V Splitu futuristična jadrnica ruskega milijarderja Melnichenka

Ena od največjih jaht na svetu je pred nekaj dnevi priplula v Split.
Fotografija: Super jahta ruskega milijarderja v Splitu. Foto: Posnetek zaslona/Croatiaweek
Odpri galerijo
Super jahta ruskega milijarderja v Splitu. Foto: Posnetek zaslona/Croatiaweek

Prejšnji konec tedna so se Splitčani zbudili s pogledom na eno največjih jaht na svetu. V Split je namreč priplula futuristična jahta Sailing Yacht A, ki je dolga 143 metrov.
image_alt
40-metrski luksuzni katamaran očara na prvi pogled

Luksuzna jahta kot darilo za ženo


Na luksuzni jahti so trije skoraj 100-metrski jambori, osem nadstropij, helidrom in podvodni prostor za opazovanje morskega dna. Jahta ni samo paša za oči, ampak je tudi zelo zmogljiva. Z dvema dizelskima motorjema s skoraj 10.000 konjskimi močmi lahko namreč doseže hitrost 38,5 kilometra na uro.
Andrey in Aleksandra Melnichenko. Foto: Posnetek zaslona/Storyhr
Andrey in Aleksandra Melnichenko. Foto: Posnetek zaslona/Storyhr

Razkošno plovilo je leta 2017 kupil ruski milijarder Andrey Melnichenko svoji ženi Aleksandri kot darilo ob rojstvo drugega otroka. Po poročanju hrvaških medijev naj bi super jahta Melnichenka olajšala za skoraj 500 milijonov dolarjev (okoli 420 milijonov evrov).

Eno največjih in najbolj futurističnih jadrnic na svetu je oblikoval francoski arhitekt Philippe Stark, zgradila pa jo je nemška ladjedelnica Nobiskrug. Jahta, z jamborjem višjim od Big Bena v Londonu, sprejme do 20 gostov in 50-člansko posadko. Brez uporabe jader lahko doseže hitrost 20 vozlov.
 

Bogatemu paru se je pridružila pevka Nina Badrić


Poleg luksuzne notranje opreme lahko na njej najdemo tudi bazen z zložljivo streho in digitalni nadzorni sistem, občutljiv na dotik, ki omogoča spuščanje in dviganje jader.

Melnichenko in njegova žena večkrat obiščeta hrvaško obalo, kjer se družita s prijatelji, poročajo lokalni mediji. Tokrat se jima je v Splitu pridružila Aleksandrina prijateljica, znana pevka Nina Badrić.
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Melnichenkova skoraj pol milijarde dolarjev vredna jadrnica z unikatno zunanjostjo privlači poglede, kjerkoli se nahaja. Sailing Yacht A ni edina super jahta, ki je to poletje na splitski Rivi privabljala poglede radovednežev. Pred kratkim je najbolj obiskano dalmatinsko mesto s svojim obiskom namreč počastila košarkarska legenda Michael Jordan.
image_alt
V polovici izdelkov za ličenje našli nevarne kemikalije

Jordan se je v Splitu zabaval na 95 metrov dolgi jahti, za tedenski najem katere naj bi po poročanju tujih medijev odštel vrtoglavih milijon evrov. Luksuzna jahta O'Pari je bila zgrajena leta 2020, Jordan pa je na njej užival s svojo ženo Yvette Prieto.

Pravijo, da denar ne kupi sreče, lahko pa kupi največjo jahto na svetu.

Več iz rubrike