Najbogatejši športniki na svetu in njihovo premoženje

Koliko so vredni Tiger Woods, Christiano Ronaldo in ostali profesionalni športniki?
Fotografija: Tiger Woods. Foto: Jim Young/Reuters
Odpri galerijo
Tiger Woods. Foto: Jim Young/Reuters

Čeprav so profesionalni športniki načeloma dobro plačani za garanje in odrekanje, ki ga zahteva šport, jih največ začne dobro služiti šele po upokojitvi.

image_alt
Kdo je najbogatejši Evropejec?

Večina se jih sicer dobro trži že med športno kariero, vseeno pa največji delež bogastva prihaja z naslova naložb in s sodelovanjem z znanimi blagovnimi znamkami. Spletna stran Go Banking Rates je sestavila seznam najbogatejših športnikov na svetu.

Roger Federer, neto vrednost 398 milijonov evrov

Roger Federer velja za enega najboljših teniških igralcev vseh časov. Leta 2018 je podrl rekord kot najstarejši igralec, ki se je v zrelih letih uvrstil na prvo mesto.

Z zmagami je v celotni karieri zaslužil 114 milijonov evrov, vendar so pravi zaslužki prišli šele s sodelovanjem s številnimi blagovnimi znamkami, kot sta Rolex in Mercedes Benz. Pred kratkim naj bi podpisal 265 milijonov evrov težko pogodbo z blagovno znamko oblačil Uniqlo.

image_alt
Koliko denarja je na svetu?

David Beckham, neto vrednost 398 milijonov evrov

David Beckham je v celotni nogometni karieri zaslužil 707 milijonov evrov, navaja Go Banking Rates. Še več je zaslužil po letu 2013, ko se je upokojil, predvsem na račun pogodb s številnimi blagovnimi znamkami in z delnim lastništvom nogometnega kluba Inter Miami.

LeBron James, neto vrednost 442 milijonov evrov

Košarkarski zvezdnik in večkratni MVP lige NBA LeBron James ima zelo donosne posle s Coca Colo, Samsungom in najbolj znano športno blagovno znamko Nike.

image_alt
Najdražje avtomobilske znamke na svetu

Leta 2018 je z Lakersi podpisal štiriletno pogodbo, vredno 135 milijonov evrov. Le Bron velja za zelo človekoljubnega in nič kaj zvezdniškega. Nedavno je ustanovil dobrodelno organizacijo, ki se zavzema za izobraževanje otrok.

Christiano Ronaldo, neto vrednost 442 milijonov evrov

Christiano Ronaldo je eden najboljših nogometašev na svetu. Petkratni FIFA igralec leta in najboljši strelec v UEFA Ligi prvakov je bil leta 2020 drugi najbolje plačani športnik. Zaslužil naj bi 53 milijonov evrov.

image_alt
Na Hrvaškem izdelano obutev nosi milijone ameriških vojakov

Nedavno naj bi tudi podpisal 885 milijonov evrov težko pogodbo z blagovno znamko Nike.

Lionel Messi, neto vrednost 530 milijonov evrov

Lionel Messi si, po mnenju poznavalcev, z Ronaldom deli naslov najboljšega nogometaša vseh časov. Forbes ga je na svoji lestvici najbolje plačanih športnikov v letu 2020 umestil na tretje mesto. V tistem letu naj bi zaslužil 92 milijonov evrov, od tega 64 milijonov s plačo, ostalo pa s podpornimi pogodbami.

image_alt
Futuristična jahta, ena največjih na svetu, zasidrana v Piranu

Tiger Woods, neto vrednost 707 milijonov evrov

Tiger Woods je eden najbogatejših igralcev golfa kljub škandalu leta 2009, ki je ogrozil številne sponzorske pogodbe. Kot navaja Go Banking Rates, njegova trenutna letna plača znaša 44 milijonov evrov.

Največji delež njegovega bogastva izvira iz sodelovanja z znanimi blagovnimi znamkami, kot sta Nike in American Express.

Michael Jordan, neto vrednost 1,9 milijarde evrov

Nekdanji košarkar v ligi NBA Michael Jordan na splošno velja za najboljšega košarkarja vseh časov. Danes je uspešen poslovnež in večinski lastnik NBA kluba Charlotte Bobcats. Največ njegovega bogastva prihaja iz sponzorskih pogodb z znamkama Nike in Gatorade.

image_alt
Na Grenlandiji v rubinu našli najstarejši dokaz življenja na Zemlji

Več iz rubrike