Futuristična jahta, ena največjih na svetu, zasidrana v Piranu

Te dni lahko v Piranskem zalivu občudujete jahto Sailing Yacht A, ki v dolžino meri kar 143 metrov.
Fotografija: Sailing Yacht A. Foto: Carl Groll/TheYachtPhoto.com
Odpri galerijo
Sailing Yacht A. Foto: Carl Groll/TheYachtPhoto.com

V teh dneh je v Piranskem zalivu zasidrana prav posebna jahta, ki privablja številne poglede mimoidočih. Imenuje se Sailing Yacht A, v dolžino pa meri 143 metrov, s čimer sodi med največje jahte na svetu.

image_alt
Luksuzna jahta namenjena razkošnim zabavam

Načrte za izdelavo trojamborne jahte je pripravil francoski arhitekt Philippe Starck, izdelana pa je bila leta 2015 v nemški ladjedelnici Nobiskrug v Kielu. Njen lastnik je ruski milijarder Andrey Melničenko, ki jo je kupil leta 2017 kot darilo za svojo ženo, ko je ta rodila njunega drugega otroka. Vrednost plovila je ocenjena na 450 milijonov evrov.

Največja zasebna jahta s pomožnim pogonom na svetu

Poleg vetra jo poganja hibridni pogonski sistem dizlovih in električnih motorjev. Velja za največjo zasebno jahto s pomožnim pogonom na svetu. Njena teža znaša 12.558 bruto ton, pri plovbi pa doseže hitrost 21 vozlov oziroma približno 38,5 kilometra na uro. Brez uporabe jader lahko doseže hitrost 20 vozlov. Skupna površina jader znaša kar 3747 kvadratnih metrov. Ladja sprejme do 20 gostov in 50-člansko posadko.

image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Na jahti se nahajajo trije skoraj 100-metrski jambori. Plovilo ima osem nadstropij, na njem pa se nahajata tudi helidrom in podvodni prostor za opazovanje morskega dna.

Na njej se nahaja tudi bazen, nad katerim je zložljiva streha. Digitalni nadzorni sistem, ki je občutljiv na dotik, omogoča spuščanje in dviganje jader.

image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

V začetku letošnjega septembra smo sicer poročali, da je bila jahta nekaj časa zasidrana tudi v Splitu, kjer so jo lahko občudovali naši južni sosedi. Melnichenko in njegova žena večkrat obiščeta hrvaško obalo, kjer se družita s prijatelji. Letos se jima je v Splitu pridružila tudi Aleksandrina prijateljica, znana pevka Nina Badrić.

Več iz rubrike