#NYFW2019

Kaja Kovič
Ples manekenk pred modno revijo Tommyja Hilfingerja. Foto Reuters

V New Yorku je čas za teden mode in uradno odprtje prêt-à-porter meseca, v katerem najpomembnejši modni oblikovalci na svetu predstavljajo spomladansko-poletne kolekcije za prihodnje leto. Med 5. in 13. septembrom se je v velikem jabolku zbrala svetovna modna, poslovna, influencerska, glasbena in filmska smetana, ki je lahko spremljala skoraj sto modnih revij.

Tokrat je bil newyorški teden (NYFW) malce krajši, saj je ob zadnji izvedbi nastala prevelika gneča in dogodek se je po mnenju analitikov tudi malce vlekel, zato so se organizatorji tokrat odrekli nekaj dnevnim revijam. V predelu Manhattna so zasijale kreacije Marca Jacobsa, Toma Forda, Ralpha Laurena, Michaela Korsa, Tommyja Hilfingerja ipd.
Dogodek NYFW je vreden kar 887 milijonov dolarjev.
Prav slednji je na goste naredil res veličasten vtis, saj se je na NYFW pojavil po kar treh letih odsotnosti.

Newyorškemu tednu mode (NYFW), s katerim se začne čas modnih spektaklov po vsem svetu, drug za drugim sledijo londonski, milanski in pariški teden mode. Vsi skupaj tvorijo skupino velikih štirih, »the big 4«, štirih prestolnic, ki vsakega septembra rišejo estetiko oblačil prihodnjih sezon.

image
NYFW pomeni uradno odprtje prêt-à-porter meseca.


NYFW so prvič organizirali leta 1943, takratna mama dogodka je bila Eleanor Lambert, tiskovna predstavnica prve ameriške modne promocijske organizacije The New York Dress Institute. V šestinsedemdesetih letih je dogodek postal najpomembnejši modni dogodek na svetu, ki je vreden kar 887 milijonov dolarjev. Spremljajo ga tako rekoč vsi svetovni mediji, na instagramu 620 tisoč in na face­booku 130 tisoč sledilcev.

image
Teden mode niso le predstavitve novih kolekcij, temveč tudi spremljevalni dogodki, ki temeljijo na zabavi in glamurju.

image
Bella Hadid, ena najprepoznavnejših manekenk, predstavlja obleko Ralpha Laurena.

image
Precej pozornosti je vzbudil ameriški modni oblikovalec Jeremy Scott, ki dela tudi za Adidas. Fotografije Reuters


Več iz rubrike