Dvojna merila glede obvezne karantene

Hongkong ima ena izmed strožjih pravil glede karantene na svetu, ki veljajo za vse, toda očitno ne za slavno hollywoodsko igralko.
Fotografija: Hollywoodska igralka Nicole Kidman. Foto: Eric Gaillard/Reuters
Odpri galerijo
Hollywoodska igralka Nicole Kidman. Foto: Eric Gaillard/Reuters

Prejšnji teden je hongkonška vlada še dodatno poostrila že tako stroge ukrepe za zajezitev koronavirusa, kar je povečalo nemir med prebivalci in potniki. Za dodatno razburjenje pa je poskrbela novica, da so oblasti v Hongkongu naredile izjemo glede obvezne karantene pri avstralski igralki Nicole Kidman. 54-letna igralka namreč v mestu snema televizijsko serijo pod okriljem Amazona.
 

Poteza naj bi koristila lokalnemu gospodarstvu

 
V četrtek, 19. avgusta, je Hongkong potrdil, da je bila dobitnici oskarja odobrena posebna izjema glede strogih pravil karantene, ki sicer zajamejo vse, od novinarjev do olimpijcev, poroča CNN. Štirje člani njene snemalne ekipe so bili prav tako oproščeni omejitev, so v petek sporočili hongkonški uradniki. Lokalni časopisi, med drugim South China Morning Post in The Standard, so zapisali, da je Kidmanova v mestu, ker snema televizijsko serijo za Amazon Prime Video.
image_alt
Kitajsko gospodarstvo se ponovno ohlaja

Hongkonška vlada je v javni izjavi dejala, da je »obravnavani primer dobil dovoljenje za potovanje v Hongkong z oprostitvijo karantene za opravljanje določenega profesionalnega dela«. Dodali so, da je ta poteza ugodna za ohranitev potrebnega delovanja in razvoja hongkonškega gospodarstva.

Potniki morajo nositi zaščitne obleke na letališču v Hongkongu, 9. julij, 2021. Foto: Thomas Peter/Reuters<br />
 
Potniki morajo nositi zaščitne obleke na letališču v Hongkongu, 9. julij, 2021. Foto: Thomas Peter/Reuters
 
Snemalni ekipi je dovoljeno zapustiti stanovanje samo zaradi dela, pri čemer do zdaj niso ugotovili nobenih kršitev, je v petek dejal hongkonški sekretar za trgovino in gospodarski razvoj Edward Yau. Po poročanju medijev je Kidmanova v mesto prišla 12. avgusta z zasebnim letalom iz Sydneyja.
 

Hotelska karantena za 21 dni

 
Trenutno morajo vsi potniki iz držav, ki veljajo za »srednje« ali »visoko tvegane«, v hotelsko karanteno za 14 ali 21 dni na lastne stroške, tudi cepljeni. Avstralija, ki se spopada z izbruhom delta različice koronavirusa, je imela prejšnji teden oznako »srednjega tveganja«, navaja CNN.
 
image_alt
Avstrija: Ženske delajo manj let, vendar imajo veliko nižje pokojnine

Nekatere kategorije ljudi, vključno z letalsko posadko, so sicer včasih izvzete iz teh pravil. V maju je Hongkong tudi nekaterim najvišjim vodstvenim delavcem dal 'prepustnico', z namenom, da bi zaščitili lastna podjetja. Predstavniki Kidmanove dogodka niso javno komentirali.
 
Prejšnji teden je hongkonška vlada ukinila program, ki je skrajšal karanteno nekaterim prišlekom in tako dodatno zaostrila ukrepe. Prej bi namreč lahko cepljenim potnikom iz določenih držav, ki so imeli ustrezne rezultate testa na protitelesa, hotelsko karanteno skrajšali na sedem dni.
 
Vodja Hongkonga Carrie Lam, 2020. Foto: Lam Yik/Reuters<br />
 
Vodja Hongkonga Carrie Lam, 2020. Foto: Lam Yik/Reuters
 

Vodja Hongkonga Carrie Lam se je ob uvedbi strožjih ukrepov javno opravičila za povzročene nevšečnosti in dejala, da je to storjeno za zaščito lokalnega prebivalstva. »To dokazuje, da obravnavanje covida-19 ni ravno znanost, vendar moramo nenehno preverjati stanje s strokovnjaki in upoštevati njihove nasvete pri oblikovanju naše politike,« je dejal Lamova.
image_alt
Avtomobilska industrija še vedno v precejšnji krizi

Več iz rubrike