinantna


Za medijski portal Big Think je West povedal, da veljavni fizikalni zakoni niso nič drugega kot splošne univerzalne matematične in fizikalne lastnosti več omrežij, ki omogočajo preživetje organizma in mu omogočajo rast in razvoj. »Mislim, da je to pravzaprav ena bolj izjemnih lastnosti življenja,« je dejal West.
image_alt
Znanstvenikom uspelo vodo spremeniti v kovino

Večji organizmi živijo dlje


Fizik je še posebej presenečen nad rezultatom skaliranja, ki se nanaša na porabo energije. Čeprav pričakujemo, da se lahko velikost organizma in njegove potrebe po energiji ujemajo v enaki meri, temu ni tako. Na primer organizem, ki je dvakrat večji od miši, ni nujno, da potrebuje dvakrat več energije. Izkazalo se je, da dvakrat večji organizem potrebuje le 75 odstotkov energije od pričakovane.
Dvakrat večji organizem ne potrebuje dvakrat več energije. Foto: @JUANSHARKS/JUAN OLIPHANT/AFP
Dvakrat večji organizem ne potrebuje dvakrat več energije. Foto: @JUANSHARKS/JUAN OLIPHANT/AFP

West še dodaja, da isti prihranki energije na ravni omrežja pomenijo, da večji organizmi živijo dlje. Razlog tiči v tem, da se notranja omrežja telesa, ki potrebujejo manj energije, obrabijo za 25 odstotkov počasneje. Ta učinek je primerjal z voziščem, katerega površina počasi oslabi zaradi povečanega prometa in zahteva popravilo. Večja biološka omrežja s 25 odstotki manj »prometa« se obrabljajo počasneje, njegov organizem pa ostaja sposoben preživeti dlje časa.
 

Manj kalorij ne vpliva na metabolizem


Če bi želeli podaljšati človeško življenje, bi po besedah Westa morali povečati popravilo ali pa zmanjšati obrabo. Slednje pomeni, da bi morali zmanjšati količino energije, ki jo naša omrežja predelajo z znižanjem metabolizma. Načeloma bi lahko uživanje manjših količin hrane to doseglo, vendar pa, kot pojasnjuje West, nobena eksperimentalna študija ni pokazala, da ima lahko zmanjšanje vnosa kalorij velik vpliv na metabolizem.
image_alt
Če menite, da je voda iz plastenke čistejša, se motite

Zvišanje temperature poveča metabolizem


Druga možnost, ki jo omenja West, je povezana z najbolj značilno karakteristiko človeštva. Ljudje smo namreč homeotermi, kar pomeni, da naše telesne temperature ostajajo konstantne, z minimalnim vplivom zunanje temperature. Ta disociacija z zunanjo temperaturo je bila velika prednost preživetja, saj nam je omogočila, da živimo v različnih podnebjih, čeprav je pri tem cena metabolizma visoka.
kemične reakcije v našem telesu na temperaturo reagirajo eksponentno. Foto: Shutterstock
kemične reakcije v našem telesu na temperaturo reagirajo eksponentno. Foto: Shutterstock

Povečanje toplotne razlike vpliva na naša notranja omrežja, ker kemične reakcije v našem telesu na temperaturo reagirajo eksponentno, je prepričan West. »Že majhno zvišanje temperature eksponentno poveča presnovo,« dodaja. Hkrati pa poudarja, da je ravno to glavni razlog, za potencialne katastrofalne posledice globalnega segrevanja - v biološkem smislu.

Ogrevanje telesa v hladnem vremenu in hlajenje v vročem vremenu zahteva drastično povečanje metabolizma. S tem v mislih West predvideva, da bi lahko tablete za zniževanje telesne temperature, ki posledično upočasnijo metabolizem, zmanjšale obrabo človeškega biološkega omrežja in nam tako podaljšale življenje.

Več iz rubrike