Inovativna svetilka, ki sveti 45 dni s pol litra slane vode

Na svetu živi približno 840 milijonov ljudi, ki nimajo dostopa do električne energije.
Fotografija: Slika je simbolična. Foto:Shutterstock
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto:Shutterstock

Svetilka Waterlight je na mednarodnem festivalu ustvarjalnosti Cannes Lions 2021 v Franciji prejela srebrni kipec v kategoriji oblikovanje ter dva bronasta kipca v kategoriji inovacije in družbena odgovornost.
 
Miguel Mojica je kolumbijski oblikovalec, ki živi v Valenciji, kjer je končal magistrski študij oblikovanja izdelkov. Kot oblikovalec svetilke WaterlightIz je sodeloval s podjetjem za obnovljive vire energije Edina in podjetjem Wunderman Thompson Colombia. Svetilka potrebuje za 45-dnevno delovanje zgolj pol litra slane vode, je na spletni strani Tech Xplore zapisala organizacija RUVID, ki jo sestavlja sedem španskih univerz, ukvarja pa se s spodbujanjem raziskav in razvoja (R&D).
 
Morje, Hrvaška, Rab, 2. junij 2014. Foto: Matej Družnik / Delo
Morje, Hrvaška, Rab, 2. junij 2014. Foto: Matej Družnik / Delo

Mojica je povedal, da živi na svetu približno 840 milijonov ljudi, ki nimajo dostopa do električne energije. Projekt Waterlight je nastal, da bi osvetlil življenje skupnosti Wayúu v Kolumbiji, da bi prinesel svetlobo v La Guajiro in dosegel vse domove, ki potrebujejo svetlobo, a nimajo dostopa do elektrike. Tako bi lahko ljudje tudi ponoči nadaljevali s svojimi opravili, je pojasnil Mojica in dodal: »Ker sem daleč od svoje domovine, Kolumbije, sem začutil, da je to priložnost, da postanem ambasador te nove revolucije čiste energije.«
image_alt
Prihajajoča naftna kriza

S takšnim postopkom bi lahko polnili baterije

 
Svetilka Waterlight je naprava, ki ustvarja električno energijo z ionizacijo slane vode. Ta postopek omogoča, da se svetloba proizvaja 45 dni zgolj z uporabo pol litra slane vode. Poleg tega se lahko z ustvarjeno čisto in obnovljivo energijo polnijo telefoni in baterije. Svetilka je izdelana iz odpornih materialov, ki jih je mogoče v celoti reciklirati.
 

Mojica meni, da je vloga oblikovalcev ključna za trajnost planeta v prihodnje: »Skozi zgodovino je oblikovanje revolucionarno spreminjalo svet in okolje. S projektom Waterlight delamo odločen korak k odgovornemu in trajnostnemu oblikovanju, ki je v našem poklicu nujno potrebno. Radikalnih sprememb ne moremo narediti iz danes na jutri, zato bodo majhne revolucije z izdelki, kot je Waterlight, tiste, ki nas bodo ponesle k resničnim spremembam.«
 

Valencija bo leta 2022 postala svetovna prestolnica oblikovanja


Kolumbijski oblikovalec je prepričan, da se ljudje vse bolj zavedamo vpliva, ki ga imamo na okolje, in verjame v spremembe, ki jih ustvarjajo nove generacije oblikovalcev, ki so zavezani k trajnostnemu in odgovornemu oblikovanju.

»Danes je to realnost; trajnost je postala bistvena zahteva pri oblikovanju, kar bo zagotovo pomagalo pri reševanju novih izzivov, ki se bodo pojavili v prihodnosti,« je za Tech Xplore dejal Mojica. Pojasnil je še, da bo sodelovanje s strokovnjaki z bioloških, medicinskih in tehnoloških področij ključnega pomena, da bodo lahko trajno oblikovani inovativni izdelki prešli v vsakdanjo rabo.
 
image_alt
Najbolj priljubljena električna vozila

Španska Valencija bo postala leta 2022 svetovna prestolnica oblikovanja (VWDC), zaradi česar je to odličen ustvarjalni prostor za takšne inovacije. Mojica je dejal, da ima v Valenciji koncept ključno vlogo pri oblikovanju in da je vse ustvarjeno z razlogom.

»To je nekaj edinstvenega, kar sem izkusil samo tukaj, v Sredozemlju,« je za konec pristavil kolumbijski oblikovalec in dejal, da bo še naprej ostal v Španiji, kjer bo delal na mednarodnih projektih in ustvarjal boljšo prihodnost.
 

Več iz rubrike

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

Komentarji: