Muzeji, ki jih lahko obiščete z domačega fotelja

Kar nekaj muzejev po svetu nudi možnost brezplačnega virtualnega obiska.
Fotografija: Louvre Museum, Pariz. Foto: Š Regis Duvignau / Reuters
Odpri galerijo
Louvre Museum, Pariz. Foto: Š Regis Duvignau / Reuters

Odkar je digitalizacija v svetu čedalje bolj prisotna, so se temu prilagodili tudi umetnostne galerije in muzeji ter ponudili možnost drugačnega, virtualnega načina obiska. To pa je tudi najhitrejši način za raziskovanje kultur, zgodovinskih eksponatov in znamenitosti. Kot navaja spletna stran The Collector, nudi kar nekaj muzejev možnost brezplačnega virtualnega obiska. Nekatere izmed njih predstavljamo v nadaljevanju.

The Loure Museum, Francija

Znameniti pariški muzej Louvre ponuja virtualne oglede, brez da bi pri tem zapustili udobje svojega doma. Ogledate si lahko tudi kratek dokumentarni film o zgodovini muzeja ali serijo videoposnetkov z vodenimi ogledi na Youtubu. Za piko na i Louvre ponuja VR izkušnjo Mona Lise in njen podrobnejši ogled z več avdiovizualnimi dodatki.

Musée d'Orsay, Francija

V muzeju Musée d'Orsay si lahko ogledate znamenita dela impresionističnih in ekspresionističnih umetnikov, kot so Renoir, Van Gogh, Degas, Monet, Claudel in drugi. Vreden ogleda je tudi raziskovalni program Digitalni svetovi Orsaya, pri čemer ponuja zgodovinar Pierre Singaravélou trikrat tedensko nova besedila o znanih in neznanih delih iz muzejske zbirke.

image_alt
50 najboljših barov na svetu v letu 2021

Rijksmuseum, Nizozemska

Eden izmed vodilnih evropskih muzejev je Rijksmuseum v Amsterdamu, ki med drugim ponuja bogato paleto spletnih virov, med katerimi je tudi Rijkstudio. Ta omogoča, da se potopite v muzejsko zbirko kar 707.967 umetniških del. Med najbolj znanimi umetniškimi deli v muzeju je brez dvoma Rembrandtova Nočna straža.

Van Gogh Museum, Nizozemska

Van Goghov muzej v Amsterdamu je pravi spomenik na življenje in delo Vincenta Van Gogha. Če ste ljubitelj tega nizozemskega slikarja, ne smete izpustiti Van Gogh Worlwide, ki je celovit vir Van Goghovih slik in arhivskega gradiva.

image_alt
Arhitekturni presežki, s katerimi se ponaša Dubaj

Vatican Museums, Vatikan

Vatikanski muzeji so imeli leta 2019 kar šest milijonov obiskovalcev, zaradi česar so tretji največji muzej na svetu. Galerije lahko obiščete na spletni strani Vatikanskih muzejev, kjer ponujajo 360 virtualnih ogledov svojih najbolj priljubljenih spomenikov, kot sta Sikstinska kapela in Rafaelove sobe z Michelangelovimi in Raphaelovimi poslikavami.

Uffizi Galleries, Italija

Vodilni muzej v Firencah je dom nekaterih svetovno znanih umetniških del. Ob obisku njihove spletne strani si lahko ogledate spletne zbirke in si privoščite brezplačen virtualni ogled njihove galerije ter tudi nekaterih razstav, kot je tista o svetem Frančišku.

Reina Sofia, Španija

Rijksmuseum v Amsterdamu. Foto: HANDOUT/Reuters
Rijksmuseum v Amsterdamu. Foto: HANDOUT/Reuters
Če ste ljubitelj španskih umetnikov iz 20. stoletja, kot sta Pablo Picasso in Salvador Dali, je Reina Sofia v Madridu kot nalašč za vas. Lahko si jo ogledate tudi virtualno preko Reina Sofia Rethinking Guernica, ki je spletni prostor, namenjen Picassovi umetnini Guernica. Muzejski projekt Gigapixel ponuja izbor umetniških del visoke ločljivosti umetnikov, kot so Dali, Miro, Mason, Picasso, Santos in še mnogi drugi.

Acropolis Museum, Grčija

Muzej Acropolis ponuja vrsto spletnih dejavnosti in virov, ki so idealne za raziskovalce, ki jih zanimajo skrivnosti klasične antike. V njegovi zbirki lahko odkrivate zgodovino partenonskih frnikol, ponujajo pa tudi vrsto spletnih interaktivnih iger, za katere se navdušujejo predvsem mladi raziskovalci.

The State Hermitage Museum, Rusija

Muzej The State Hermitage je eden najbogatejših muzejev, ki ima v zbirkah skupaj več kot tri milijone predmetov, ki vključujejo vse od egipčanske in grške umetnosti pa do renesanse in moderne umetnosti.

Pergamon Museum, Nemčija

V svetovno znanem berlinskem Pergamonu imate na voljo široko paleto spletnega gradiva. Lahko izberete virtualni ogled muzeja ali pa se poigrate s 3D modelom pergamonskega oltarja, ki je biser helenistične umetnosti. Ogledati si je vredno tudi Ishtar Gate iz Babilona.

image_alt
Poklic, ki ga opravljamo, ima pomemben vpliv na zdravje možganov

Tate Britain, Velika Britanija

Muzej Tate Britain hrani eno največjih zbirk J.W. Turnerjeve slike, ki si jo lahko ogledate virtualno. Na spletni strani si jo možno ogledati notranjost muzeja ter spletne prikaze na različne tematike.

National Museum Of Anthropology, Mehika

V antropološkem muzeju v Mehiki, ki je posvečen zgodovini mehiških civilizacij, lahko raziščete preteklost ameriške celine ter se virtualno brezplačno sprehodite po notranjosti objekta.

The Met, Združene države Amerike

Metropolitanski muzej, ki je dostopen na spletni strani, ponuja številne spletne vire, kot je The Met 360°, serija šestih kratkih videoposnetkov, ki vabijo gledalce, da doživijo arhitekturo in umetnost muzeja. Raziskovanja vredna pa je tudi časovnica umetnostne zgodovine Heilbrun, ki ponuja več kot 1000 esejev o umetnosti in globalni kulturi.

MoMA, Združene države Amerike

Tudi vodilna newyorška ustanova za sodobno umetnost ponuja brezplačne spletne oglede na Google Arts and Culture, ki omogočajo raziskovanje zbirk in razstav. Med najbolj popularnimi je 3D model Van Goghove Zvezdne noči.

image_alt
Najdražji božični pulover na svetu

J. Paul Getty Museum, Združene države Amerike

Na spletni strani muzeja J. Paul Getty si lahko ogledate virtualni muzej in dostopate do njegove zbirke.

National Museum of Modern and Contemorary Art, Južna Koreja

V muzeju korejske moderne umetnosti se lahko z virtualnim ogledom potopite v moderno in sodobno umetnost ter preverite intervjuje z umetniki, kustosi in vodniki po razstavah, ki so dostopni na spletni strani.

Museu National, Brazilija

Še zadnji na spisku je brazilski narodni muzej, ki je postal prepoznavnejši leta 2018, ko je bil v požaru uničen dobršnji del njegove zgradbe. Zahvaljujoč virtualnemu ogledu lahko pokukate v muzej in njegove zbirke, kakršne so bile, še preden je prišlo do uničenja.

Več iz rubrike