V javnost pricurjal ključen dokument za boj proti podnebnim spremembam

V javnost pricurljalo poročilo Medvladnega odbora za podnebne spremembe, ki naj bi bilo uradno objavljeno šele leta 2022.
Fotografija: Opozorila na vplive podnebnih sprememb. Foto: Uroš Hočevar / Delo
Odpri galerijo
Opozorila na vplive podnebnih sprememb. Foto: Uroš Hočevar / Delo

Osnutek poročila strokovnjakov ZN na področju podnebja, ki je nedavno pricurljal v javnost, napoveduje, da bodo potrebne velike spremembe življenjskega sloga in vedenja, če se želimo izogniti podnebni katastrofi.
image_alt
V polovici izdelkov za ličenje našli nevarne kemikalije

Osnutek razkrila skupina znanstvenikov


4000 strani dolgo poročilo Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) vsebuje dela svetovnih znanstvenikov iz različnih področij. Razdeljeno je na tri dele: fizikalna znanost o podnebnih spremembah, vplivi podnebnih sprememb in načini zmanjševanja vpliva človeka na podnebje. Prvi del je bil uradno nedavno objavljen, drugi del je še v osnutku, tretji del, ki je »ušel« v javnost, pa naj bi IPCC objavil šele konec prihodnjega leta.

Majhna skupina znanstvenikov se je odločila, da del poročila prenese v javnost zaradi zaskrbljenosti, da bi politika sklepe razveljavila pred objavo leta 2022, poroča The Guardian.
 

Največji onesnaževalec letalski sektor


Tretji del poročila vsebuje bistvene informacije o ukrepih, ki jih je treba nujno sprejeti za boj proti globalnim spremembam. Opozarja na primer, da do 45 odstotkov vseh emisij prispeva 10 odstotkov najbogatejših, kar je 10-krat več kot 10 odstotkov najrevnejših, ki so odgovorni le za tri do pet odstotkov. »Vzorci porabe potrošnikov z višjimi dohodki so povezani z velikimi ogljičnimi odtisi. Največji onesnaževalci prihajajo iz ključnih sektorjev, kot je na primer letalstvo,« je zapisano v povzetku poročila.
Največji onesnaževalci so letala. Foto: REUTERS/Eric Gaillard
Največji onesnaževalci so letala. Foto: REUTERS/Eric Gaillard

Bogati bodo morali spremeniti življenjski slog


Poročilo poudarja spremembe življenjskega sloga, zlasti v bogatih državah in med najbogatejšimi po vsem svetu. Znanstveniki ugotavljajo, da lahko zmanjšanje pregrevanja ali prekomernega hlajenja domov, zmanjšanje letalskih prevozov in zmanjšana uporaba nepotrebnih naprav bistveno pripomore k zmanjšanju škodljivih emisij.
image_alt
Naložba v trajnost je prihodnost mode

Prav tako se bodo morale spremeniti prehranjevalne navade ljudi. V regijah s prekomerno rabo živalskih proizvodov je nujen prehod na prehrano z večjim deležem rastlinskih beljakovin. Strokovnjaki so namreč prepričani, da lahko rastlinska prehrana zmanjša emisije tudi do 50 odstotkov.

Zmanjšanje emisij v naslednjem desetletju bo ključnega pomena za vsako upanje, da se bo globalno ogrevanje ohranilo na ravni 1,5 stopinje predindustrijske ravni, piše v poročilu.
 

Manjkajo naložbe namenjene zmanjšanju toplogrednih plinov


Glede na poročilo naj bi manjkale naložbe, potrebne za premik svetovnega gospodarstva na nizkoogljične temelje. Trenutne naložbe so se zmanjšale za petkrat, tudi za preprečevanje ogrevanja nad dve stopinji. V poročilu navajajo, da je bilo približno 546 milijard dolarjev namenjenih zmanjšanju toplogrednih plinov in krepitvi odpornosti na podnebne vplive.
image_alt
Študija: skrb vzbujajoča visoka slanost Jadranskega morja

Elektrarne na premog bi se morale v naslednjem desetletju zapreti, če se želimo izogniti popolnemu uničenju okolja. Da lahko ohranjamo raven 1,5 stopinje, moramo prenehati uporabljati fosilna goriva, ugotavljajo strokovnjaki.

Vseeno ostajajo optimistični. Sončna in vetrna energija ter tehnologija baterij, so namreč zdaj veliko cenejši in bolj dostopni za uporabo. Zmanjšanje emisij metana bi prav tako pomembno prispevalo k blaženju dvigov temperature.
Zaradi podnebnih sprememb v nevarnosti tudi pingvini. Foto: Alexandre Meneghini/REUTERS
Zaradi podnebnih sprememb v nevarnosti tudi pingvini. Foto: Alexandre Meneghini/REUTERS

K omejevanju segrevanja bi veliko pripomogla tudi večja skrb za gozdove in zemljo, vendar strokovnjaki opozarjajo, da to ne more nadomestiti počasnega zmanjševanja emisij v drugih sektorjih.
 

Kopičenje kapitala pripeljalo do kritične točke


Španska publikacija CTXT, ki je prva objavila dokument, pravi, da je opozorila, da je treba svetovno gospodarstvo odmakniti od zanašanja na običajno rast BDP, vendar poročilo to podcenjuje. »Bistvena radikalna sprememba gospodarskega sistema, katerega kopičenje in reprodukcija kapitala nas je pripeljala do trenutno kritične točke, ni jasno omenjena,« piše CTXT.
image_alt
Superjahta iz karbonskih vlaken za 350 milijonov dolarjev

IPCC dokumenta ne komentira, sporočajo pa, da so imeli namen dati znanstvenikom čas in mir, da razvijejo svojo oceno brez zunanjih komentarjev, poroča The Guardian.

Več iz rubrike