Plimovanje: Bogat in zanesljiv, vendar neizkoriščen vir energije

Plimovanje in rečni tokovi bi lahko za razliko od sončne in vetrne energije zagotavljali neprekinjeno dobavo električne energije.
Fotografija: Po besedah podjetja najmočnejša plimovalna turbina na svetu. Foto: Orbital Marine Power
Odpri galerijo
Po besedah podjetja najmočnejša plimovalna turbina na svetu. Foto: Orbital Marine Power

Na nasprotnih straneh Atlantika si dve podjetji prizadevata na različne načine izkoristiti morske tokove, da bi pridobili zanesljivo čisto energijo. Plimovanje je sicer obsežen in bogat vir energije, vendar je zaenkrat zaradi določenih izzivov razmeroma neizkoriščen. V primerjavi z vetrom je gostota morske vode sicer 800-krat večja, zaradi česar so hitrosti toka veliko manjše, vendar ustvarijo veliko več energije. Poleg tega lahko energijo tokov in plimovanja, za razliko od vetrne in sončne energije, izkoriščamo neprekinjeno noč in dan.

Najmočnejša plimovalna turbina na svetu

Podjetje Orbital Marine Power ob obali Škotske upravlja »najmočnejšo plimovalno turbino na svetu«, navaja CNN Business. Turbina je velika približno toliko kot potniško letalo in tudi videti je podobno. Njen osrednji del namreč plava na vodi, na obeh straneh pa se navzdol raztezata dve krili. Na koncu vsakega krila, približno 18 metrov pod gladino, sta velika rotorja, ki ju poganjajo valovi oziroma morski tokovi.

image_alt
Inovativna svetilka, ki sveti 45 dni s pol litra slane vode

»Sama energija plimovanja je ljudem poznana, saj gre za kinetično energijo, zato se ne razlikuje preveč od vetrne energije,« je za CNN Business povedal Andrew Scott, direktor podjetja Orbital. »Delčki tehnologije, ki proizvajajo energijo, se ne razlikujejo preveč od vetrnih turbin.« Vendar pa obstaja nekaj ključnih razlik v primerjavi z vetrno energijo. Ena pomembnejših je ta, da je valovanje veliko bolj predvidljivo od vetra. Plima in oseka se redko bistveno razlikujeta in ju je mogoče časovno veliko natančneje določiti.

Vetrna elektrarna. Foto: Mario Anzuoni / Reuters
Vetrna elektrarna. Foto: Mario Anzuoni / Reuters
»Ta gibanja lahko predvidimo leta in desetletja vnaprej,« je pojasnil Scott. »Poleg tega pa prihajajo le iz dveh smeri, ki sta si skoraj povsem nasprotni.« Pri vetrnih turbinah je denimo treba upoštevati veter iz več različnih strani hkrati. Scott meni, da lahko plimovanje proizvede več energije kot veter.

»Gostota morske vode je 800-krat večja od gostote vetra. Zato so hitrosti toka veliko manjše, vendar ustvarjajo veliko več energije,« je pojasnil in dodal, da lahko Orbitalova turbina, ki je priključena na električno omrežje na škotskem otoku Orkney, proizvede do dva megavata, kar zadostuje za napajanje 2000 gospodinjstev na leto.

image_alt
Revolucionarni material, ki nadomešča plastično embalažo

Scott priznava, da tehnologija še ni povsem razširjena in da ostajajo nekateri izzivi, vključno z visokimi stroški tehnologije. Vendar bi lahko zaradi zanesljivosti in potenciala energije plimovanja to postala koristno orodje v boju proti podnebnim spremembam. »Vedno bolj je jasno, da podnebnih sprememb ne bo mogoče rešiti na enostaven način,« je dejal Scott.

24 ur na dan sedem dni v tednu

Podjetje Verdant Power, ki je od Orbitalovih turbin oddaljeno približno 3000 kilometrov, uporablja podobno tehnologijo za proizvodnjo energije v bližini otoka Roosevelt na newyorški reki East River, piše CNN Business. Čeprav Verdantove turbine še niso na trgu, so že postavljene v okviru pilotnega projekta in pomagajo dobavljati električno energijo v newyorško omrežje. Toda namesto da bi plavale na površini, so nameščene na okvir, ki je spuščen na dno reke.

Turbine podjetja Verdant Power, ki gredo pod vodo. Foto: Verdant Power
Turbine podjetja Verdant Power, ki gredo pod vodo. Foto: Verdant Power

»Tehnologijo podjetja Verdant Power si je najbolje predstavljati kot vetrne turbine pod vodo,« je za CNN Business povedal ustanovitelj podjetja Trey Taylor. Pojasnil je, da imajo rečni tokovi pri pridobivanju energije enake prednosti kot morski. »Ne želim izničiti prednosti vetra ali sonca, vendar ne en ne drug vir nista vedno na razpolago. Toda rečni tokovi bi lahko, odvisno od reke, delovali 24 ur na dan sedem dni v tednu,« je dejal Taylor.

V osmih mesecih je podjetje Verdant proizvedlo dovolj električne energije za približno 60 gospodinjstev, čeprav Taylor meni, da bi veliko večja elektrarna, zgrajena na podlagi njegove tehnologije, lahko proizvedla dovolj električne energije za 6000 gospodinjstev. Po njegovi oceni je globalna zmogljivost energije plimovanja ogromna.

image_alt
Nov način pridobivanja energije iz morja

»Energetski potencial po vsem svetu znaša približno 250 gigavatov,« je dejal Taylor. To je dovolj za oskrbo 250 milijonov domov za eno leto. »Prostora je veliko in resnično upamo, da bodo tudi naši konkurenti uspešni, saj je to v interesu celotne industrije.«

Največja ovira za dosego tega cilja je trenutno cena vzpostavitve in razširitve sistemov za pridobivanje energije iz plimovanja, navaja CNN Business. Po podatkih ameriškega ministrstva za energijo iz leta 2019 stane povprečni komercialni projekt za pridobivanje energije iz plimovanja kar 245 evrov na megavatno uro. Za primerjavo; vetrna energija trenutno stane približno 18 dolarjev (15,7 evra) na megavatno uro in je po navedbah agencije »eden od najcenejših virov energije, ki so danes na voljo«.

image_alt
V javnost pricurjal ključen dokument za boj proti podnebnim spremembam

Jesse Roberts, vodja okoljske analize v nacionalnem laboratoriju Sandia, ki deluje pod okriljem ameriške vlade, ocenjuje, da je energija plimovanja v smislu sprejetja in obsega dve ali tri desetletja za vetrno energijo. Stroške in izzive delovanja pod vodo priznavata tudi Scott in Taylor, vendar oba menita, da je treba energijo plimovanja izkoristiti.

Več iz rubrike