Nova jahta ruskega milijarderja za pol milijarde dolarjev

Ruski milijarder Aleksej Mordašov si je zamislil novo mega jahto, ki so jo poimenovali »bojna ladja v smokingu«.
Fotografija: Nord. Foto: Lurssen Yachts
Odpri galerijo
Nord. Foto: Lurssen Yachts

Ni skrivnost, da je najljubša igrača večina ruskih milijarderjev razkošna superjahta, kar umešča Rusijo kot drugi največji trg super jaht na svetu, takoj za ZDA. Roman Abramovič je lastnik 610 milijonov dolarjev vredne megajahte Solaris, skoraj pol manj, 320 milijonov dolarjev je vredna super jahta ruskega oligarha Farkhada Ahmedove.

V začetku leta lanskega leta pa si je razkošno igračo zamislil še en ruski ultra milijarder Aleksej Mordašov.

Foto: Lurssen Yachts
Foto: Lurssen Yachts

Šest nadstropna rezidenca z bazenom in potapljaškim centrom

Ladjo Nord je za bogatega Rusa izdelala nemška ladjedelnica Lurssen, zasnoval pa jo je italijanski studio Nuvolari & Lenard. Jahta naj bi stala 500 milijonov dolarjev, kar je nekaj manj kot je vredna mega jahta Solaris, katere lastnik je ruski milijarder Roman Abramovič.

Masivna jahta lahko doseže največjo hitrost 22 vozlov in čeprav njena velikost spominja na vojaško ladjo, ni mogoče prezreti njenih veličastnih silhuet, ki naredijo jahto impresivno in luksuzno.

image_alt
Luksuzna lepotica vabi na razkošno plovbo

Strokovnjaki, ki so jahto zasnovali, so jo opisali kot »bojna ladja v smokingu«, navaja Luxury Launches.

Plovilo je zasnovano tako, da v čim manjši meri škoduje okolju, za kar poskrbi sistem za čiščenje izpušnih plinov, ki zmanjša škodljive emisije za kar 97 odstotkov.

Foto: Lurssen Yachts
Foto: Lurssen Yachts

Šest nadstropna mega jahta na krov sprejme 36 gostov v 20 kabinah in 40 članov posadke. Razkošno plovilo se ponaša z velikim bazenom, jacuzzijem na terasi, kinom, potapljaškim centrom, garažo in velikim prostorom za peko na žaru.

Na zgornji palubi sta dva heliodroma, medtem ko se na spodnji skrivajo športni rekviziti in potapljaški center.

image_alt
Najbolj razkošne jahte v lasti slavnih in bogatih

Kdo je lastnik Norda?

Aleksej Mordašov je ruski milijarder, glavni delničar, in predsednik ruskega konglomerata Severstal, ki se ukvarja z jeklarstvom in rudarstvom. Glede na podatke Bloomberg Businessa je Mordashov vreden 25,8 milijarde dolarjev, kar ga uvršča na četrto mesto najbogatejših Rusov.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

Kot navaja Luxury Launches je bila pred Nordom milijarderjeva najljubša igrača 200 metrsko plovilo Lady M, ki se je prav tako ponašalo z velikim bazenom in heliodromom.

Jahta je vsebovala šest dvojnih kabin za goste in sedem za 14-člansko posadko. Čeprav je bila pol manjša od super jahte Nord, je dosegla višjo hitrost do 28 vozlov. Milijarder je po pričevanju poznavalcev Lady M prodal za 35 milijonov dolarjev.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

Več iz rubrike