Prebivalci katerih držav živijo najdlje?

V zadnjih desetletjih se je pričakovana življenjska doba v svetovnem merilu precej zvišala. So pa med posameznimi državami opazne precejšnje razlike.
Fotografija: Foto: Jure Eržen / Delo
Odpri galerijo
Foto: Jure Eržen / Delo

V zadnjih desetletjih so se življenjski pogoji v pretežnem delu sveta precej izboljšali. Živimo v boljših higienskih razmerah, zdravstveni sistem je bolj izpopolnjen kot nekoč, na voljo so nam številne dobrine, življenjski standard pa je precej višji kot včasih. Zaradi vseh teh dejavnikov se je tudi pričakovana življenjska doba podaljšala. So pa med posameznimi državami vidne precejšnje razlike.
image_alt
Elon Musk opozarja na kolaps civilizacije

Po podatkih Združenih narodov znaša trenutna povprečna pričakovana življenjska doba na globalni ravni 72,6 leta. Kljub temu da so ženske bolj podvržene raznim boleznim, v povprečju živijo nekaj let več kot moški. V zadnjih sedemdesetih letih naj bi se povprečna življenjska doba podaljšala za kar 25 let. Medtem ko prebivalci Monaka v povprečju živijo 89,4 leta, pa v Afganistanu povprečna življenjska doba znaša zgolj 53,25 leta, navaja World Atlas.
 

Prebivalci Monaka, Singapurja in Japonske živijo najdlje


V 32 državah znaša pričakovana življenjska doba 80 let ali več. Večina teh držav se nahaja v Evropi. Z najvišjo pričakovano življenjsko dobo se lahko pohvali Monako, na drugem mestu pa je Singapur (86,19 let). Sledijo Japonska (84,65), San Marino (83,68) in Kanada (83,62). Med deset držav z najdaljšo življenjsko dobo spadajo še Islandija, Andora, Izrael, Švica in Malta. Slovenija je s povprečno življenjsko dobo 81,61 leta pristala na 24. mestu lestvice.
Prebivalci Monaka živijo najdlje, Foto: Damiano Mariotti / Getty Images
Prebivalci Monaka živijo najdlje, Foto: Damiano Mariotti / Getty Images

Najkrajša življenjska doba v Afganistanu, Srednjeafriški republiki in Somaliji


Pričakovana življenjska doba znaša v 24 državah 65 let ali manj. Od tega se kar 23 držav nahaja v Afriki. Afganistan je v svetovnem merilu država z najnižjo povprečno življenjsko dobo. Prebivalci Nigerije, Sierra Leone in Lesota živijo v povprečju 54 let. Med deset držav z najkrajšo življenjsko dobo spadajo še Srednjeafriška republika, Somalija, Mozambik, Južni Sudan, Čad in Esvatini. Afriške države z najdaljšo življenjsko dobo so Alžirija (77,79 let), Tunizija (76,57 let) in Maroko (73,56 let).
image_alt
Vrata odprl prenovljen grad Janković, v katerem lahko prenočite

Obstaja več razlogov, zakaj imajo prebivalci afriške celine tako kratko življenjsko dobo. Pomemben dejavnik je slabši dostop do zdravstvenega varstva. Večina gospodinjstev ima nizke dohodke, zaradi česar nimajo sredstev, s katerimi bi si lahko privoščili zdravstveno oskrbo. Med prebivalstvom se precej širijo bolezni, kot so HIV, rak, malarija in diabetes. Na območju Afganistana so za visoko stopnjo umrljivosti odgovorni tudi nenehni konflikti in vojne.
 

Več iz rubrike