Se duty free splača?

Po potovalnih forumih se ljudje sprašujejo, ali je vredno obiskati letališke trgovinice in uveljavljati bonitete zunanjih letov.
Fotografija: Nemalo kupcev na letališčih le preganja čas, kar bistveno poveča možnost impulzivnega nakupa. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Nemalo kupcev na letališčih le preganja čas, kar bistveno poveča možnost impulzivnega nakupa. Foto: Reuters

Nemalokoga ponudba v njih premami, spet drugi se jim namenoma izognejo. Vsekakor je dobro poznati cene. Drugače se lahko zgodi, da neki izdelek kupimo dražje, kot bi ga v trgovini doma.

Carinjenje prodanih izdelkov je oproščeno samo v tisti državi, v kateri deluje duty free prodajalna, sami pa iz te države izstopamo; torej, ker ne gremo v tisto državo, nam ni treba plačati carine. Če se vrnemo v zelo kratkem času, smo načeloma še vedno primorani plačati carinjenje, kajti države nismo zares zapustili. Na finančni upravi pravijo, da je to področje strogo regulirano, vendar v Sloveniji duty free prodajaln ni in se zato s tem ne ukvarjajo.
Na koncu se najbolj splača preprosto primerjati cene pri nakupu na letališču in zunaj njega ter poskrbeti, da se nam med nakupovanjem ne mudi. Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Na koncu se najbolj splača preprosto primerjati cene pri nakupu na letališču in zunaj njega ter poskrbeti, da se nam med nakupovanjem ne mudi. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Najboljši in najpogostejši predlog, ki ga potovalne duše dajejo drugim, je, da se pred potovanjem pozanimamo o cenah izdelkov, ki jih želimo kupiti. Na koncu se najbolj splača preprosto primerjati cene pri nakupu na letališču in zunaj njega ter poskrbeti, da se nam med nakupovanjem ne mudi. Nemalo kupcev na letališčih namreč preganja čas, kar bistveno poveča možnost impulzivnega nakupa.
 

Več o tem preberite v članku Nikogaršnja zemlja ali »tam, kjer je duty free«


Več iz rubrike

trendi

Na japonskem otočju odkrili skrivnost dolgega življenja

Prebivalci japonske vasice Ogimi se lahko pohvalijo z nadpovprečno dolgo življenjsko dobo. Razkrivajo, kakšen je ključ do dolgega in srečnega življenja.

trendi

Digitalna umetnost čedalje bolj privlačna; cene tudi preko 100 tisoč evrov

Digitalna umetnost ponuja raznovrstne možnosti izražanja in postaja čedalje bolj zanimiva za zasebne zbiratelje.

trendi

Pot uspeha: Hrvatica Karla Spetić se je prebila v sam vrh modne industrije

Karla Spetić je uspešna podjetnica v svetu mode. Po rodu je Hrvatica, ki se je z družino že kot najstnica preselila v Avstralijo, kjer živi še danes.

trendi

Vse več najdb diamantov v priljubljenem parku; tokrat je imel srečo 33-letnik

33-letnik je obiskal državni park in odkril 9-karatni diamant

Komentarji: