Stare obleke pretvorijo v tekočino in jih potem sprintajo nazaj v nove izdelke

Adidas z omejeno linijo Stele McCartney ustvarja nove obleke iz utekočinjenih starih.
Fotografija: Adidasova nova linija inovativno recikliranih oblačil. Foto: Adidas
Odpri galerijo
Adidasova nova linija inovativno recikliranih oblačil. Foto: Adidas

Preden je postal popolnoma nov kos oblačila, je bil zgornji del trenirke lahko tudi majca, spodnji del trenirke, celo par kavbojk.

Zaenkrat sicer omejena serija oblačil je prva, ki je narejena za komercialno prodajo, pri njeni izdelavi pa so pri Adidasu uporabili posebno tehniko utekočinjanja starih oblačil, iz katere potem s pomočjo 3-D tiskalnika nastane popolnoma novo oblačilo, piše portal Fast Company.

»Tehnologija, ki jo pri postopku uporabljamo, se imenuje NuCycl, z njo pa lahko stara oblačila spremenimo v visokokakovostni, grobi material, ki je primeren za izdelavo popolnoma novega kosa oblačil,« pove Stacy Flynn, soustanoviteljica in izvršna direktorica podjetja Evrnu, ki je tehnologijo razvilo do mere, da je lahko uporabljena za celotne serije oblačil in ne le kot prototip. Pomembna inovacija bi lahko bistveno pripomogla k okolju prijaznejšemu jutri. Stara oblačila namreč predstavljajo velik svetovni, ekološki problem.

Vsako leto namreč na svetu zavržemo kar 92 milijonov ton tekstilnih materialov. Samo v naslednjem desetletju se bo v takšnih razmerah, v katerih živimo zdaj, številka povečala kar za 60 odstotkov. »Naš cilj je reciklirati stari tekstil v nove izdelke, tako bi lahko znantno pripomogli k zmanjšanju odpadkov v dobavni verigi,« je prepričana Flynnova.
 

Recikliranje bombaža sicer ni nič novega


Nekateri načini reciklaže starih bombažnih oblačil so že v vsakdanji uporabi; recimo trgovine z robo iz druge roke, veliko starih oblačil dobijo tudi humanitarne organizacije. Postopkov mehanske predelave je tudi nekaj, recimo rezanje tekstila na manjše kose in potem njegova ponovna uporaba, ampak pri slednjem se izgubi kakovost materiala.

»Naša tehnika je popolnoma drugačna.  S kemičnimi postopki in ustrezno tehnologijo lahko stara oblačila pretvorimo v tekočo obliko in potem s pomočjo 3-D printerja stiskamo popolnoma novo oblačilo,« se nad lastno inovacijo navdušuje Flynnova.

Evrnu že od leta 2014 sodeluje z največjimi podjetij sveta in išče najboljše poti do željenih rezultatov, sodelovanje z Adidasom pa je poskuse in prizadevanja dvignilo na novi nivo, da presežejo ustvarjanje zgolj prototipov in ustvarjalo oblačila za množice. Za preboj na svetovni trg na področju recikliranja in okolju prijazne pridelave surovin za tekstil deluje še nekaj zagonskih podjetij, recimo Spinnova, Renewcell, Ambercycle, Worn Again …

Več iz rubrike