Na Grenlandiji v rubinu našli najstarejši dokaz življenja na Zemlji

Raziskovalci z univerze Waterloo so na Grenlandiji našli rubin z mineralom, ki naj bi dokazoval starodavno življenje.
Fotografija: Foto: Posnetek zaslona / LiveScience
Odpri galerijo
Foto: Posnetek zaslona / LiveScience

Ekipa znanstvenikov z univerze Waterloo je med delom na najstarejšem znanem nahajališču dragih kamnov našla rubin z grafitom. Prisotnost minerala, ki je sestavljen iz čistih ogljikovih atomov, naj bi dokazovala starodavno življenje, navaja Live Science.

image_alt
V polovici izdelkov za ličenje našli nevarne kemikalije

S pomočjo grafita so se ustvarili ugodni pogoji za rast rubinov

Najstarejši rubin na svetu, peneči rdeči dragi kamen, je sestavljen iz rdečega prozornega minerala korunda. Znanstveniki so želeli preučiti pogoje, ki so potrebni za nastanek tega minerala, medtem pa so prišli do izjemnega odkritja.

»Grafit v tem rubinu je res edinstven. Tako smo prvič dobili dokaz starodavnega življenja v kamninah, ki vsebujejo rubine,« pravi Chris Yakymchuk, vodja raziskovalne skupine.

image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Raziskave kažejo, da se je zaradi grafita spremenila kemija okoliških kamnin, da bi se lahko ustvarili ugodni pogoji za rast rubinov, kar pomeni, da se ti brez grafita ne bi mogli oblikovati, razlagajo strokovnjaki.

Foto: Chris Yakymchuck / CBC
Foto: Chris Yakymchuck / CBC

Yakymchuk je s skupino raziskovalcev analiziral razmerje različnih izotopov ogljika v grafitu. Več kot 98 odstotkov vseh ogljikovih atomov na planetu ima maso 12 atomskih masnih enot, nekateri ogljikovi atomi pa so težji, z maso 13 ali 14 atomskih enot.

»Na podlagi povečane količine ogljika-12 v tem grafitu smo ugotovili, da so bili atomi ogljika nekoč starodavno življenje. Najverjetneje gre za mrtve organizme, kot so cianobakterije,« pravi strokovnjak.

Prepričan, da gre za prve znake življenja v dragem kamnu

Cianobakterije, nekaterim poznane tudi kot modrozelene alge, naj bi bile ene izmed prvih vrst življenja na Zemlji. Takrat je bilo na planetu zelo malo kisika, zato so bile alge skupaj z mikrobi edini vir življenja, ki je obstajal, navaja Live Science.

Skozi milijarde let so modrozelene alge s pretvarjanjem sončne svetlobe v kemično energijo proizvedle kisik, ki je potreben za razvoj kompleksnega življenja.

image_alt
V Srbiji se odpira nov rudnik zlata

Yakymchuk je prepričan, da odkritje dokazuje prve znake življenja v dragem barvnem kamnu in da bo sprožilo val zanimanja za nadaljnje raziskave.

»Naslednji korak je, da na več mestih iščemo drage kamne in videli bomo, kaj lahko najdemo. Mislim, da so to majhne časovne kapsule in nimamo pojma, kaj bomo naslednjič našli, kar je pri tem najbolj vznemirljivo,« je vzhičen Yakymchuk.

image_alt
Video: Samovozeči kmetijski robot z laserji uničuje plevel

Več iz rubrike