Arhitekturni presežki, s katerimi se ponaša Dubaj

Dubaj je znan po svoji moderni arhitekturi in impresivnem obzorju. Katere so najbolj impresivne stavbe v Dubaju?
Fotografija: Burj Khalifa. Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS
Odpri galerijo
Burj Khalifa. Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS

Arabsko mesto Dubaj je dom številnih arhitekturnih čudes, vključno z najvišjo zgradbo in največjim nakupovalnim središčem na svetu. Spletna stran World Atlas navaja nekaj največjih arhitekturnih presežkov, ki se bohotijo v Dubaju.

image_alt
Dubaj bogatejši za novo veličastno letovišče

Palm Islands

Palmovi otoki se nahajajo v Perzijskem zalivu ob obali Združenih arabskih emiratov. Umetni otoki, ki v celoti dajo obliko palme, so znani kot Palm Jumeirah, Palm Deira in Palm Jebel Ali.

Palm Islands. Foto: MATTHIAS SEIFERT/REUTERS Pictures
Palm Islands. Foto: MATTHIAS SEIFERT/REUTERS Pictures

Gradnja se je začela leta 2001, 2014 pa je bil Palm Jumeirah edini dokončan otok. Na otokih se nahajajo zasebne hiše, luksuzne vile, marine, zabaviščni parki in luksuzni hoteli.

Ski Dubaj

Težko si je zamisliti, da se lahko smučate sredi puščave. V Dubaju je vse možno. Največje pokrito smučarsko središče na svetu je bilo odprto leta 2005 in se razteza na 25.000 kvadratnih metrih. Na 85 metrov visoki »gora« znotraj športnega centra se nahaja pet smučarskih prog.

Zabava na snegu v Dubaju. Foto: AHMED JADALLAH/REUTERS Pictures
Zabava na snegu v Dubaju. Foto: AHMED JADALLAH/REUTERS Pictures

Ob progah se nahaja snežni park, ki obiskovalcem ponuja obilo zabave v sankanju, snežnih kepah in v raziskovanju ledene jame.  

The World Islands

Svetovni otoki so skupina 300 manjših otokov, ki skupaj tvorijo obliko zemljevida sveta. Projekt se je začel leta 2003, vendar  je bil med svetovno finančno krizo leta 2008 ustavljen. Kot navaja World Atlas, je bilo v tem času približno 60 odstotkov otokov prodanih zasebnim investitorjem.

Projekt še vedno zastaja, delno tudi zaradi pandemije covida-19. Edini dokončan in razvit otok je Libanon, ki se trenutno uporablja za zasebne razkošne dogodke.

image_alt
Dubaj bo postal novo in pomembno središče za kriptovalute

Cayan Tower

Stop Cayan je visok 305 metrov in obsega 74 nadstropij. Stavba ima edinstveno zasnovo, saj se zavije za 90 odstotkov. Gradnja stanovanjske stavbe se je začela leta 2006, naslednje leto pa je bila ustavljena zaradi poplave, ki je prizadela dubajsko marino. Ob odprtju leta 2013 je veljala za najvišjo stavbo na svetu s to funkcijo.

Dubai Mall

Dubai Mall je največje nakupovalno središče na svetu. Skupno pokriva skoraj 500.000 kvadratnih metrov površine. Odprt je bil leta 2008, leta 2011 pa je bil razglašen za najbolj obiskano zgradbo na svetu, letno je namreč prejel približno 54 milijonov prebivalcev.

Akvarij v največjem nakupovalnem središču v Dubaju. Foto: STEVE CRISP/REUTERS Pictures
Akvarij v največjem nakupovalnem središču v Dubaju. Foto: STEVE CRISP/REUTERS Pictures

V nakupovalnem središču se nahaja več kot 1200 trgovin, hotel z 250 sobami, 120 restavracij in 22 kinodvoran, ogromen dubajski akvarij, podvodni živalski vrt in notranji tematski park SEGA Republic.

Burj Al Arab

Tretji najvišji hotel na svetu Burj Al Arab se ponaša z edinstveno zasnovo v obliki ladijskega jadra. Nahaja se na umetnem otoku Palm Jumeirah. Hotel vsebuje več kot 200 hotelskih sob, od katerih najmanjša meri 555 kvadratnih metrov.

Burj Al Arab, Dubaj. Foto: Posnetek zaslona/LuxuryColumnist
Burj Al Arab, Dubaj. Foto: Posnetek zaslona/LuxuryColumnist

Royal Suite velja za eno najdražjih hotelskih sob na svetu saj ponuja nočitev za 21.000 evrov na noč.

Burj Khalifa

Znamenita, 828 metrov visoka Burj Khalifa velja leta 2008 za najvišjo zgradbo na svetu. Večnamenska stavba je bila zasnovana po navdihu Velike mošeje v Samari saj vključuje številne druge islamske arhitekturne značilnosti.

image_alt
Za nočitev v teh hotelih boste morali plačati vrtoglavo ceno

Največja atrakcija stavbe pa je razgledna ploščad v 124. nadstropju, ki ponuja veličasten razgled na razkošno mesto.

Več iz rubrike