Nov način pridobivanja energije iz morja

Znanstveniki so odkrili nov način, kako bi lahko električno energijo pridobivali iz morskih valov.
Fotografija: Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Odpri galerijo
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Raba obnovljivih virov energije prihaja vse bolj v ospredje. Države po vsem svetu namreč iščejo rešitve, kako bi lahko gospodarstvo še naprej nemoteno delovalo, hkrati pa bi bili vplivi na okolje čim manjši. Medtem ko med bolj uveljavljene obnovljive vire energije spadajo vetrna, sončna, vodna in geotermalna energija, oceani zaenkrat še niso igrali vidnejše vloge na tem področju. Kot poroča Scientific American, so znanstveniki našli način, kako bi za pridobivanje elektrike lahko uporabljali morske valove.
 
image_alt
Mark Zuckerberg prepričan, da bodo ljudje kmalu 'živeli' v Facebooku

Čisto energijo oceanov naj bi bilo med drugim vsaj delno možno izkoriščati v obliki statične elektrike. Skupina raziskovalcev se je na Portugalskem lotila projekta, ki potrjuje možnost izkoriščanja moči valov in drugih vrst naravnega gibanja. Raziskovalci so uspeli v navigacijski boji zagnati majhne generatorje, ki napajajo senzorje in luči. Ti se uporabljajo za zbiranje podatkov in pomoč mornarjem pri plovbi.
 
Oceani predstavljajo privlačen vir proizvodnje električne energije, saj samo valovi proizvedejo 32.000 teravatnih ur naravne energije na leto. Za primerjavo: ves svet na leto porabi 23.000 teravatnih ur energije. Kljub temu da tovrstni vir energije preučujejo že več desetletij, se je pridobivanje energije iz oceanov izkazalo kot težko izvedljivo. Razlog so nepredvidljivi vzorci valov, negativen vpliv morske vode na kovinske konstrukcije in razpršenost energije valov v različne smeri.
Foto: Matej Družnik/DELO
Foto: Matej Družnik/DELO

S pomočjo statične energije je bilo gibanje valov pretvorjeno v električni tok

 
Zaradi tovrstnih preprek so se raziskovalci na Portugalskem osredotočili na napajanje navigacijskih boj. Te so namreč manjše in bolj obvladljive. V sklopu projekta so bili uporabljeni triboelektrični nanogeneratorji ali TENG, ki so s pomočjo statične energije zmožni pretvoriti gibanje v električni tok. Gre za podoben postopek kot pri drgnjenju balona ob pulover, s čimer se ustvarja električni naboj.
 
»Razvili smo nove naprave, ki lahko mehansko energijo pretvorijo v električno. Naprave so poceni, kljub temu pa dosegajo visoko gostoto moči in visoko učinkovitost. TENG dobro delujejo tudi, če so valovi majhni in redki,« zatrjuje Cátia Rodrigues, doktorica nanotehnologije na univerzi v Portu na Portugalskem, ki je sodelovala pri projektu.
 
image_alt
Dvojna merila glede obvezne karantene

TENG so bili sicer izumljeni leta 2012 na Tehnološkem inštitutu Georgia. V sklopu projekta je bilo prvič preizkušeno, kako delujejo pri valovanju v realnih okoliščinah. To je bil velik korak naprej. Ugotovljeno je bilo, da so zmožni proizvesti 230 mikrovatov moči. Po mnenju Rodriguesove bi bilo zmogljivost možno še povečati z dodajanjem nanodelcev na površino pod kovinskimi kroglicami.
 
Andrew Hamilton, vodja inženirskega oddelka na kalifornijskem raziskovalnem inštitutu, je dodal, da bi se TENG lahko dobro obnesli pri pridobivanju energije iz oceanov. V nasprotju z nekaterimi drugimi do sedaj preizkušenimi tehnologijami namreč ni večjih preprek pri njihovi uporabi, dodaja.
 

Več iz rubrike