Inovativna svetilka, ki sveti 45 dni s pol litra slane vode

Na svetu živi približno 840 milijonov ljudi, ki nimajo dostopa do električne energije.
Fotografija: Slika je simbolična. Foto:Shutterstock
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto:Shutterstock

Svetilka Waterlight je na mednarodnem festivalu ustvarjalnosti Cannes Lions 2021 v Franciji prejela srebrni kipec v kategoriji oblikovanje ter dva bronasta kipca v kategoriji inovacije in družbena odgovornost.
 
Miguel Mojica je kolumbijski oblikovalec, ki živi v Valenciji, kjer je končal magistrski študij oblikovanja izdelkov. Kot oblikovalec svetilke WaterlightIz je sodeloval s podjetjem za obnovljive vire energije Edina in podjetjem Wunderman Thompson Colombia. Svetilka potrebuje za 45-dnevno delovanje zgolj pol litra slane vode, je na spletni strani Tech Xplore zapisala organizacija RUVID, ki jo sestavlja sedem španskih univerz, ukvarja pa se s spodbujanjem raziskav in razvoja (R&D).
 
Morje, Hrvaška, Rab, 2. junij 2014. Foto: Matej Družnik / Delo
Morje, Hrvaška, Rab, 2. junij 2014. Foto: Matej Družnik / Delo

Mojica je povedal, da živi na svetu približno 840 milijonov ljudi, ki nimajo dostopa do električne energije. Projekt Waterlight je nastal, da bi osvetlil življenje skupnosti Wayúu v Kolumbiji, da bi prinesel svetlobo v La Guajiro in dosegel vse domove, ki potrebujejo svetlobo, a nimajo dostopa do elektrike. Tako bi lahko ljudje tudi ponoči nadaljevali s svojimi opravili, je pojasnil Mojica in dodal: »Ker sem daleč od svoje domovine, Kolumbije, sem začutil, da je to priložnost, da postanem ambasador te nove revolucije čiste energije.«
image_alt
Prihajajoča naftna kriza

S takšnim postopkom bi lahko polnili baterije

 
Svetilka Waterlight je naprava, ki ustvarja električno energijo z ionizacijo slane vode. Ta postopek omogoča, da se svetloba proizvaja 45 dni zgolj z uporabo pol litra slane vode. Poleg tega se lahko z ustvarjeno čisto in obnovljivo energijo polnijo telefoni in baterije. Svetilka je izdelana iz odpornih materialov, ki jih je mogoče v celoti reciklirati.
 

Mojica meni, da je vloga oblikovalcev ključna za trajnost planeta v prihodnje: »Skozi zgodovino je oblikovanje revolucionarno spreminjalo svet in okolje. S projektom Waterlight delamo odločen korak k odgovornemu in trajnostnemu oblikovanju, ki je v našem poklicu nujno potrebno. Radikalnih sprememb ne moremo narediti iz danes na jutri, zato bodo majhne revolucije z izdelki, kot je Waterlight, tiste, ki nas bodo ponesle k resničnim spremembam.«
 

Valencija bo leta 2022 postala svetovna prestolnica oblikovanja


Kolumbijski oblikovalec je prepričan, da se ljudje vse bolj zavedamo vpliva, ki ga imamo na okolje, in verjame v spremembe, ki jih ustvarjajo nove generacije oblikovalcev, ki so zavezani k trajnostnemu in odgovornemu oblikovanju.

»Danes je to realnost; trajnost je postala bistvena zahteva pri oblikovanju, kar bo zagotovo pomagalo pri reševanju novih izzivov, ki se bodo pojavili v prihodnosti,« je za Tech Xplore dejal Mojica. Pojasnil je še, da bo sodelovanje s strokovnjaki z bioloških, medicinskih in tehnoloških področij ključnega pomena, da bodo lahko trajno oblikovani inovativni izdelki prešli v vsakdanjo rabo.
 
image_alt
Najbolj priljubljena električna vozila

Španska Valencija bo postala leta 2022 svetovna prestolnica oblikovanja (VWDC), zaradi česar je to odličen ustvarjalni prostor za takšne inovacije. Mojica je dejal, da ima v Valenciji koncept ključno vlogo pri oblikovanju in da je vse ustvarjeno z razlogom.

»To je nekaj edinstvenega, kar sem izkusil samo tukaj, v Sredozemlju,« je za konec pristavil kolumbijski oblikovalec in dejal, da bo še naprej ostal v Španiji, kjer bo delal na mednarodnih projektih in ustvarjal boljšo prihodnost.
 

Več iz rubrike