Modna industrija najhujša onesnaževalka okolja

Spremembe v modni industriji v zadnjih dveh desetletjih niso pohvale vredne. Slabe navade pa gredo z roko v roki proizvajalcev in potrošnikov.
Fotografija: Modna industrija proizvede več ogljika kot vsi mednarodni leti in tovorne ladje sveta, to je okoli 10 odstotkov vseh emisij. Foto: Pixabay
Odpri galerijo
Modna industrija proizvede več ogljika kot vsi mednarodni leti in tovorne ladje sveta, to je okoli 10 odstotkov vseh emisij. Foto: Pixabay

Modna industrija proizvede več ogljika kot vsi mednarodni leti in tovorne ladje sveta, to je okoli 10 odstotkov vseh emisij, piše Bussines Insider. V zadnjih 19 letih se je proizvodnja oblačil podvojila, saj ljudje ne le, da več nakupujejo, pač pa tudi prej zavržejo kupljene kose oblačil. Naravnost grozljiv pa je podatek, da na koncu več kot 85 odstotkov vsega tekstila pristane na odlagališčih. Le za primer ... leta 2014 so ljudje kupili za več kot 60 odstotkov več oblačil kot leta 2000, kupljeno blago pa so uporabljali je pol toliko časa kot 14 let prej.
 


Množična proizvodnja oblačil je zaskrbljujoča tudi zaradi nenehnega pranja, kjer se le pri enem v okolje lahko sprosti 700.000 plastičnih mikrovlaken. To pomeni, da se zgolj v letu dni v oceanih le iz tega naslova nabere nepredstavljivih 500.000 ton mikrovlaken. 
Britanska organizacija za zaščito pravic potrošnikov ugotavlja, da hitri programi ne pomenijo tudi prihranka električne energije in dobro opranega perila.
Britanska organizacija za zaščito pravic potrošnikov ugotavlja, da hitri programi ne pomenijo tudi prihranka električne energije in dobro opranega perila.
Za proizvodnjo enega para kavbojk bi lahko človek pil deset let po osem kozarcev vode na dan, samo za barvanjem tekstila pa na leto porabimo toliko vode, da bi z njimi lahko napolnili 2 milijona olimpijskih bazenov. Modna industrija je tako odgovorna za 20 odstotkov vseh industrijsko onesnaženih voda.


 
Samo v Evropi so modne hiše v zadnjem desetletju povečale tudi ponudbo posameznih kolekcij, leta 2000 sta bili v povprečju dve na leto, že 11 let kasneje jih je bilo na tržišču skozi leto v povprečju kar pet. Nekatere modne znamke jih danes naredijo celo več. Zara, na primer, v obtok pošlje 24 kolekcij vsako leto, H&M pa med 12 in 16, piše Business Insider.



Poleg vsega pa je danes iz poliestra narejenih več kot 60 odstotkov oblačil. Ta se  v morju ne razgradi, njegova proizvodnja pa povzroča trikrat več emisij kot proizvodnja bombaža. Če bo šlo tako naprej, bo le na račun tekstilne industrije do leta 2050 odstotek ogljikovega dioksida v ozračju višji, povzpel bi se lahko do 26 odstotkov.

Če bo šlo tako naprej, bo le na račun tekstilne industrije do leta 2050 odstotek ogljikovega dioksida v ozračju višji, povzpel bi se lahko do 26 odstotkov. Foto: Jure Eržen/Delo
Če bo šlo tako naprej, bo le na račun tekstilne industrije do leta 2050 odstotek ogljikovega dioksida v ozračju višji, povzpel bi se lahko do 26 odstotkov. Foto: Jure Eržen/Delo

Več iz rubrike

trendi

Pandemija zasukala trg prepovedanih drog; tudi v Sloveniji

Pandemija covida-19 je posegla tudi na področje prepovedanih drog, saj je poleg sprememb dobavnih verig zarezala tudi na področje same uporabe.

trendi

Z videoigrami staršem odplačala hipoteko

To, da je ustvarjanje video iger lahko donosen posel, dokazujeta enojajčna dvojčka Ben in Matthew Horton, ki pri 20 letih služita enormne zneske.

trendi

L’Oreal prvi predstavil virtualno ličenje za videosestanke

S funkcijo »Signature Face« lahko polepšate svoj videz, preden skočite na naslednji klic preko Zooma.

trendi

Pot uspeha: Hrvatica iz Hong Konga premagala pandemijo

Iva Bravic Millereau je Hrvatica, ki je v času pandemije v sodelovanju s hrvaškimi partnerji zagnala uspešno blagovno znamko in domovino povezala s Hong Kongom in New Yorkom.

Komentarji: