Koliko je vreden najdražji diamant na svetu?

Vsi diamanti so dragi, najdražji diamanti na svetu pa dosežejo povsem novo raven vrednosti.
Fotografija: Najdražji diamant na svetu. Foto: Posnetek zaslona/LuxuryColumnist
Odpri galerijo
Najdražji diamant na svetu. Foto: Posnetek zaslona/LuxuryColumnist

Obstaja rek, da so diamanti najboljši prijatelji žensk in sovražniki moških denarnic. Vsaj del tega drži; diamanti so pregrešno dragi, zato si jih običajni smrtniki ne morejo privoščiti.
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Pri tem je najbolj presenetljivo, da diamanti niso tako redki. Pravzaprav naj bi bili ena najpogosteje najdenih vrst dragih kamnov. Zakaj so torej diamanti tako dragi? Ime so dobili po starogrški besedi »adamas«, kar pomeni neuničljiv. Diamanti so znani tudi po tem, da jih je skoraj nemogoče zlomiti ali opraskati.

Kljub temu velja, da je le približno 30 odstotkov izkopanih diamantov dragocene kakovosti. Njihovo pridobivanje je namreč zelo zapleten in intenziven proces. Neobdelane diamante je treba pred lansiranjem na trg razrezati in polirati, razlagajo strokovnjaki. Sicer pa je glavni razlog za visoko ceno diamantov povpraševanje na trgu. Luxury Columnist je naredil seznam najdražjih diamantov na svetu.
 

Diamant Roza zvezda (CTF Pink Star)


Neobdelan kamen, odkrit leta 1999 v enem od rudnikov diamantov De Beers v Južni Afriki, je kupilo podjetje Steinmetz.
Diamant je bil sprva znan kot Steinmetz Pink, nato ga je po nakupu na dražbi dr. Henry Cheng Kar-Shun, slavni draguljar, preimenoval v CTF Pink Star. Živo rožnat naravno obarvan 59, 6-karatni diamant je vreden 60 milijonov evrov.
image_alt
Najbolj luksuzni hoteli na svetu

Diamant Centemary


Ta ogromen 273,85-karatni dragi kamen je tretji največji diamant, ki so ga našli v rudniku Premier v Južni Afriki. Izkopan je bil leta 1988. Njegova prvotna teža je bila 599 karatov, nato pa ga je Gabi Tolkowsky, eden najbolj znanih rezbarjev diamantov na svetu, razrezal v obliko srca v nevibracijski komori.

Po poročanju tujih medijev naj bi bil lastnik tega prestižnega diamanta neznan. Prav tako ni znana njegova nakupna cena. Prejšnji lastnik podjetje De Beers pa naj bi ga, po poročanju tujih medijev, zavaroval za več kot 85 milijonov evrov.
The Hearth of The Ocean. Foto: Posnetek zaslona/LuxuryColumnist
The Hearth of The Ocean. Foto: Posnetek zaslona/LuxuryColumnist

Diamant upanja


Ta 45,5-karatni diamant je zaradi sledov bora posebnega odtenka modre barve. Dragulj izhaja iz rudnika Kollur v Indiji, datum odkritja pa ni znan. Lastniški zapisi o tem izjemnem diamantu segajo več kot 400 let v preteklost. Leta 1949 je ameriški trgovec z dragulji Harry Winston kupil diamant upanja in ga nato leta 1958 podaril Narodnemu muzeju naravne zgodovine ZDA.
 
Diamant je od takrat na ogled v muzeju, ki je podružnica Instituta Smithsonian. Ocenjuje se, da je vreden od 170 do 297 milijonov evrov. Redki dragi kamen je bil navdih za verižico Srce Oceana iz filma Titanik, o njem pa kroži legenda, da prinaša nesrečo.
 
image_alt
40-metrski luksuzni katamaran očara na prvi pogled

Diamant Cullinan


Največji diamant, ki je bil kdajkoli odkrit, je zdaj pravzaprav del zbirke 105 kamnov različnih rezov. Ogromni diamant, ki je bil prvotno težak 3.106,75 karata, so leta 1905 našli v rudniku Premier v Cullinanu v Južni Afriki.
Poimenovan po predsedniku rudnika Thomasu Cullinanu je bil neobdelan diamant razrezan na devet velikih diamantov, ki so jih poimenovali z rimskimi številkami od ena do devet.
 
Največja diamanta nasvetu. Foto: Posnetek zaslona/LuxuryColumnist
Največja diamanta nasvetu. Foto: Posnetek zaslona/LuxuryColumnist

Cullinan I, znan tudi kot Velika afriška zvezda, je s 530,4 karata največji diamant na svetu. Danes so diamanti Cullinan del zasebne zbirke kraljice Elizabethe II. Oba največja so vdelali v državno krono in vladarsko žezlo. Če bi diamant Cullinan odkrili danes, bi njegova vrednost verjetno dosegala 340 milijonov evrov, ocenjujejo strokovnjaki.

Diamant Svetlobna gora (Koh-I-Noor)

Koh-I-Noor velja za najdražji diamant na svetu. Ta brezbarvni dragi kamen tehta 105,6 karata in je zdaj del britanskih kronskih draguljev.
image_alt
V Splitu futuristična jadrnica ruskega milijarderja Melnichenka

Njegova natančna vrednost ostaja neznana, saj naj bi bil diamant preveč dragocen, da bi mu pripisali ceno. Nekateri strokovnjaki vseeno ocenjujejo, da je vreden več kot milijardo evrov. 

Več iz rubrike