Vrata odprl prenovljen grad Janković, v katerem lahko prenočite

Pred kratkim je bil prenovljen slikovit grad Janković, ki se nahaja na Hrvaškem. V njem lahko najamete hotelsko sobo.
Fotografija: Zunanjost gradu, Foto: Matija Turkalj
Odpri galerijo
Zunanjost gradu, Foto: Matija Turkalj

Gradovi imajo prav posebno karizmo. Navdušujejo s svojo mogočnostjo in lepoto, v sebi pa nosijo številne zgodbe iz davne preteklosti, zaradi česar jih uvrščamo med pomemben del kulturne dediščine. Nekateri gradovi, ki so v dovolj dobrem stanju, so preurejeni tudi v nastanitvene kapacitete. Goste, ki si želijo nekaj več, tovrstni hoteli še kako privlačijo.
 
Med gradovi, ki so jih preuredili v hotele, je tudi grad Janković, ki se nahaja na Hrvaškem. Pred kratkim je bil prenovljen, zdaj pa je obiskovalcem na široko odprl vrata, navaja Croatia Week.
image_alt
Premoženje Slovencev se je v času epidemije povečalo
 
Grad Janković se nahaja na vzhodnem delu Hrvaške, ob meji z Madžarsko v občini Suhopolje. Gre za zaščiteno kulturno dediščino, okoli katere se razprostira park. Zgrajen je bil sredi 18. stoletja, današnjo podobo pa je dobil v začetku 20. stoletja, ko je bil v lasti Elmirja Jankovića.
 
Gostom hotela s štirimi zvezdicami je na voljo 15 dvoposteljnih sob. Ponudba vključuje tudi zajtrk, bar v preddverju pa ponuja možnost degustacije lokalnih vin, likerja, žganja, naravnih domačih sokov in sladic, ki jih pripravlja priznana slaščičarka Sandra Jadek. Obiskovalci se lahko poslužujejo tudi dobro opremljene konferenčne dvorane. V sklopu hotela se nahajata tudi igralnica za otroke in 5D kino.
Grad Janković, Foto: Grad Janković
Grad Janković, Foto: Grad Janković

Obnova potekala skladno s kulturnovarstvenimi smernicami

 
Po temeljiti prenovi je bila maja letos odprta tudi posebna točka za obiskovalce, kjer lahko ti prek multimedijskih pripomočkov na sodoben način izvedo več o preteklosti gradu. Seznanijo se lahko tudi z zgodovino Suhopolja ter s celotno turistično ponudbo Slavonije in Podravine. Na voljo je igra spomin, gostje lahko prepoznavajo zvoke ptic in v parku iščejo QR kode, je pojasnila Martina Jakelić, direktorica Zavoda za turizem Virovitiško-podravske županije.
 
Arhitekt Saša Begović, ki je sodeloval pri prenovi, je razložil, da so bile pri obnovi gradu strogo upoštevane kulturnovarstvene smernice. Poskrbljeno je bilo za ohranitev dragocenih zgodovinskih elementov stavbe. Grad naj bi bil v novi podobi eleganten, lep in moderen. V notranjosti prevladujejo naravni materiali, umirjeni toni in posrečeni detajli.
image_alt
5 presenetljivo zabavnih poslovnih knjig za to poletje
 
V estetsko dovršenem atriju se nahaja klavir iz 19. stoletja. Na steni dolgega hodnika je časovnica, ki ponazarja tri stoletja zgodovine. Poleg zgodovinskih dejstev so razodete tudi nekatere ljubezenske zgodbe družine Janković.
 

Več iz rubrike